Прокуратурата иска фалитът на КТБ да бъде обявен с месец по-рано

OFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 14:24 2841 7

Снимка Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) протестира решението на съда относно началната дата за неплатежоспособността на КТБ, съобщиха от държавното обвинение. 

С решение на Софийски градски съд за начална дата на неплатежоспособността на КТБ беше определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06 ноември 2014г.

Според съда до тази дата КТБ е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30.09.2014г. банката е била с отрицателен капитал.

Според прокуратурата действителното състояние на банката е било установено по-рано - съм 30 септември 2014 г. собственият капитал на банката е бил отрицателна величина.

Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена КТБ, се казва в съобщение на прокуратуарата. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време, заявяват от държавното обвинение.

Според протест в одитните доклади е посочено, че към 30 септември 2014г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита,че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е именно тази дата. 

Преди дни от БНБ обявиха, че имат намерение да атакуват решението на съда с подобни мотиви. 

Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

Решението на съда предизвика остра реакция и сред депутати от дясно и от ляво, според които с решението се дава възможност на всички цесии и прихващания от юни до ноември ще бъдат признати за валидни.

"Ако сега се окаже, че едни хора са по-хитри от други и те ще си получат парите, се получава една неравнопоставеност, категоричен е Димитров", смята Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Логично беше датата за обявяването в несъстоятелност да е през септември или преди това. Направихме така, че цесиите да не се приемат, но пак се оказа, че някои ще бъдат признати, коментира и Георги Кадиев от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2015 в 14:31

Съгласна съм напълно с това решение ,КТБ е банка с отрицателен капитал и трябва да и бъде отнет лиценза и !

28.04 2015 в 20:51

Напълно съм съгласен с възражението на прокуратурата. Закона е достатъчно ясен и началната датата на фалита на КТБ тррябва да бъде 30.09.2014г.

28.04 2015 в 17:08

Веждито отново е на хапчета. Неговите 2 цесийки с Манчев са от 24.10 и хипотетично, ако се приеме 30.09 изпадат в нелегитимност.
А-а-ааууууу виждА, лапай хаповете под езика и дишай дълбоко!
:)))

28.04 2015 в 17:01

Само некъпания собственик OFFnews крие, че Кюнеца е фалшифицирал си договора си с КТБ, от такъв с преференциялни лихви на депозит с обикновени, за да си получи гарантираните от държавата 100 000 €.

Къде ли са сега драгалевските мухи-лайнярки, да обяснят колко е "честен" тоя мангал.

28.04 2015 в 16:35

30 септември е коректната дата. Пак се усетиха. Важно е, че скъпо струващият сериал КТБ приключи. Сега дано всички виновни получат заслужени за провиненията си присъди.

28.04 2015 в 16:18

Неплатежоспособност се предполага, когато са спрени плащанията на длъжника (КТБ)- така е според чл. 608, ал. 2 Търговския закон. Всички плащания на КТБ към вложителите са спрени с решението на БНБ от 19 юни 2014 г., което се обяви в Търговския регистър на 20 юни 2014 г. Да се определя начална дата за неплатежоспособност след 20 юни 2014 г. означава да се заобикаля и нарушава закона само с една цел- валидиране на прихващания след 20 юни и ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете! Остава да разберем кои са тези тарикати, които източват за втори път и кой им го позволява ....

28.04 2015 в 15:06

Именно по закон щом една банка е с отрицателен капитал, то тя е неплатежоспособна и датата на фалита следва да бъде 30 септември.