След фалит на 2 банки в САЩ Байдън търси отговорни за бъркотията

Вложителите няма да загубят парите си в SVB. Регулаторите затвориха за седмица и Signature Bank

OFFNews Последна промяна на 13 март 2023 в 14:01 7068 17

банка
Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за "бъркотията" във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank (SVB).

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за "бъркотията" във финансовата сфера след фалита на 16-ата по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank (SVB).

Преди няколко часа американските регулатори затвориха и друга банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, която се занимава основно криптовалути.

Байдън посочи, че е в контакт с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

"Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система“, каза той, като увери, че банковите депозити на американците "ще бъдат там, когато имат нужда от тях".

Американският президент обеща да потърси отговорност от тези, които са "отговорни за тази бъркотия" и да продължи да настоява за по-строги регулации и по-силен надзор върху по-големите банки, "за да не сме отново в това положение".

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изказване, в което да увери американския народ в стабилността на банковата система.

89 на сто от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че могат да получат не повече от 250 000 долара от вложената сума.

Преди ден Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и "никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца".

Министерството на финансите заяви, че ще предостави допълнително финансиране до 25 милиарда долара "на отговарящи на условията депозитарни институции, за да се гарантира, че банките имат способността да посрещнат нуждите на всичките си вложители". Средствата ще бъдат поставени в нова програма за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат предложени като заеми до една година.

Федералният резерв заяви, че "не очаква, че ще е необходимо да се черпят средства от тези резервни фондове“. Фед настоя, че капиталовите и ликвидни позиции на банковата система на САЩ са силни и финансовата система на САЩ е устойчива.

Към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около 110,36 милиарда долара, а депозитите в нея са в размер на 88,59 милиарда долара. За разлика от SVB, чийто основен бизнес бе със стартиращите предприятия, нюйоркската Signature Bank работеше основно в сферата на криптовалутите, припомня Блумбърг.

Властите в Съединените щати гарантират, че всички депозанти в закъсалите банки ще имат достъп до парите си. Ройтерс припомня, че след "драматичен" уикенд властите създават нов инструмент, с който да дадат на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв освен това направи по-лесно за банките да взимат заеми от него при спешни ситуации.

"Намесата на администрацията на президента Джо Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и на световните пазари", коментират анализатори.

По-високите лихви доведоха до загуба на стойност на облигациите, в които SVB бе инвестирала значителна част от портфейла си, което доведе до опит за набиране на допълнителен капитал и притеснение сред клиентите, довело до масово изтегляне на депозитите и срив в цената на акциите в 16-та по големина банка в Съединените щати.

Коментатори определят случая като втория най-голям банков фалит след Lehman Brothers.

Докато предприетите мерки предоставят известно облекчение за фирмите от Силициевата долина и световните пазари по време на търговията в понеделник, остават притесненията за сериозни банкови рискове. Съмненията са за това дали Фед ще се придържа към плана си за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Междувременно германският финансов регулатор BaFin съобщи, че налага мораториум върху германския клон на Silicon Valley Bank във връзка с неговата несъстоятелност, и отбеляза, че клонът няма "системно значение".

Банката отвори малък клон през 2018 г., след като получи лиценз за отпускане на кредити.

BaFin заяви, че ситуацията не представлява "заплаха за финансовата стабилност".

Клонът на SVB във Франкфурт е имал активи за 789 млн. евро (841,86 млн. долара) в края на миналата година, според BaFin.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

17

Kaliende

14.03 2023 в 14:04

Няма да му е трудно - отговорност носят собствените му (индиректно) подчинени, които решиха и обявиха повишаване на лихвените проценти (Фед и Министерство на финансите). Може да им прати направо по един служебен имейл.

730

16

Джендо Джедев

14.03 2023 в 10:53

Вовочка,

Даваш добър пример за поведение на ученичка. Молодец! :D

-5995

15

vovchik

14.03 2023 в 09:36

"Мъжко е да си признаваш грешките"

Тоест - това ти е напълно непознато? Така е като цял живот си под полата на мама.

730

14

Джендо Джедев

13.03 2023 в 22:55

Вовочка,

Дръж се като мъж, бе! Мъжко е да си признаваш грешките, а не да мажеш като някоя ученичка. :D

-5995

13

vovchik

13.03 2023 в 22:35

Аз мислех, че Бай Тръмп го избраха руските хакери, под вещото ръководство на Путя.
Ама явно когато ви изнася си е "вътрешен човек".
Някоя поговорка няма ли? Да си затвърдите тезата напълно.

730

12

Джендо Джедев

13.03 2023 в 22:26

Име,

На тая мурзилка и чипът й е Яндекс. :D И си личи.

4366

11

Име на профила

13.03 2023 в 21:50

яндекс переводчик, това е положението :-)

730

10

Джендо Джедев

13.03 2023 в 20:35

Вовочка,

Разбирам, че българският език не ти е силната страна, ама коя част от думичката "външен" в моя пост не разбра? :D Питай, ще ти обясня какво значи.

Както сам можеш да се направиш за смях, никой друг не може. Поздравления! :D

0

9

qwertz

13.03 2023 в 19:14

"Коментатори определят случая като втория най-голям банков фалит след Lehman Brothers."

Ало ало, мисирките, това да не ви е само да тичкате след Тиквата и да мацате водевилите? Или само да се мъчите да превеждате готови статии? Хахахахахахаха

"Кой е Джоузеф Джентиле, връзката между колапсите на SVB и Lehman Brothers?"

"Изпълнителният директор на Silicon Valley Bank беше финансов директор на Lehman Brothers преди колапса през 2008 г"

-5995

8

vovchik

13.03 2023 в 18:30

"Хората не са като твоите алкаши все "външният враг" да им е виновен, споко! "

https://twitter.com/POTUS/status/1635313530550509568

Дядо Джо току що те направи за смях. Споко, сигурно вече е забравил.