Уволнените от Нинова шефове на ВМЗ: Лъже! Нареждането за износ на оръжие за Украйна бе устно

OFFNews 28 юни 2022 в 19:15 14725 2

уволнени

Снимка Архив

Вазовски машиностроителни заводи

Двамата уволнени от министъра на икономиката Корнелия Нинова - бившият шеф на ВМЗ Иван Гецов и председателят на съвета на директорите Никола Стоянов, я обвиниха в манипулации и лъжа за износа на оръжие за Украйна.

Реакцията им идва малко след като Нинова обвини служебния кабинет на Румен Радев, че е искал да даде оръжие на Киев, но тя спряла сделката. 

В позиция до медиите Гецов и Стоянов обясняват, че единственият орган, който решава за коя дестинация и какви стоки от отбранителната индустрия да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, чийто принципал е Нинова.

"Наистина ВМЗ имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация, направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на служебното правителство", обясняват двамата.

След полученото искане във ВМЗ цялата документация е била изпратена в министерството, ръководено в този момент от Корнелия Нинова.

"Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава, „без да се споменава Украйна“. За да запазим все пак конфиденциалност, няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи – разрешеното за този износ е направено от редовното правителството, в което тя участва като вицепремиер", изтъкват бившите шефове на ВМЗ.

По думите им е изключително вредно да се изнася подобна информация, камо ли от ресорен министър. Тя го е направила, но е спестила на обществото цялата истина, за да ги злепостави.

"За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно – ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказа на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде направен. Ние знаем, че такъв няма, напротив - цялата продукция замина за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна", допълват Гецов и Стоянов. 

Според тях е пълна лъжа, че отстраняването им е заради "лоши финансови резултати", за което двамата са завели дела. 

"В заключение бихме искали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме професионалисти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, можеше да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се интересуваше повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата. Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество, крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения", се казва още в позицията на Иван Гецов и Никола Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22546

2

dolivo

29.06 2022 в 00:24

не устно, пер орално

805

1

order

28.06 2022 в 22:57

Една жена каза на пазара (устно)....