"Единният банков надзор е гаранцията, че казусът "КТБ" няма да се повтори"

Александра Маркарян 12 октомври 2015 в 14:14 3241 0

Антони Тренчев, РБ

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Антони Тренчев

Антони Тренчев е депутат от Реформаторския блок, избран от 24 МИР - София. Той е член на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и на комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Господин Тренчев, как оценявате плана на БНБ за реформиране и развитие на банковия надзор?

Това е просто замазване на очите, хвърляне на пясък в очите на хората, че нещо се прави по отношение на банковия надзор. Проблемите са неадекватните действия на управителния съвет на БНБ в политическо и експертно отношение.

Политически са много погрешни нещата, защото единственото, което планът предлага, е създаването на дирекции, дирекцийки, възпроизвеждане на администрация и прехвърляне на едни и същи хора от едно място на друго - така не се правят реформи.

В БНБ беше оставен целият виновен екип за престъплението на века "КТБ", с изключение на Цветан Гунев. Нели Кордовска изведнъж напусна, някои подуправители си смениха само ресора - хора, които години са били част от надзора и сега едва ли не трябва да очакваме някакъв катарзис. За мен и Реформаторския блок това е неприемливо.

Проблемите от експертна гледна точка са, че се предлага само създаване на дирекции с цел по-добро взаимодействие с Министерството на финансите и още няколко институции, което са просто празни приказки. На нито едно място в плана не се споменава концепцията за единния банков надзор. Ние, от Реформаторския блок, апелираме и пледираме възможно най-бързо да се стартира процедурата за присъединяване към него. Това е единственият начин да гарантираме, че казусът "КТБ" няма да се повтори, ще възстановим доверието в банковата система.

Трябва да започнем веднага, за да можем да влезем до края на 2017 г. при пълна мобилизация.

Изключително тревожно е, че в доклада няма и дума за необходимата оценка на качеството на активите на банковата система. Втората стъпка са стрес тестове, проиграване на различни сценарии при различните банки. Един от големите приноси на Америка и ЕС за това да излезм относително сухи от кризата бяха направените стрес тестове на банките. Сега Европейската централна банка отново подготвя такива за 109 банки през 2016 г.

След като минат оценката и стрес тестовете, трябва да предоставим гаранции за пълен достъп до нашата банкова система. Тук е големият въпрос и страх на нашия регулатор, че трябва да се даде достъп на Европейската централна банка. Те казват, че това е загуба на суверенитет, "ние ще станем излишни". Факт е, че има известно отдаване на суверенитет, но ние много удобно забравихме, че ни фалира четвъртата по големина банка. Внос на репутация е нещото, което може да направим като гаранция, че няма да има политическа намеса в банковия сектор - цена, която би трябвало да сме повече от радостни да платим. БНБ трябва да бъде напълно откровена с европейския си партньор ЕЦБ и ако има скелети в гардероба, те трябва да бъдат извадени възможно най-рано.

Мислите ли, че е възможно банковият надзор да е в БНБ и да е политически независим?

Да, предпоставката за това е достъпът на ЕЦБ до нашата система. Така европейските институции ще знаят много конкретно с цифри какво се случа при нас и, щем не щем, ще се саморегулираме и изчистим от полит намеса.

Но има и опасения, че това означава просто много по-тежко администриране - командване отвън, но не и поемане на отговорност отвън.

Държавите членки в единния банков надзор се справят далеч по-добре от БНБ. Ситуацията само може да се подобри, ако ЕЦБ се намеси. Затова призовавам управителят на БНБ да ревизира плана си призовавам го да ревизира плана си - това е единственият правилен подход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови