Трети банков трус в САЩ: 17% срив на акциите на First Republic Bank въпреки безпрецедентна спасителна акция

OFFNews 17 март 2023 в 11:05 5264 4

First Republic Bank

Снимка Getty Images

First Republic Bank

Трета американска банка претърпя сериозно сътресение след двата банкови фалита в САЩ.

Акциите на First Republic Bank поевтиняха със 17% в четвъртък въпреки безпрецедентната подкрепа за банката от близо дузина от най-големите финансови институции в света, предаде Ройтерс тази сутрин. В необичайната спасителна акция 11 от най-големите американски банки обявиха, че са депозирали във FRB 30 милиарда долара. Целта на спасителния пакет е предотвратяване на още по-голяма банкова криза. 

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, както и Wells Fargo са се споразумели да вложат по 5 милиарда. Morgan Stanley и Goldman Sachs - по $2.5 милиарда. Оставащите 5 милиарда ще бъдат осигурени от BNY Mellon, State Street, PNC Bank, Truist и US Bank.

Базираната в Сан Франциско разтърсена банка обслужва сходна клиентела като Silicon Valley Bank, която фалира миналата седмица, след като вложителите изтеглиха около 40 млрд. долара в рамките на няколко часа. Нюйоркската Signature Bank беше затворена в неделя.

В понеделник акциите на First Republic Bank се сринаха с 60%, въпреки че банката обяви, че си е осигурила допълнително финансиране от JPMorgan и Федералния резерв (в размер до 109 милиарда долара) плюс още 10 милиарда долара от Федералната банка за жилищно кредитиране.

Според Ройтерс спасителната акция за First Republic Bank е била организирана тази седмица от главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън, министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Но тя донесе краткотрайно облекчение на инвеститорите. Акциите на банката, които бяха затворили с 10% ръст в нестабилен за търговията ден, в който тя беше спирана 17 пъти, се сринаха в следборсовата търговия.

Последният срив дойде, след като First Republic обяви, че спира да изплаща дивиденти и че разполага с около $34 милиарда, без да се включват новите депозити от 11-те фирми на стойност $30 млрд.

Обръщането на курса на акциите на First Republic след спасителния пакет от най-големите американски банки подчертава степента на тревога на световните пазари, предизвикана от фалита на 16-ата по големина в САЩ Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, отбелязва Ройтерс. Отделните опити на американските и европейските регулаторни органи по-рано тази седмица да успокоят инвеститорите чрез спешни мерки за укрепване на доверието в банковия сектор не се увенчаха с успех.

Групата от банки, която стои зад спасителния пакет, потвърди, че и в други неназовани банки са били извършени големи тегления на незастраховани депозити, допълва АП. Федералната корпорация за застраховане на депозитите застрахова депозитите до 250 000 долара за индивидуални сметки.

Буря на финансовите пазари в Европа и Азия след банковите фалити: срина се Credit Suisse, спасяват я с $54 млрд.

Джейсън Уеър, главен инвестиционен директор на Albion Financial Group, заяви, разтърсването на First Republic показва и по-дълбоки проблеми в банката.

Сигнали за проблемите в американския трезор дойдоха и в понеделник. Тогава една от трите водещи кредитни агенции -  Moody's, постави под негативно преразглеждане рейтингите на First Republic. В сряда Fitch и S&P Global намалиха ѝ кредитния рейтинг. "Фич" намали своя рейтинг за американския кредитор до "BB" от "A-" и предупреди за "повишена вероятност" от по-нататъшни понижения. S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на First Republic Bank до "ВB+" от "A-". Всички рейтинги на S&P Global за First Republic бяха поставени под "негативно" наблюдение с възможност за ново понижение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

Диоген

17.03 2023 в 17:21

оооо вовчик..губиш се..особено по въпроса за Бахмут.
но тук си първа писта..е как са днес опорките..освен да ме цитираш за данс и псевдо министърката?

-7195

3

vovchik

17.03 2023 в 17:00

Ама още ли се занимават с тази "буря в чаша вода". Егати. Данс да се самосезира за всяване на паника?

2073

2

Johnny B Goode

17.03 2023 в 15:36

Вовочката, днес да те информирам ли как върви DJ и "финансовата буря"? NYSE току що отвори, без изменения е засега.
Ама ти не губи надежда, журналята все ще докарат някое бомбастично заглавие за умуращия запад дето да стопли душата на ватника.

345

1

Джендо Джедев

17.03 2023 в 11:28

Сега еврото, пардон, вовочка, ще дойде да ни убеждава в "Почна се!". :D