Проверките на АДФИ, приключени през първите три месеца на 2023 г.: 343 нарушения и изхарчени нецелево над 38 млн. лева

OFFNews 10 април 2023 в 17:52 1293 0

Снимка Архив

За периода 1 януари – 31 март 2023 г. финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключиха 113 финансови инспекции и проверки. Проверени са 135 обществени поръчки за близо 450 млн. лева и 1 608 договора за почти 230 млн. лева. 

По време на инспекциите са установени 343 нарушения и са съставени 319 акта за установяване на административно нарушение. Констатирани са 23 непроведени или неоснователно проведени ОП на обща стойност 438 667 487 лв.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 38 832 554 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета едва 156 644 лв., а за останалите, с оглед възстановяването им. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 132 038 лв., като от тях са възстановени 112 055 лв. Съставени са 5 акта за начет.

Контролните органи на АДФИ са констатирали 32 бр. „индикатора за измама".

През отчетния период с най-висок дял (58%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (27%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (10%), министерства (3%) и други обекти (2%).

От АДФИ са проверявали БАБХ заради договора за дезинфекция на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово".

Извършена е проверка на сключения договор на 12 март 2013 г. между БАБХ и „Пи. Еф. Си.“ ЕООД - фирмата, отговаряща за дезинфекцията на границата. С него БАБХ и дружеството са се споразумели изпълнителят да извършва за своя сметка дейността, касаеща влизащите в страната превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“, както и да събира и внася дължимите държавни такси за срок от пет години от датата на подписването му.

От 12-ти март 2013, когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подписва договор за ветеринарномедицински контрол по границата с Република Турция с фирма „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, до края на 2018 г. частното дружество печели 27 милиона лева. Информацията е по официални данни, публикувани от самото дружество.

Със сключването на договора, на изпълнителя е възложено извършването на профилактичната дезинфекция, без да е предвидена възможност тази дейност да се осъществява от лица, различни от определените. Към договора са сключени два анекса през 2014 г. и 2018 г., с които е възобновена профилактичната дезинфекция на "Капитан Андреево " и срокът на действие на договора е удължен с пет години.

При извършената проверка на изпълнението на договора е установено, че изпълнителят е отчитал извършване на дейности на ГКПП „Малко Търново“, независимо че в договора, анексите и предложението на дружеството липсват факти и обстоятелства, касаещи този ГКПП.

Освен това има несъответствия между броя превозни средства от категория „Камиони“, за които са внасяни такси от дейността, от изпълнителя и данните за броя на входящия трафик товарни автомобили, предоставени от Агенция „Митници“.

Подаденият от изпълнителя брой превозни средства от категорията е по-малко със 137 858 бр., като в парични измерения е 2 696 502,48 лв.

От установените несъответствия между данните от изпълнителя от една страна и тези, предоставени от Агенция "Митници" за входящ товарен трафик е белег - „индикатор за измама.

Става ясно и че са нанесени са вреди за 69 515,38 лв. в резултат на извършени разходи за ВиК за профилактична дезинфекция по договора от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Ямбол и ОДБХ-Бургас, без да е изискано възстановяването им от изпълнителя. По време на финансовата инспекция фирмата-изпълнител е възстановил вредите в пълен размер.

Липсва разделение в потреблението на ел. енергия между трите ОДБХ и изпълнителя по договора, което не предоставя възможност да бъде извършено остойностяване на разходите за ел. енергия, които е следвало да бъдат платени или възстановени от изпълнителя.

През 2016 г. и 2018 г. БАБХ и ОДБХ-Хасково са получили от изпълнителя по-малко от отчетените такси в размер на 605 евро и 1000 лв.
По време на финансовата инспекция сумите са преведени от изпълнителя.

В договора и анексите не е детайлизиран обемът и видът на информация, който следва да разменят страните в процеса на изпълнение на дейностите. Не е въведен ред от страна на БАБХ и трите ОДБХ за осъществяване на дейности, в т.ч. и контролни по отношение изпълнението на договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика