Буря на финансовите пазари в Европа и Азия след банковите фалити: срина се Credit Suisse, спасяват я с $54 млрд.

OFFNews 16 март 2023 в 09:27 13686 12

Credit Suisse

Снимка Getty Images

Credit Suisse

Силните трусове на европейските и азиатските пазари продължиха вчера и през нощта след двата банкови фалита в САЩ. "На ръба" е водещата швейцарска банка Credit Suisse, чиито акции вчера се сринаха с 25%-30%, след като тя призна слабости във финансовата си отчетност. Това засили страховете от световна финансова криза. Рано тази сутрин от Credit Suisse обявиха, че ще взета до 54 милиарда долара заем от Швейцарската централна банка, за да повишат ликвидността и доверието на инвеститорите, предаде Ройтерс.

Съобщението на швейцарския банков гигант помогна да се спрат сериозните разпродажби на финансовите пазари в азиатската сутрешна търговия в четвъртък, след като през нощта в Европа и САЩ се наблюдаваха бурни сесии.

Със сутрешното си съобщение Credit Suisse обяви, че ще упражни правото си на заем от централната банка в размер до 50 милиарда швейцарски франка (54 млрд. долара). Това се случи след уверения от швейцарските власти в сряда, че Credit Suisse отговаря на "капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на системно важните банки", и че при необходимост може да получи достъп до ликвидност от централната банка.

Credit Suisse е първата голяма световна банка, на която се оказва спешна помощ от финансовата криза през 2008 г. насам, а проблемите ѝ породиха сериозни съмнения дали централните банки ще могат да продължат борбата си с инфлацията с агресивно повишаване на лихвените проценти, отбелязва информационната агенция.

Основаната през 1856 г. Credit Suisse се сблъска с поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари, обвинения в шпионаж и напускане на високопоставени служители.

Епицентър - Европа

Проблемите на 167-годишната банка преместиха фокуса на инвеститорите и регулаторните органи от преживелите два банкови фалита преди по-малко от седмица САЩ в Европа, след като започна масова разпродажба на акциите на Credit Suisse, а най-големият ѝ инвеститор заяви, че не може да предостави по-голяма финансова помощ, за да се овладее ситуацията поради регулаторни ограничения.

Опасенията за Credit Suisse се прибавиха към по-широките страхове в банковия сектор, предизвикани от фалита на двете средно големи американски Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия петък и в понеделник. Крахът на SVB миналата седмица, последван от този на Signature Bank два дни по-късно, накара акциите на световните банки да потеглят надолу като във влакче на ужасите - пише Ройтерс, тъй като инвеститорите се опасяват от нов сценарий "Лемън Брадърс". Фалитът на този гигант на Уолстрийт предизвика световната финансова криза преди повече от десетилетие.

Американският президент Джо Байдън се опита да успокои ситуацията с изявление, нервните пазари отхвърлиха уверенията му, че спешните мерки ще върнат ситуацията под контрол.

В сряда ситуацията с Credit Suisse понижи със 7% европейския банков индекс, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на водещата швейцарска банка достигнаха нов рекорден връх.

Напускането на инвеститорите породи опасения за по-голяма заплаха за финансовата система, а двама източници на Ройтерс са заявили, че Европейската централна банка се е свързала с банките, които наблюдава, за да ги разпита за експозициите им към Credit Suisse.

Министерството на финансите на САЩ също заяви, че следи ситуацията около Credit Suisse и е в контакт с глобалните си колеги, заяви говорител на министерството на финансите.

Според информация на Би Би Си Английската централна банка се е свързала с Credit Suisse и швейцарските власти, за да следи ситуацията.

Реакция дойде и от Австралия. Властите обявиха, че банките в страната са добре капитализирани. Там се свиква среща на основните регулаторни органи и централната банка, за да обсъдят срива на SVB.

Азия и Австралия

Азиатските акции последваха спада на Уолстрийт в четвъртък, а инвеститорите купуваха злато, облигации и долари. Въпреки че съобщението на швейцарската банка помогна да се намалят част от тези загуби, търговията беше нестабилна, а настроенията - неустойчиви.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,1% в късната обедна търговия, а пазарите в Хонконг и Сидни се понижиха с над 1,5%. Индексът Shanghai Composite загуби 0,5%.

Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, заяви, че опасенията за банковата система в Азия са ограничени в момента, тъй като "банките са много по-добре капитализирани".

„Това премахва непосредствения риск, но ни изправя пред друг избор. Колкото повече притъпяваме паричната политика, толкова повече трябва да живеем с по-висока инфлация, а каква ще бъде тя – попита Деймиън Бой, главен стратег по акциите в Barrenjoey в Сидни. – Дали спасителните мерки подобряват нещата?

Обратно в САЩ

Финансовата буря в Европа не означава, че проблемите в САЩ са загърбени. Вчера Fitch и S&P Global намалиха кредитния рейтинг на First Republic Bank, което е последен знак за това как фалитът на Silicon Valley Bank се отразява на по-широкия банков сектор в САЩ.

Агенция "Фич" намали своя рейтинг за американския кредитор до "BB" от "A-" и предупреди за "повишена вероятност" от по-нататъшни понижения.

По-рано в сряда и S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на First Republic Bank до "ВB+" от "A-". Всички рейтинги на S&P Global за First Republic са поставени под "негативно" наблюдение с възможност за ново понижение.

Третата водеща световна кредитна агенция - Moody's постави в понеделник под негативно преразглеждане рейтингите на First Republic.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

12

Johnny B Goode

16.03 2023 в 19:44

Не съм нервен бе, осведомявам неграмотниците като теб как върви финансовата буря.
Нали така искаше?

345

11

Джендо Джедев

16.03 2023 в 19:32

Вовочка,

В Политико какво пише, че проблемите на CS са заради SVB ли? :D

-7195

10

vovchik

16.03 2023 в 19:21

С повечко главни букви пиши, белким ти станат по-достоверни смехориите.
А джонката реди мнение след мнение. Нещо нервничък ми се види.

345

9

Джендо Джедев

16.03 2023 в 19:05

Специално Credit Suisse имат проблеми от много време. Заради това миналата година прехвърлих пловината от парите, които имам на влог там, в UBS. И нямат НИЩО, ама АБСОЛЮТНО НИЩО общо със SVB. Но за мурзилките е "дефицитна радост за населението". Даже почнаха да пускат плахи постинги във Facebook в стил "Почна се!". :D

2073

8

Johnny B Goode

16.03 2023 в 18:58

Вовата, къде си бе? Да не си се удавил във финансовата буря? Или пък чакаш пред ченйдж бюрото да обръщаш доларите в рубли?
Да те "ъпдейтна", към средата на деня бурята става все по-страшна : DJ +1% , NASDAQ +2%

2073

7

Johnny B Goode

16.03 2023 в 17:22

Вовата, понеже едва ли си могъл да се оправиш, да ти кажа, че DJ вече е на плюс 0.3% , a NASDAQ na plus 1.2%

Голяма буря ти казвам, голямо нещо. Ако имаш $ или евраци, обръщай бързо в рубъли и носи в Сбербанк.

2073

6

Johnny B Goode

16.03 2023 в 15:38

Вовата, DJ току що отвори, 0.45% е надолу.
Голяма буря на финансовите пазари, голямо нещо. Чува се , че банкери скачат от балконите по Уолстрийт.

Няма да те информирам повече, да не досаждаме на другите. Въпреки ограниченията наложени от природата на руските тролове, предполагам сам можеш да намериш как върви DJ.

2073

5

Johnny B Goode

16.03 2023 в 15:04

Редакцията, след като думата "ТЪП" е забранена, може ли да публикувате списък с разрешени синоними?

Вовата, докато това стане, избери си една от списъка отдолу:
- заоблен
- неостър
- крив кюнец
- на ЗИС-5 калника

2073

4

Johnny B Goode

16.03 2023 в 15:00

Уви не мога за утре, мога за днес да ти кажа. Отваря в 9:30, за сега е 0.12% надолу.
Докато ти правих справката, си погледнах и спестяванията в ациии. За последната седмица са 2% нагоре. Твоите предполагам са в руски банки, искрено се надявам да са добре.

-7195

3

vovchik

16.03 2023 в 14:29

А, няма спор за руската "идилия".
Ама може ли пак да кажеш " DJ" на плюс ли ще е утре или на минус, че е много забавно.
Моля?
 
X

Подкастът на OFFNews