Болница е осъдена заради използването на генетичен материал без разрешение на собственика

Мъжът бил изненадан, че е баща, но не от жената, която иска, когато го поканили на кръщене

OFFNews 03 май 2024 в 09:16 11790 2

Петровски

Снимка Стоп кадър Нова тв

Людмил Петровски

Софийският градски съд осъди болница в София заради използването на генетичен материал без разрешение на собственика му, съобщи Нова тв.

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на семейни начала с жена от Варна. Двамата планират инвитро процедура. На него му се налага престой в София, за да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка операция. По препоръка на негова стара позната - лекар, оставя за съхранение генетичен материал в столична болница с идеята да го използва за инвитро процедурата.

Но година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал баща. Но не от жената, от която иска дете, а от неговата позната лекарка. Без разрешение тя е използвала генетичния му материал и е направила инвитро процедура.

"През декември ми праща снимка с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще правят кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя каза, че бащата съм аз", разказа Людмил Петровски.

Мъжът настоява и за ДНК тест, който потвърждава думите на лекарката.

"Оказа се, че аз съм бащата 99,9 процента, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка", обяснява Людмил.

От болницата тогава отказват среща с екипа на телевизията. В писмено становище заявяват, че случаят не засяга пропуск от страна на лечебното заведение, а уреждане на междуличностни отношения. Майката също отказва среща. 

След информирано съгласие за замразяване, съхранение и размразяване на сперма, подписано лично от Петровски, мъжът лично е оставил за съхранение биологичния си материал в болницата. Декларацията за съгласието му е попълнена от лекарката. Под тази декларация има място за два подписа – на двамата партньори. И двете графи са подписани. Графологична експертиза установява, че подписът не е на Петровски. А в двете графи се е подписала лекарката.

Мъжът завежда дело срещу лечебното заведение. А СГС осъжда болницата. В мотивите на съда пише следното:

"Нарушаването на правото на телесна неприкосновеност на ищеца Людмил Петровски чрез провеждането с негов биологичен материал на медицинска дейност на асистирана репродукция без негово съгласие следва да се квалифицира като вреда. Безспорно е установено, че тази вреда е настъпила вследствие бездействие на служители на ответното лечебно заведение".

"Болницата е осъдена като възложител на работата вследствие на събрания материал. Беше установено, че липсва информирано съгласие. Медицинските служители не са се съобразили и са нарушили действаща наредба", поясни адвокатът на мъжа Станислава Колева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-985

2

Козин Човков

03.05 2024 в 18:43

"Генетичен материал" значи ДНК, в случая става въпрос за използване на сперма от донор.

22548

1

dolivo

03.05 2024 в 09:18

Браво, шмекери дано си получат наказанието, вместо данъкоплатеца да плати.