Ще оскъпи ли плодовете и зеленчуците от ЕС нова заповед на директора на Агенцията по храните

Недоволни от нея вносители излязоха на протест на КГПП Кулата тази сутрин

Александра Маркарян Последна промяна на 15 юни 2020 в 08:00 3336 0

Снимка Pixabay

Ще оскъпи ли вноса от ЕС на плодове и зеленчуци нова заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков? Ще намали ли количеството на тези, които влизат на българския пазар? Противоположни мнения по тези въпроси изказаха през изминалата седмица търговци и БАБХ, а неяснотата каква е фактическата ситуация подсили фактът, че самата заповед не бе публикувана от БАБХ с аргументите, че е "административна и се разпространява по административен ред", а също - че "този тип документи не подлежат на задължително обществено оповестяване". Напрежението заради документа обаче нарасна дотолкова, че днес вносители на плодове и зеленчуци излязоха на протест на ГКПП „Кулата“. 

След настояване от журналисти в крайна сметка документът бе публикуван в петък малко преди края на работния ден. Оказа се, че заповедта не е една, а са четири, издадени между 26 май и 11 юни, и всяка следваща изменя с нещо предишната.

Какво предвижда окончателният текст?

От 1 юни до 30 октомври 2020 г. директорите на областните дирекции по безопасност по храните са длъжни да организират три проверки: документална, за идентичност и физическа, за всяка пратка с домати, корнишони, череши, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход ЕС, предназначена за консумация в прясно състояние. В първоначалния вариант на заповедта от 26.05. в списъка фигурират още краставици, пипер и ягоди, които са заличени при последната редакция на 11.06.

Ще се вземат проби за анализ за съдържание на остатъци от пестициди, като пратките с домати, череши и праскови ще се блокират до излизането на резултатите. За останалите плодове и зеленчуци реализацията се допуска след заплащането на пробите. Парите ще дължи бизнесоператорът. Той трябва да плати предварително, преди изпращането на пробите за анализ в акредитирана лаборатория за изследване на пестициди във или върху храни.

Проби няма да се вземат, ако документите към пратката съдържат протокол от такова изпитване и резултатите не превишават нормите. Тогава продукцията ще се пуска веднага за продажба на пазара.

Собствениците на стокови борси, тържища, складове за търговия на едро вече са предупредени, че предлаганите плодове и зеленчуци трябва да отговарят на изискванията на действащото национално и европейско законодателство за безопасност на храните, вкл. остатъци от пестициди, което се доказва с протокол от изпитване за остатъци от пестициди за не по–малко от 140 пестицидни бази с резултат, съответстващ на нормите, определени в Регламент (ЕО) № 369/2005.

Какво тревожи бранша?

Първо, плодовете и зеленчуците внос от ЕС може да поскъпнат, тъй като вносителите трябва да плащат анализ за остатъчни пестициди за всяка пратка, твърди Илия Гатев от борсата край Първенец, цитиран от "Марица". А цената на пробите за всяка партида е 420 лв.

Второ, задържането на продукцията на границата до излизането на резултатите - според търговци това може да отнеме и седмица - ще доведе до бракуване на бързо развалящите се плодове и зеленчуци. Недостиг и/или ново увеличение на цените, за да се компенсират загубите е възможният ефект от това.

Ако една от целите зад заповедта е българската продукция да излезе на преден план и като количество, и като цени, то браншът иска друго подпомагане: намаляване на данък добавена стойност (ДДС) за българската продукция по подобие на временната мярка към ресторантьорския бранш, книгоиздаването и др.

Отговорът на БАБХ

От БАБХ не са съгласни с горните изводи и опасения. Агенцията разпространи позиция, в която се казва, че контролът върху пресните плодове и зеленчуци цели единствено да гарантира безопасността и качеството им. Оттам уверяват, че това е необходимо, като дават пример от последните месеци: "През месеците април и май не бяха допуснати до пазара над 200 т стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване".

БАБХ заявяват още: "Манипулативно е твърдението, че цената на пробата би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнасят подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената".

Те оборват и твърдението за продължителното блокиране на стоката на границата: "Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца".

"Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната - уверяват от БАБХ. - Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове. Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България. Повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи в страната, са придружени от протокол за анализ, показва провежданият контрол до момента."

Оттам уверяват, че са се съобразили с факта, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. "Тези стоки биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране изчакват резултата от пробите на ГКПП".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови