Юлиан Войнов: Косвените загуби при фалит на КТБ ще са над 5 милиарда

ОFFNews 26 септември 2014 в 21:04 9904 7

Трябва да се търси пазарно решение за спасяване на Копоративна търговска банка. Спасяването трябва да е с минимално участие на публични средства, заяви водачът на листата на Коалиция "ДЕСНИТЕ" в 24 МИР-София Юлиан Войнов.

Той обърна внимание на евентуалните загуби при фалит на КТБ: "Ако се реши да се върви към фалит на банката, лошото при него е, че освен тези 3,7 млрд., които реално падат върху плещите на държавата, ще има много загубени средства от частния бизнес и от държавни предприятия. Косвените загуби ще надхвърлят може би 5 милиарда".

В момента има две хипотези как да се спаси банката. Едната е - обявява се несъстоятелност, отнема се лицензът и банката фалира, изплащат се гарантираните депозити до 100 хил. евро в размер на 3,7 млрд. лева. И за другите каквото остане в масата на състоятелността, каза Войнов.

Проблемът при тази хипотеза - тя се лансира от определени среди - е, че те казват 2 млрд. и 100 мил. са средствата във фонда за гарантиране на депозитите в банките, докато гарантираните депозити в КТБ са 3,7 млрд. Разликата от 1,6 млрд. трябва да се покрие от държавата с държавен заем. От друга страна стои пазарно решение с участие на акционерите. Включването на акционерите с някакъв сериозен процент ликвидни средства. Това при всички случаи е по-добрият вариант, допълни Войнов. 

Мисля, че доста политически субекти се опитват да привлекат с простотия. Изглежда, че аргументираните дебати за съжаление отстъпват на заден план. "ДЕСНИТЕ" се опитваме да представяме решения и програми, без да влизаме в тежки личностни конфликти, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews