БСП и Атака връщат законовия чадър за бивши агенти на ДС

06 октомври 2013 в 17:44 4363 7

Младен Червеняков. Снимка: БГНЕС
Младен Червеняков. Снимка: БГНЕС

Нов законопроект на БСП и Атака предвижда да не се огласяват досиетата от Държавна сигурност на високопоставени разузнавачи и ръководители в служба „Военна информация“, съобщи Нова телевизия. Проектозаконът, внесен в края на септември в парламента, предвижда да не се огласява агентурното минало на лица, които след 1991 г. са заемали ръководни длъжности в цивилното и военното разузнаване.

Законовият чадър над висшите разузнавачи бе отменен в края на 2012 г., когато по предложение на Синята коалиция мнозинството от ГЕРБ премахна текста, който пазеше агентурното им минало от разкриване в комисията по досиетата. Сега социалистите и националистите предлагат да се възстанови изключението.

„От една страна разкриването на тези служители може да застраши техният живот и здраве. От друга страна то представлява заплаха за националната сигурност на република България”, заяви Младен Червеняков от БСП, който е сред вносителите на законопроекта.

Според ГЕРБ тези аргументи са несъстоятелни, защото и сега законът позволява при доказана опасност да не се разкрива досието на даден разузнавач.

„20 години след промените не би трябвало по върховете на службите ни да има хора, които са обучавани в КГБ. Проблемът е, че трябва да се прикрият едни партийни другари, които през годините са били на такива постове и са се занимавали не точно с разузнаване, а с други неща”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

През март тази година комисията по досиетата разкри първата група висши разузнавачи. Сред тях се оказа сегашният директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Военното и цивилното разузнаване все още не са предали изцяло архивите си в Комисията по досиетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!