Руски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас

БТА 09 април 2022 в 08:20 24795 9

Снимка Gettyimages

Около 50 000 руски граждани се очаква да дойдат в България тази година с полети през Истанбул, Дубай и Белград, част от тях с имоти в България, прогнозира пред БТА доц. д-р инж. Румен Драганов, дългогодишен експерт в сферата на туризма и преподавател. Това обаче е минимумът, който те са постигнали през пандемичната 2020 г. - за сравнение в предходни години са били 550 000, в годините на социализма надхвърляха милион, посочи Драганов.

Макар да не разполага с точни данни, той предположи, че тези имоти в България са повече от 200 000 - не само по морето, а и във вътрешността на страната, като някои от тях са притежание и на семейства в смесени бракове.

"За някои руснаци е много добре, че имат имоти тук точно в тази ситуация, защото България е сигурна дестинация. Има и такива, които не са съгласни със случващото се в Русия и искат да се дистанцират", коментира той.

Загубен ли е руският пазар на туристи у нас? В този момент - да, категоричен е Драганов, който е директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него обаче пазарът със сигурност ще се възстанови, когато международната обстановка го позволи.

"Има руски граждани, които продават жилищата си, но причините са основно икономически, в никакъв случай не се базират на отношението на българите към руснаците, напротив, чувстват се много по-стабилно тук и имат много по-голямо желание да почиват тук, вместо да ходят например в Турция", показват наблюденията на Христо Николов, председател на Управителния съвет на Сдружение "С Русия за вяра, единение и култура - Несебър", в което членуват над 550 души, повече от половината от които са руснаци. Сдружението съществува от 2016 г., като първоначалната му идея е била приобщаване на руската диаспора у нас чрез различни културни чествания.

Санкциите на ЕС обаче категорично им влияят негативно. Заради забраната за полети, руснаците с имоти у нас пътуват през Турция, което много оскъпява посещенията им. Христо Николов дава и конкретен пример: "От Санкт Петербург полет през Сочи и през Турция е коствал на пътуващ 1500 евро, това е огромна сума".

Половината руски имоти в Поморие са продадени 

Известният като "Малката Русия" квартал в Поморие пустее, а тенденцията е за продажба на наличните апартаменти в него. "В момента руска реч не се чува в града", каза за БТА кметът на Поморие Иван Алексиев.

По думите му отливът е започнал още преди две години с настъпването на пандемията и ограничаването на пътуванията. "Все по-малко руски граждани започнаха да идват, инфлацията и сриването на руската рубла също им повлия и започна този процес на продажба на апартаменти, който вече тече две, даже трета година. Основно руските граждани, които имат собственост, идват през лятото. Миналото лято и по-миналото нямаше толкова много руснаци, а заради войната в Украйна масово се продават жилища, които са тяхна собственост", посочи той.

В момента изключително малък брой руснаци са в Поморие, а като собственост в последните две-три години поне половината жилища са продадени, каза още кметът.

Наблюденията му показват, че войната в Украйна не ги е накарала да дойдат у нас и в момента по-скоро си стоят в Русия. "Зимата при нас бяха основно по-възрастни хора, пенсионери, на които климатът им понася и техните близки им помагат, но явно са се прибрали, в момента не ги виждам в града", каза Алексиев.

Продават се имоти, но не на безценица

Има ли пазар в момента за имотите "втори дом"? И да, и не. Не липсват руснаци, желаещи да продадат собствеността си у нас, но на практика това сега е невъзможно. Такива имоти в България са притежание най-вече на средностатистическия руснак, който често е изтеглил и кредит за покупката, и са придобити срещу немалки суми, каза за БТА Гинка Тодорова, управител на Агенция за недвижими имоти "Ем Джи Естейт" (MG Estate) с офиси в Бургас и в Приморско. Обезценяването на руската рубла принуждава част от собствениците да се разделят с недвижимостите. Друг удар идва с коронакризата, а войната в Украйна окончателно изправя много от тях пред ситуация без избор.

Пътуването им до България е трудно и скъпо, за някои е проблем да обслужват кредитите си, които са в евро, има разходи за поддръжка на имот, който в крайна сметка не могат да ползват, изброява Тодорова. Така решението за продажба идва естествено, но санкциите срещу Русия и конкретно тези, свързани с разплащанията, на практика замразяват тези сделки.

По думите й въпреки цялостната ситуация не може да се очаква тези имоти да бъдат купени на безценица и се предлагат на цени, адекватни на пазара в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

9

Merc

14.04 2022 в 22:17

На никого няма да липсват. Да вървят , където ги прати укаинския граничар в началото на войната.

1767

8

fiki

14.04 2022 в 12:10

А българските путлери какво ще си правят с къщите в Русия? Опа забравих че те дори не са стъпвали там никога.

12034

7

Стефан Корадов

09.04 2022 в 16:54

Лесни пари лесно се губят.
Те си мислеха, че ще станат европейци…

2744

6

AAA

09.04 2022 в 13:43

Е поне това зло ще изчезне от морето ни .

2910

5

ivenco

09.04 2022 в 13:13

И моята съседка в Каварна не иска да плаща за общите части. Собственика я съди в момента.От година не е идвала и няма да дойде надявам се.

2750

4

alfakentavur

09.04 2022 в 12:00

Някой да е бил на море и поне няколко пъти да не е чувал/присъствал на скандал с руски туристи?
Някой да не е слушал от местните хора, че руските туристи са най-нахални, безотговорни и не спазват никакви правила и култура?
А сега какво? Опитват се да ни убедят, че този народ не убива цивилни, не мародерства, не изнасилва и не се държи като дива орда от ранното средновековие.
Да да!

-60

3

офф бее

09.04 2022 в 10:24

От години най-крадливото племе по морето са руснаците. Попитайте собственик на магазин по морето. При това основно жените на средна възраст - влиза, обикаля дълго време, бутне бутилка уиски в дамската си чанта, а на касата пробва да мине с пакетче дъвки. И като я накарат да отвори чантата - прави скандал.

-8580

2

От години няма. Имах един такъв съсед и почти не си плащаше таксите за потдръжка. Смешни са.

10496

1

AntiZ

09.04 2022 в 09:05

Ураааа!