Quantcast

Калфин: България може само да спечели от Европейски банков надзор

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2014 в 20:39 9101 6

Ивайло Калфин

Снимка Владо Мачоков/Булфото

Ивайло Калфин

България може само да спечели от Европейски банков надзор.

Зад тази позиция застана Ивайло Калфин, бивш външен министър на България, бивш депутат в Европейския парламент и настоящ член на АБВ в интервю за предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Това, което вчера се чу за КТБ на мен ми се вижда невероятно. На практика те казват „няма документи за отпуснатите кредити“, няма ги кредитните досиета, а огромна сума пари са изнесени в брой от банката в чували. Такова нещо не съм чувал някъде из Европа. Очевидно е, че нещо не е сработило в системата за банков надзор и трябва да си извадим изводите, за да не се повтаря този случай“, коментира Калфин.

Европейският банков надзор се създава с две стъпки - първо е създаден Европейски банков орган, който все още се попълва кадрово и служи за размяна на теоретична и методологична информация между отделните национални служби за банков надзор. Втората стъпка е започнала през 2013 г, когато започна да се изгражда и Единен банков надзор, който ще бъде към Европейската централна банка. Този общ надзор ще започне да работи от най-големите европейски банки и в бъдеще ще мине и към по-малките.

„България определено има интерес от участие в такава система. Аз си спомням, че това предизвика, преди 2 години, доста спорове. БНБ беше изцяло против с аргумента: „Нашият банков надзор работи перфектно, вижте в Европа стават проблеми с банки, ние не искаме тази практика да я пренесем у нас“. Чувах и още по-безумни аргументи, че едва ли не, понеже са капитализирани нашите банки, като влезем в общия надзор, те ще се свалят капитализацията, ще се увеличи рискът и т.н. В крайна сметка надделя становището на тогавашното правителство и България се заяви и участва в общия банков надзор. Според мен това е пътят. След с тази случка с КТБ мисля, че се убеждаваме, че за нас е по-добре не да си правим някакъв остров, за който да казваме „много е стабилен", тук, в България“, а да участваме в общите процедури“, категоричен бе Калфин.

Много трябва да се направи за връщане на доверието в системата за банков надзор, каза още той. Според Калфин ни е необходима методологична помощ именно от европейски банков орган и ЕЦБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 18:05

Нищо не е очевидно. Едва след като чуя от няколко независими екипа специалисти, и то едновременно разследващи какво се е случило с кредитните досиета, че нищо не е останало, ще повярвам, че досиетата ги няма. Няма обаче как да повярвам на БНБ, която след като години наред нищо не направи, сега всява паника и иска извънредни закони, с които да си гарантира, че данъкоплатците ще платят сметката. Съжалявам, господа, ама не съм аз поръчвал пиенето, та да плащам аз сметката. #нямадаплатим

13.07 2014 в 09:52

КАЛФИН, важно е какво да правим със “СПАСИТЕЛИТЕ на БГ”, те затриват БГ и ти си един от тез “спасители, ведно с Боко, рИформатори, протестни мрежи, пригласят им шеф на БНБ, партии, мафиоти… А евробанков надзор е добре, но след като българската прокуратура блокира точно по схема българския банков надзор-БНБ в слугуване на “спасителите”, ТОГАЗ, Калфин предложи и ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА, това е!
Сриването на КТБ чрез банкова паника, изтегляне от 27май до 16-18юни на 860 млн от КТБ и пренасочването им в друга банка, отказ от БНБ на законно искане за кредит при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), после нова банкова паника вече към ПИБ, ВСИЧКО е част от схема-ЗАГОВОР за сриване на държавата и ОБЯВЯВАНЕ БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, т.е. всички банки затварят, хората истерясват, пълен колапс на държавата, и т.н. И ИДВАТ «СПАСИТЕЛИТЕ»! Дори «викаха истерично» МВФ?!! (кой ли бе този истеричен спасител а!?!??). Кои са СпасителиТЕ?!?!? е въпрос с повишена или с неповишена трудност, зависи от знанието в таз посока
ИНАЧЕ КАЗАНО - след като не успяха с тъпани и вувузели, "разходки по жълтите павета», окупация на Парламент, вериги два пъти на Софийския университет, Цона, Иветка и всякаква паплач, НАКРАЯ си НАЕХА консултанти, които им дадоха акъл в една единствена точка - ФИНАНСОВ СРИВ... къде и как: ... търсиха, умуваха, пак изчисляваха... и ЕВРИКА! – измислиха: банкова паника, първо КТБ, а после ПИБ
и ЗАДЕЙСТВАХА СХЕМАТА, първо: февруари14 Протестна мрежа-доносКТБ, следва цепене на Главпрокурора от ТV до ТV как лови бандюги в БНБ, повдигане на обвинения към подуправителя-Банков надзор. (ТУК все още НЕ Е ЯСНА РОЛЯТА НА ИСКРОВ - дали той не е съдействал срещу подуправителя Банков надзор, много, ама много е вероятно..., на кого е съдействал с информация, дали е подсказвал схеми на Главпрокурора и МВР Пикчърс, и схеми на ПОЛИТИЦИ! ( и на кои политици?!?!?).
НАЙ-ВАЖНОТО – защо БНБ отказва кредит на КТБ при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), - засега няма отговори). Следва МВР Пикчърс - три-четири патрулки с 10-на полицая с по 2 пищака пред и в сградата на КТБ, и после хитра СТЪКМИСТИКА – «ама ние МВР и жандармерия бяхме за друго», ухаааа, за друго!
АЙДЕ БЕ - НАРОДЪТ ГЛУПАК
Народът не е ГЛУПАК, но ХИТРЯГИТЕ ГО бяха ИЗЧИСЛИЛИ, как ще ТРЪГНЕ по ОПАШКИ пред КТБ, а готвещите се за СПАСИТЕЛИ – истерясваха за власт!
ГИГАНТСКА ПРЕСТЪПНА СХЕМА, в която КТБ е само мижав, но точно изчислен елемент - целта е сриване на държавата в битка за власт, лигите им течаха за власт...
А народа – кучетата го яли ...

13.07 2014 в 01:27

По принцип позицията на ГЕРб, която и Калфин защитава не е лоша предвид ситуацията.

Обаче на мен ми се вижда че вече и част от политиците се чудят има ли как да се отървем от суверенитета на държавата. Има ли чалъм да навием ЕК, да ни назначи губернатор. Не щем да го избираме, нека ЕК го избира. Не щем и да е българин и нямаме никаква нужда да е част от настоящия елит. Дори ако искат да ни сложат етикет колония. ОК нека сме колония, провинци на ЕС, но моля Ви назначите ни кадърни управници.

Не си щем ни законите ни конституцията. Без друго искаме нова конституция, а законите ги маскарим всяка година, пардон ремонтираме и нагаждаме към корпоративните интереси на елита, пардон олигархията. Напълно бихме били щастливи да вземем произволно европейско законодателство и да го приложим 1:1. Само малко ни куца мениджмънта и внедравянето на законите. Та нека се върнем на основното искане - може ли един губернатор и следващите две нива администрация да се назначават от ЕК

12.07 2014 в 22:28

Калфин разсъждава правилно.Но трябва да разбере,че позата с лице към Европа и със задник към Русия изглежда естествена само физически ,но е катастрофална политически.АБВ губи много трезвомислещи симпатизанти и евентуални свои избиратели с проруската си политика..

12.07 2014 в 20:52

ОФФците пак са объркали буквите "П" и "Г" в текста.

Става дума не за "евроПейски", а за "евроГейски".

Моля, поправете се!

12.07 2014 в 20:52

Добри аргументи на Калфин!