Калфин: България може само да спечели от Европейски банков надзор

OFFNews 12 юли 2014 в 20:39 9839 6

Ивайло Калфин

Снимка Владо Мачоков/Булфото

Ивайло Калфин

България може само да спечели от Европейски банков надзор.

Зад тази позиция застана Ивайло Калфин, бивш външен министър на България, бивш депутат в Европейския парламент и настоящ член на АБВ в интервю за предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Това, което вчера се чу за КТБ на мен ми се вижда невероятно. На практика те казват „няма документи за отпуснатите кредити“, няма ги кредитните досиета, а огромна сума пари са изнесени в брой от банката в чували. Такова нещо не съм чувал някъде из Европа. Очевидно е, че нещо не е сработило в системата за банков надзор и трябва да си извадим изводите, за да не се повтаря този случай“, коментира Калфин.

Европейският банков надзор се създава с две стъпки - първо е създаден Европейски банков орган, който все още се попълва кадрово и служи за размяна на теоретична и методологична информация между отделните национални служби за банков надзор. Втората стъпка е започнала през 2013 г, когато започна да се изгражда и Единен банков надзор, който ще бъде към Европейската централна банка. Този общ надзор ще започне да работи от най-големите европейски банки и в бъдеще ще мине и към по-малките.

„България определено има интерес от участие в такава система. Аз си спомням, че това предизвика, преди 2 години, доста спорове. БНБ беше изцяло против с аргумента: „Нашият банков надзор работи перфектно, вижте в Европа стават проблеми с банки, ние не искаме тази практика да я пренесем у нас“. Чувах и още по-безумни аргументи, че едва ли не, понеже са капитализирани нашите банки, като влезем в общия надзор, те ще се свалят капитализацията, ще се увеличи рискът и т.н. В крайна сметка надделя становището на тогавашното правителство и България се заяви и участва в общия банков надзор. Според мен това е пътят. След с тази случка с КТБ мисля, че се убеждаваме, че за нас е по-добре не да си правим някакъв остров, за който да казваме „много е стабилен", тук, в България“, а да участваме в общите процедури“, категоричен бе Калфин.

Много трябва да се направи за връщане на доверието в системата за банков надзор, каза още той. Според Калфин ни е необходима методологична помощ именно от европейски банков орган и ЕЦБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови