"Разликата в цесиите в КТБ между 30 септември и 6 ноември е 552 млн. лв."

OFFNews 28 април 2015 в 20:45 4695 3

Юлиан Войнов

"Разликата в сключените цесии в Корпоративна търговска банка (КТБ) между 30 септември и 6 ноември е 552 млн. лева.

Това заяви Юлиан Войнов, член на НС на "Десните" в ефира на БНТ.

Датата на определяне на несъстоятелност е важна. Цесиите след 6 ноември могат да бъдат атакувани, а тези преди тази дата трябва да бъдат признати или протестирани по съдебен ред. Това вече влиза в правомощията на синдиците, обясни той.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ще поискат датата за обявяване на КТБ в несъстоятелност - 6 ноември 2014 г., да бъде променена на 30 септември 2014 г. От БНБ също обявиха, че ще обжалват решението 6 ноември миналта година да е датата за обявяване в несъстоятелност на банката. 

Войнов припомни, че решението на БНБ да обяви КТБ в несъстоятелност беше взето на база доклада на синдиците от 30 септември и допълни, че този доклад е внесен в БНБ на 21 октомври.

Икономистът обърна внимание и на факта, че одиторите откриват 4,2 млрд. лева дупка в КТБ, а БНБ открива 3,7 млрд. лева. Има разминаване в цифрите, което трябва да бъде уточнено в съда.

"Дали тази разлика, която се получава, има основание да се съотнесе към 30 септември. Тук опираме до синдиците и техните правомощия", каза още той.

"Предвид факта, че за изплащане на депозити в банка КТБ отидоха над 3,6 млрд. лева, което е малко под 5% от БВП на страната, интересно е да изясним на какво основание агентът на ДС Росен Ангелчев е одобрен за синдик, който ще разпродава активите на КТБ", коментира Войнов. 

Юлиан Войнов призова Иван Искров да си подаде оставката и при наличието на достатъчно компетентни хора, нов управител на БНБ ще бъде избран и гласуван от Народното събрание.

По думите му фалитът на КТБ е резултат от лошото управление и несвършената работа на Българската народна банка.

В коментара на темата се включи и бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него "не е ясно дали Ангелчев има зависимости с предишни квестори на банката, но е важно да се каже за него, че е добър професионалист".

Проф. Димитров посочи още, че не може да има валидни прихващания при наложените с административен акт забрани от страна на БНБ. Специалният надзор прави неизискуеми влоговете.

"Никой не може да прескача другия и да получава повече от това, което би получил при осребряване масата по несъстоятелността. Прихващанията ощетяват кредиторите, които са на един и същи ред, а те са равнопоставени и би трябвало да получат съразмерно удовлетворение", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!