"Разликата в цесиите в КТБ между 30 септември и 6 ноември е 552 млн. лв."

OFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 20:45 4018 3

Юлиан Войнов

"Разликата в сключените цесии в Корпоративна търговска банка (КТБ) между 30 септември и 6 ноември е 552 млн. лева.

Това заяви Юлиан Войнов, член на НС на "Десните" в ефира на БНТ.

Датата на определяне на несъстоятелност е важна. Цесиите след 6 ноември могат да бъдат атакувани, а тези преди тази дата трябва да бъдат признати или протестирани по съдебен ред. Това вече влиза в правомощията на синдиците, обясни той.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че ще поискат датата за обявяване на КТБ в несъстоятелност - 6 ноември 2014 г., да бъде променена на 30 септември 2014 г. От БНБ също обявиха, че ще обжалват решението 6 ноември миналта година да е датата за обявяване в несъстоятелност на банката. 

Войнов припомни, че решението на БНБ да обяви КТБ в несъстоятелност беше взето на база доклада на синдиците от 30 септември и допълни, че този доклад е внесен в БНБ на 21 октомври.

Икономистът обърна внимание и на факта, че одиторите откриват 4,2 млрд. лева дупка в КТБ, а БНБ открива 3,7 млрд. лева. Има разминаване в цифрите, което трябва да бъде уточнено в съда.

"Дали тази разлика, която се получава, има основание да се съотнесе към 30 септември. Тук опираме до синдиците и техните правомощия", каза още той.

"Предвид факта, че за изплащане на депозити в банка КТБ отидоха над 3,6 млрд. лева, което е малко под 5% от БВП на страната, интересно е да изясним на какво основание агентът на ДС Росен Ангелчев е одобрен за синдик, който ще разпродава активите на КТБ", коментира Войнов. 

Юлиан Войнов призова Иван Искров да си подаде оставката и при наличието на достатъчно компетентни хора, нов управител на БНБ ще бъде избран и гласуван от Народното събрание.

По думите му фалитът на КТБ е резултат от лошото управление и несвършената работа на Българската народна банка.

В коментара на темата се включи и бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него "не е ясно дали Ангелчев има зависимости с предишни квестори на банката, но е важно да се каже за него, че е добър професионалист".

Проф. Димитров посочи още, че не може да има валидни прихващания при наложените с административен акт забрани от страна на БНБ. Специалният надзор прави неизискуеми влоговете.

"Никой не може да прескача другия и да получава повече от това, което би получил при осребряване масата по несъстоятелността. Прихващанията ощетяват кредиторите, които са на един и същи ред, а те са равнопоставени и би трябвало да получат съразмерно удовлетворение", подчерта той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 09:45

"и дълга на народа бавно и полека нарасна с 6 милиарда за КТБ и ПИБ"

Дългът на народа нарасна с 16 милиарда, не с 6. И то ако не вземат решение за нов преди края на мандата, което съвсем не е изключено.

Между другото, интересен резултат от дълга е, че всички строежи на молове и бизнес-центрове на територията на Софийска община, които бяха замръзнали до ноември миналата година изведнъж се разтопиха.

Откъде ли се намериха кинти така ВНЕЗАПНО?

29.04 2015 в 09:40

#01 дубъл нали се сещаш, че решенията за КТБ и целият гнусен план са били готови в БНБ и правителството не по късно от Май 2014-та. Виж само колко удобно стана банката фалира Орешарски си заминава, банката се разграбва докато няма пряко избрано правителство, никой не носи дори морална отговорност пред избирателите. Не е ясно дали ДПС и БСП да псуваме, президентът или г-н Борисов.Всички се оказаха сухи. Искров и Цацаров уж са много виновни, но те явно са недосегаеми.....и дълга на народа бавно и полека нарасна с 6 милиарда за КТБ и ПИБ

29.04 2015 в 07:18

Въпрос (очевиден): Тогава защо като видя одитния доклад на 30 септември, БНБ не отне лиценза на първи октомври, а развлачи нещата до 6 ноември? Или одитния доклад не е бил чак толкова категоричен или има друга причина. Дали сега ще я посочат в жалбата, как мислите?