Режат тока на пловдивски храм заради неплатена сметка

26 февруари 2013 в 09:14 1749 0

Храмът
Храмът "Света Великомъченица Марина" в Пловдив. Снимка: Пловдивска митрополия

Очаква се днес електроразпределителното дружество EVN да спре тока на митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив.

Причината е, че не е платена януарската сметка, която е 2940 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки за потребена електроенергия, съобщи касиерът на храма Пламен Кисьов, цитиран от plovdivutre.bg.

Сметката за януари е дошла преди две седмици и още тогава от митрополитския храм са подали жалба до EVN с настояване да бъде направено повторно засичане на електромера, но и до сега това не е направено. Днес дойде служител на дружеството, за да спре тока, но го помолихме и той се съгласи да дойде отново утре, тогава най – вероятно ще го прекъсне, каза още касиерът на митрополитския храм.

Той подчерта, че няма обяснение за четворното скачане на сметката, тъй като консумацията в храма за отопление и осветление е почти една и съща месеци наред – има четири климатици, от които работят само два и не непрекъснато. Отделно електрическите крушки на големия полилей са енергоспестяващи.

Протестиращите в Пловдив са стартирали инициатива по събиране на средства, за да може храмът да плати сметката си. За целта пред него е поставена каса, която ще бъде отворена в края на седмицата. Не е ясно дали събраните до момента средства са достатъчни. 

Свещениите от храма са категорични, че дори и да останат без ток, богослуженията в "Св. Марина" няма да спрат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки