Цената на природния газ е нелогично увеличена, смята новият шеф на борда на Булгаргаз

OFFNews 30 януари 2022 в 11:47 3175 0

Цената на природния газ в момента е висока или е по-скоро увеличена по начин, който не изглежда логичен, вследствие на политиката, която е водена, заяви по bTV новият председател на Съвета на директорите на Булгаргаз Иван Топчийски.

Тя може да е прекалено консервативна или прекалено агресивна. Важно е да видим какви са презумпциите при формирането ѝ и увеличението да бъде плавно и следствие на всички възможности, обясни той. 

По думите му първата задача на борда ще е оперативна: "да видим какво е състоянието, паралелно са стратегическите стъпки, те ще бъдат направени заедно с министерството на енергетиката, с премиера", коментира председателят на борда предстоящите преговори за нов договор с "Газпром". Говорим за различни нива на комуникация - търговска, политическа, дипломатическа, заяви той.

Дали решението за смяна на борда на директорите е взето в петък вечерта или в понеделник, няма значение.
Важно е какво ще се прави занапред, категоричен бе Иван Топчийски.

"Наясно съм, че има факти и обстоятелства, които навеждат принципала, както и министъра, към това да считам, че цената на газа не е оптимална и за такъв обществено значим проблем да се търси решение", каза Топчийски, но поясни, че вписването не е факт и членовете на новия борд не са влезли в ролите си към момента.

На въпрос за опита му в сектора той отговори, че е отидирал към дружества, включително и "Булгаргаз" през периода 2005-2008 г. и според него ролята му ще е свързана с финансите, администрацията, човешките ресурси.

По повод работата на новият изпълнителен директор Людмил Йоцов в "МЕТ енерджи", Топчийски заяви, че не е запознат за отношенията на фирмата, в която е работил г-н Йоцов с "Газпром". Нормално е, когато той е имал в работа в индустрията, в търговията с газ и енергия, да е имал и допирни точки с някой от доставчиците. Не мисля, че е бил на позицията, която да създава конфликт на интереси, смята той.

Другият нов член на борда Анжела Славова е била 21 г. юрист на "Булгаргаз", Йоцов е бил финансов директор на компанията, преди да заеме позиции в други компании.

Запитан за опита на Антон Адамов (един от новите членове в борда б.р.) в управлението на дискотека и нощни клубове, Топчийски заяви, че да, това се изтъква в неговия профил, но когато се събрали и говорили се акцентирало по-скоро върху опита му в сектора на енергетиката и     управлението на енергийни проекти.

"Една от основните задачи ни е да има прозрачност, предвидимост, ефективност в управлението на тази компания. Гледайки назад във времето промените в цените възникват някои въпроси - 
доколко рационални и логични са те. И първата задача, която имаме е да преценим дали решенията, които са вземани в компанията са прекалено консервативни, прекалено агресивни и дали могат да бъдат по-балансирани. Ние трябва да влезем, да проучим документите, да преценим доколко са издържани и дали могат да бъдат подобрени", каза Топчийски.

Той отказа да коментира действията на предишното ръководство с аргумента, че в момента се ивзършват проверки.

По негова предварителна информация имало вариант да се получава повече азерски газ. Вариантът бил получаване на газа на различни точки, но било важно и да се оптимизира микса, като се използва газът от хранилището в Чирен, азерски газ и доставките от "Газпром".

"Дори да приемем, че количествата са такива, каквито са, може да се направи голяма разлика за крайния потребител, защото имаме и регулиран пазар, имаме и пазар, който е свободен“, заключи Иван Топчийски.

а с Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!