Юлиан Войнов: Косвените загуби при фалит на КТБ ще са над 5 милиарда

ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 21:04 9383 7

Трябва да се търси пазарно решение за спасяване на Копоративна търговска банка. Спасяването трябва да е с минимално участие на публични средства, заяви водачът на листата на Коалиция "ДЕСНИТЕ" в 24 МИР-София Юлиан Войнов.

Той обърна внимание на евентуалните загуби при фалит на КТБ: "Ако се реши да се върви към фалит на банката, лошото при него е, че освен тези 3,7 млрд., които реално падат върху плещите на държавата, ще има много загубени средства от частния бизнес и от държавни предприятия. Косвените загуби ще надхвърлят може би 5 милиарда".

В момента има две хипотези как да се спаси банката. Едната е - обявява се несъстоятелност, отнема се лицензът и банката фалира, изплащат се гарантираните депозити до 100 хил. евро в размер на 3,7 млрд. лева. И за другите каквото остане в масата на състоятелността, каза Войнов.

Проблемът при тази хипотеза - тя се лансира от определени среди - е, че те казват 2 млрд. и 100 мил. са средствата във фонда за гарантиране на депозитите в банките, докато гарантираните депозити в КТБ са 3,7 млрд. Разликата от 1,6 млрд. трябва да се покрие от държавата с държавен заем. От друга страна стои пазарно решение с участие на акционерите. Включването на акционерите с някакъв сериозен процент ликвидни средства. Това при всички случаи е по-добрият вариант, допълни Войнов. 

Мисля, че доста политически субекти се опитват да привлекат с простотия. Изглежда, че аргументираните дебати за съжаление отстъпват на заден план. "ДЕСНИТЕ" се опитваме да представяме решения и програми, без да влизаме в тежки личностни конфликти, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2014 в 11:40

За Theteaser02 – да те светна, че наскоро го проумях и аз. Просто използват различни думи, тежкарски ни пробутват, а става дума за следното:
- Когато от БНБ ни разказват притчи “как инвеститорите (Виена) били предлагали да понкрепят банката, ама държавата БГ да даде държавна помощ, в ИСКАНЕТО на т.нар. инвеститори първо СТАВА ВЪПРОС държавата БГ да плати вредите на КТБ, нанесени с организираната от държавата 13 юни, ПЕТЪК, БАНКОВА ПАНИКА (OFFNews! “Полиция влезе в офисите на Цветан Василев OFFNews | 13 юни, петък, 2014 в 12:15 Репортер OFFNews преброи 8 полиц. а-ла пред КТБ. Униформени са завардили входовете и на телевизията, и на банката (КТБ)), довела до изтегляне от КТБ на ЦЕЛИЯ СВРЪХ ликвиден ресурс от 1.3 млд.?!?!? И ИСКАНЕТО Е ЗАКОННО И НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВО. Защото три дни след банковата паника КТБ бе организирана следваща банкова паника пред ПИБ, която бе спасена с 1.3 млрд държавна ПОДКРЕПА. ТОВА Е ЕДИН ОТ ПОДМЕНЕНИТЕ ТЕРМИНИ – не става дума да държавна помощ на КТБ, а за плащане от държаватаБГ за нанесени вреди на КТБ.
- ОТДЕЛНО акционерите и Цв. Василев ще съдят държавата БГ, отделно и Цв. Гунев ще съди държаватаБГ – и ще платят данъкоплатците
- С организираната банкова паника 13 юни ПЕТЪК “КТБ” ОСВЕН изтегляне на целия свръхликвиден ресурс на КТБ, и последвалото затваряне от БНБ на КТБ са обезценени всички заложени активи по кредитите, първия месец на 30% обезценка, вече четвърти месец затваряне обезценката стига до 50%. И да встъпи Фонда за гарантиране (след като плати на вложители) то прихода от обезценените активи в резултат на БАНКОВАТА Паника 13юни петък ЩЕ Е МИНИМАЛЕН. Още една щета, този път за Фонда
И за всичко дотук – ще платят данъкоплатците, да почват да рИват, Почвайте!


27.09 2014 в 11:27

Ей, Войнов, що се правиш на улав бе?!?! Партенки предизборни ни пробутваш!
Чета тук Атос04 пише за отговорност. Пък Живко05 пита “за закони” – има ли???
Та, Войнов, ПИТАМЕ!
Кой ще потърси първо отговорност И каква за организираната на 13 юни, ПЕТЪК, БАНКОВА ПАНИКА (OFFNews! “Полиция влезе в офисите на Цветан Василев OFFNews | 13 юни, петък, 2014 в 12:15 Репортер OFFNews преброи 8 полиц. а-ла пред КТБ. Униформени са завардили входовете и на телевизията, и на банката (КТБ)), довела до изтегляне от КТБ на ЦЕЛИЯ СВРЪХ ликвиден ресурс от 1.3 млд.?!?!?
КОЙ ще потърси отговорност и КАКВА от Главпрокурор, МВРПикчърс, ДАНС за отнемане допуска на Подуправителя Банковнадзор, и разкарването му като МЕЧКА в измислени досъдебни пр-ва?!?!?
Кой ще потърси отговорност и КАКВА от управсъвета на БНБ и от самата БНБ за затваряне на КТБ, довела до обезценка на активи, и преди всичко още със затварянето на КТБ на 22 юни поради БАНКОВА ПАНИКА обезценка на активи по кредитите ВЕДНАГА и с 30 процента надолу????
Кой ще потърси отговорност и КАКВА от БНБ за затваряне вече 4-ти месец след дни започва 5-ти месец на КТБ - резултат от затварянето се харчи ресурс, капиталът на КТБ от 600 млн вече и спаднал на 200 млн изхарчени 400 млн, ОБЕЗЦЕНКАТА на активи по кредити ВЕЧЕ Е ДОСТИГНАЛА до 50 %...
В БГ няма пари, в БНБ – също няма пари. Всичко останало от бай Тошо веч е окрадено/приватизирано, съсипано. Последното продаде Боко –Булгартабак, дялЕРП и т.н. Остават само спестяванията на хората за КРАДЕНЕ!
Отсега данъкоплатците да почват да рИват! И двата случая – оздравяване или фалит на КТБ п л а щ а т данъкоплатците – Да почват силно да рИват!
КОМУ пробутвате бодряшки ПРИЗИВИ политикански ПРЕД ИЗБОРИ?
ТЕЗИ, ИЗБРОЕНИТЕ ПО-ГОРЕ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЛИ?!?!?
ПИТАМЕ ЗА ОТГОВОРНОСТТА, КАКВА И КОГА ПОЧВАТЕ??!??


27.09 2014 в 10:19

Искам да попитам всичките анализатори по - горе - има ли приети закони в тази страна или не.Ако не се спазват , за чий ни е този парламент?!Каква е ползата да се наливат пари в банка , която е изтърбушена и тече отвсякъде - по добре да ги дадат директно на вложителите.Но има и този момент - никой от нас не иска да връша откраднатите пари , да ги вземат от крадците.Стига с това бития си е бит и е..си е е...Не може някой да раздава чужди пари с милиарди и после да каже - ами не знам как стана тази работа.Това е най - бързия начин да рухне цялата банкова система , при наличие на прецедент- щом за КТБ може , защо за мене да не може.Пък тъпаците да плащат.

27.09 2014 в 08:01

Пълна глуппост и популизим - кой ще иска да си влага парите за спасяване на схема за отпускане на кредити без покритие. Икономиката си върви и при нефункционираща КТБ, трябва да се върнат парите на хората и да се търси отговорност от който не си връща кредитите. Защо определени фирми вземат кредити, а всички ние ще плащаме спасяването на една измамна схема? Веждито и Костов са с преференциални лихви и няма да получат нищо при изплащането на гарантираните влогове, там ги стиска чепика и затова са "експертните" мнения.

26.09 2014 в 23:04

Този анализ е наивен! Ако допуснем, че 70% от активите на КТБ са чиста загуба (каквито са индикациите в Капитал) от какво ще се възстанови държавната помощ, която данъкоплатците ще дадат, след като всички ще искат първи да си изтеглят парите? Няма да има доверие в куха банка....така ще трябва да се налива още и още и още...

26.09 2014 в 23:01

авторите на предложението за оздравяване обаче не обясняват как ще се върне помощта. При ликивдация на банката е ясно. ФГВБ се суброгира и също се удоволетворява от масата на несъстоятелността...а средствата на държавата за заема за фонда ще се върнат и от бъдещите вноски на банките...но с активите на КТБ ако има остатъчни ще са под контрол на синдик назначен от ФГВБ, а това някои хора в БНБ ги плаши...губят контрол....

26.09 2014 в 22:34

Дефектът на това предложение е, че никой от инвеститорите не иска да участва с какъво и да е процент, а всички се надяват държавата т.е. всички ние да платим. Втори дефект е, че за в бъдеще всеки банкер ще си прави каквото си поиска и после пак ще тъси държавата - защо за КТБ може, а за мен не може.