Шефът на СААБ за Европа: Забавяне на сделката с изтребителите ще натовари бюджета на ВВС

OFFNews 19 септември 2017 в 16:44 6900 0

Шефът на СААБ за Европа: Забавяне на сделката с изтребителите ще натовари бюджета на ВВС

Забавянето на сделката по купуване на нови изтребители за българските Военно-въздушни сили (ВВС) ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана, а това от своя страна ще натовари допълнително бюджета на бойната авиация.

Това се посочва в официална позиция на шведската компания СААБ, която е един от участниците в надпреварата за доставка на нови бойни самолети. След като компанията беше посочена от служебното правителство на първо място, като най-подходящ доставчик на бойни машини за авиацията, новата власт се усъмни в прозрачността на класирането. За това беше създадена временна комисия, която преразгледа процедурата. По неофициална информация се очаква депутатите да предложат на правителството да изпратят нови оферти до участниците, тъй като станало ясно, че имало непоканен участник. В същото време депутати от ГЕРБ, начело с шефа на парламентарната група Цветан Цветанов, директно упрекна президента Румен Радев в лобиране за шведите.

Подобна позиция изказа и премиерът Бойко Борисов, който даде да се разбере, че сделката за момента не е приоритет, въпреки че допреди няколко месеца дори се изказа в полза на СААБ.

В тази връзка от компанията излязоха с позиция, която е подписана от президента на СААБ за Европа Магнус Луис-Олсон.

В позицията се посочва, че позицията е стартирана с т.нар. искане за оферта (Request for proposal) до три правителства.

"СААБ и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение. Сега очакваме заключенията и препоръките на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС, създадена през юли 2017 г.", се посочва в текста.

В него се изразява загриженост за направени "много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично". От компанията заявяват, че никога не са търсили нечестно предимство по време на провеждане на процедурата:

Обвиненията, че се възползваме от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата, бихме предпочели авансово плащане. Все пак, разбираемо е, че министерствата на финансите и отбраната изискват вариант, който съвпада с ограниченията на българския бюджет. Схемата за плащане беше одобрена от парламента през 2016 г. и ние сме се съобразили с това условие в отговора ни на Искането за оферта.

В нея се посочва също, че няколко пъти премиерът Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са заявявали, че правителството има интерес за един по-дълъг период на разплащане, като например 10 години. Според шведите това изискване не дава предимство единствено на изтребителите им Gripen:

Това изискване е в съответствие с националната стратегия на България и с макроикономическите и бюджетни интереси на страната ви, които ние уважаваме.

От компанията коментират и времето за доставката на самолети, който е продиктуван от спешните нужди на българските ВВС. "Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България срокове. Времето за доставка очевидно е едно от нашите конкурентни предимства, заедно със способността ни да предложим гъвкави схеми за плащане, а също така и ниските разходи на Gripen през целия жизнен цикъл. Вярваме, че това са причините за класирането на офертата за Gripen на първо място през април 2017 г. от комисия от независими експерти, назначена от правителството", се посочва още в позицията.

От компанията са убедени, че за страната ни би имало "потенциални ползи", ако се присъедини към "растящото семейство на Gripen в Централна и Източна Европа". Това ще насърчи сътрудничеството по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и споделянето на ноу-хау. Регионалното сътрудничество е важна инициатива на НАТО, се посочва още в позицията.

В нея се коментира и това, че депутатите имат намерение да стартират процедурата отново, като бъдат изпратени отново предложения за оферти.

С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС.

Сааб присъства на българския пазар от 2003 г. Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители Gripen C/D напълно отговаря на интересите на България и очакваме да повишим стратегическото партньорство между България и Швеция, се посочва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови