Парламентът отхвърли ветото на президента, в МВР ще има служба за охрана

Георги А. Ангелов Последна промяна на 01 юли 2020 в 11:54 4399 4

Снимка nso.bg

Кадър от учение на НСО

Парламентът отхвърли ветото на президента със 136 гласа "за" и 59 "против" върху промените на закона за МВР и сега Румен Радев няма друг избор, освен да издаде указ за обнародването му.

Несъгласието на президента е с разпоредбите в закона, които дублират охраната, осъществявана по закона за НСО. Според държавния глава дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

С промените се дава възможност на МВР да охранява определени категории лица по ред, предвиден в други закони. Новото звено ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници". Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. 

За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено

“Освен колизията с редица нормативни актове, описана в мотивите на президента, тази тема е нееднократно разглеждана и са предоставени редица съображения. МВР трябва да се занимава с дейности, които са му възложени по Конституция и са описани в Закона за МВР“, каза Иван Иванов от БСП.

„Непрофесионалното отношение на управляващите към НСО ще доведе на практика до нейното депрофесионализиране. Това е най-малкото неуважение към историята на самата служба и на Република България. Виждате до какво доведете дублирането на функции между ДАТО и ДАНС – същото най-вероятно ще се случи и с НСО“, заяви Попов.

Според Красимир Ципов (ГЕРБ) основната цел на този законопроект е да възстанови една основна структура в МВР, каквато е "Жандармерията", като я обедини със Специализирания отряд за борба с тероризма. Сега отрядът е на пряко подчинение на главния секретар и се използва с решение на министъра. Това било тромава процедура, “която не дава възможност когато има необходимост, при кризисна ситуация, с необходимост на залавяне на особено опасни престъпници, при заложническа криза, да се използва Специализирания отряд за борба с тероризма”.

Ципов каза, че и към настоящия момент има няколко звена, които се занимават с охрана на лица, и президентът не прави разграничение между охрана на лица и вида лична охрана, посочена в Закона за НСО.

"Когато някои от охраняваните лица по Закона за НСО участва в обществено мероприятие, кой осигурява опазването на обществения ред. Простият отговор е МВР. Само че това по никакъв начин не е предвидено в Закона за МВР, уважаеми народни представители. Всъщност основната цел, която преследвахме при изготвянето на този законопроект е да запишем основната функция охрана на лица, но забележете тя е охрана на служители от органите на държавната власт при конкретна застрашеност. И към настоящия момент може да се осъществи такава охрана, но за целта е необходимо да се получи сигнал, да се образува прокурорска преписка, ако има данни за извършено престъпление досъдебно наказателно произвоство и с постановление на прокурора да се назначи охрана на съответното лице", каза още Ципов.

Според него е необходим един облекчен ред и тази комисия, която се предвижда в законопроекта да вземе бързо решение за назначаването на една такава охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

4

Пенчо бре

01.07 2020 в 18:31

Сещам се за гвардейците на Кардинала и кралските мускетари. Нашите аналози умеят ли да фехтуват или ... с бухалки и глогове ли глокове ли, като оня на масичката?

3910

3

Georgi Gracata

01.07 2020 в 18:04

За обикновенния полицай пари няма за охрана на мекерета има.Къде е провсъюза на МВР ?

17155

2

aviatora

01.07 2020 в 13:13

Ама те са все едни и същи престъпници и на двете места...

15256

1

mendi

01.07 2020 в 12:35

Сигурен съм че сега пенсионерите по селата ще спят по спокойно като знаят че има още една агенция дето варди богоизбраните.