Колко ще струва новото лекарство за коронавируса: $10 или $4500?

Ройтерс: Gilead пред нова дилема - каква да е печалбата от единствения доказано действащ медикамент remdesivir

OFFNews 07 май 2020 в 12:03 8457 3

Снимка Wikipedia

Фармацевтичната компанията Gilead (Gilead Sciences Inc) e изправена пред дилема каква печалба да си определи от продажбата на единственото доказано досега лекарство, което повлиява COVID-19 - remdesivir. Това пише Ройтерс в анализ, който дава поглед върху понякога чудовищно големия марж между производствените и крайните цени на лекарствата.

Производителят бе обект на голям публичен дебат за цените на лекарствата преди десетина години, когато започна да продава нововъведен медикамент за хепатит C на цена от 1000 долара на хапче. Последвалият обществен гняв за цената на Sovaldi (макар той да бе по-евтин от съществуващите дотогава терапии) подпали национален дебат за несправедливите цени на лекарствата с рецепта, който фармацевтичната индустрия все още се мъчи да обори, допълва Ройтерс.

Тази реакция значително утихна насред пандемията на коронавируса, по време на която усилията на производителите на лекарства да разработят ваксини и медикаменти се считат за съществени за борбата с болестта, допълва агенцията.

Сега Gilead отново е в центъра на вниманието, след като данните показват, че антивирусното му лекарство remdesivir помага за намаляване на болничния престой на пациенти с COVID-19, а САЩ разрешиха широко приложение на терапията при спешни случаи.

Анализаторите от "Уолстрийт" твърдят, че remdesivir може да генерира 750 милиона долара и дори повече от продажби в световен мащаб следващата година и 1,1 милиарда долара през 2022 г., ако предположим, че пандемията продължава. Но консултанти на фармацевтичната индустрия и бивши членове на регулаторни органи посочват, че Gilead и други производители на лекарства трябва да избягват образа на възползващи се с шепи от глобалната здравна криза.

„Това е огромна възможност за производителите на лекарства да подобрят имиджа на индустрията, казва Ед Шонвелд, експерт по ценообразуване на лекарства в консултантската фирма ZS Associates. - Имаше изключително негативен фокус върху цените на лекарствата.“

Изпълнителният директор на Gilead Даниел О'Дей, който заема поста малко повече от година, действа с повишено внимание, допълва авторът на анализа. Компанията дарява достатъчно remdesivir за поне 140 000 пациенти, като количествата ще бъдат разпределени в болниците от правителството на САЩ.

На среща с президента Доналд Тръмп в Белия дом О'Дей обеща да направи терапията достъпна за хората в нужда. Планира да увеличи производството в международен мащаб, за да осигури лекарство за над 1 милион инфектирани с COVID-19 до края на годината и на няколко милиона през 2021, ако пандемията не отшуми. Засега компанията не е разкрила плановете си за цената на медикамента.

"Мисля, че това със сигурност ще помогне на репутацията на индустрията, каза О'Дей на неотдавнашна конференция с инвеститори, цитиран от Ройтерс. - Не казвам, че фокусирането и натискът върху ценообразуването на лекарствата ще спрат. Но по този начин могат да бъдат оценени иновациите, които индустрията прави."

Във вторник Gilead обяви, че е разговаряла с фармацевтични производителите за производството на remdesivir за Европа, Азия и развиващия се свят поне до 2022 г. включително. Компанията съобщи, че договаря доброволни лицензи с производители на генерични лекарства в Индия и Пакистан, които ще произвеждат препарата на по-ниски цени за развиващите се страни.

Прогнозите за справедлива цена на remdesivir в Съединените щати, където производителите на лекарства обикновено таксуват най-много за нова терапия, варират в големи граници, допълва Ройтерс. Институтът за клиничен и икономически преглед (ICER), който оценява ефективността на лекарствата за определяне на подходящи цени, предложи максимална цена от 4500 долара за 10-дневен курс на лечение. Оценката е въз основа на предварителните доказателства за това доколко пациентите са се повлияли при клиничното изследване на препарата. Групата за защита на потребителите Public Citizen в понеделник заяви, че remdesivir трябва да бъде на цена от 1 долар за ден лечение, тъй като това е сума над производствената цена при такива мащаби и включва разумна печалба за Gilead.

Някои инвеститори на "Уолстрийт" очакват Gilead да определи цена от 4000 долара на пациент или дори по-висока, за да реализира печалба над разходите по разработването на remdesivir, която Gilead оценява на около 1 милиард долара.

Акциите на Gilead се повишиха с 20% от началото на годината, като това се отдава главно на залаганите върху новия медикамент надежди.

Според някои експерти една много по-висока цена на препарата в САЩ би поставила компанията отново на прицел в дебата за цените на лекарствата. При по-краен сценарий, компанията би била в риск от федералните или щатските власти да се задействат и да отнемат лиценза за лекарството в името на обществения интерес и здраве и да издадат задължителни производствени поръчки. Американското правителство никога не се е възползвало от тези правомощия, добавя агенцията.

“Ако има случай, при който тези обстоятелства биха могли да възникнат, това е сега", казва Ерик Кац, главен изпълнителен директор на консултантската компания HealthTech GPS, която съветва индустрията за ценоопределянето. Кац е бивш служител на министерството нa храните и лекарствата и на центровете за здравните програми Medicare и Medicaid. По думите му правителството се аргументира, че ремдезивир първоначално е разработен за лечение на ебола с федерално финансиране, а сега процесът на изучаването му за новото приложение е подкрепен от Националните здравни институти.

Депутатът от демократите Лойд Догет (Тексас), който председателства подкомисия по здравеопазването в Камарата на представителите, изпрати на Gilead писмо, като изиска компанията да представи детайлен план за remdesivir, в т.ч. по въпроса с доставките, разкриване на дела на инвестицията за разработване, платена със средства на данъкоплатците, както и ценообразуването. "Американските данъкоплатци са направили голяма инвестиция в remdisivir, но сега в замяна нуждаещите се от лечение могат да получат солена сметка, докато Gilead вземе голямата печалба", предупреди Догет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.05 2020 в 04:23

А колко години ви струваше слаадострадието да се гаврите с науката? Да си играете на "бизнеси", на "средна класа", и на "мизерници, мани ги тия бе".
Сега кво искате? "Другарю учен, спаси ме!"
Мога. А ти за кво си ми? Ще спасявам който ми трябва, не за пари.
Бегайте си при ритнитопковците и въртиопашките по 100 милиона, те и ще ви решат проблемите. Нали парите решават ...:))

23293

2

Стефан

08.05 2020 в 03:42

Няма да струва нищо повече от производствените си разходи. Понеже никой вече не се интересува от американците, нито от патентите им.
Ключовата дума е "патенти"

5712

1

tough

07.05 2020 в 15:53

Лекува грънци. Да си го пият щатците, па дано да измиpaт под няколко хиляди дневно.