Кои студенти се реализират най-добре на пазара на труда

Мая Младенова 05 декември 2019 в 13:53 19259 0

Снимка Pixabay

Кои са най-перспективните специалност в българските университети?

Отговорът дава годишната класация с рейтингите на вузовете, изготвена от МОН.

Системата ползва данни на НОИ, за да отчете какъв процент от завършилите студенти в различните специалности и университети намират работа като висшисти след дипломирането си, както и какви са осигурителните им доходи.

С най-високи доходи - над 4100 лева облагаем доход месечно - са завършилите Информатика и компютърни науки в Софийския университет.

На второ и трето място по доходи след завършването (виж таблицата по-долу) са завършилите администрация и управление в Американския университет и информатика и компютърни науки в Нов български университет.

Като цяло, IT и инженерните специалности носят висок доход, се вижда в годишния индекс.

С много добра реализация са някои от специалистите от Минно-геоложкия университет: машинно инженерство и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми.

Топ 50 на специалностите, чиито студенти имат най-високи облагаеми доходи до 5 г. след дипломирането

Със 100 или близо 100% реализация по специалността са завършващите военните училища, показва още годишният рейтинг на вузовете у нас. 

Работа по специалността си намират и близо 100% от завършилите медицина, стоматология, фармация, строително инженерство, архитектура и геодезия.

Прави впечатление, че най-добре котиращите се доскоро икономически специалности и правото остават по-назад в класацията за сметка на инженерните, математическите и компютърните дисциплини. Все по-търсени и с добра реализация са не толкова предпочитаните доскоро педагогически дисциплини, социалните дейности и професиите в сферата на общественото здраве: медсестри, логопеди и др.

ТОП 50 на специалностите с най-висока реализация по призвание*

*Процент на работещите на позиция, изискваща висше образование или заемащи длъжност по призвание, сред осигурените лица, завършили професионалното направление в съответното висше училище през предходните 5 години по данни на НОИ и АдминУни. Лицата на граждански договор, самоосигуряващите се лица и земеделските производители не са взети предвид при изчислението.

В следващите години се очаква да се натрупа недостиг на кадри със средно техническо образование, заяви при представянето на рейтинговата система на университетите министърът на образованието Красимир Вълчев. Кадри ще се търсят и в сферите с най-висока производителност - като електроника, електротехника и др. Като цяло, търсенето на хора с техническо образование ще се увеличава, същото важи и за педагозите, показват тенденциите. Затова и се променя структурата на приема на висшисти - намаляват се бройките при икономистите и юристите, а се увеличават в медицинските, техническите и педагогическите дисциплини. 

80% от завършилите висше образование се реализират на официалния пазар на труда у нас, отчита още МОН. Намалява и броят на заминаващите да участ в чужбина - от 6000 преди 4 години до 3500 през 2019 г. През 2018-а заминалите да учат в чужбина са били 4200. Данните са за зрелостниците, които продължават образованието си в степен бакалавър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови