КЕВР с извънредна проверка на 'Топлофикация София' заради сигнали за завишени сметки

OFFNews 21 април 2020 в 17:13 2427 1

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на "Топлофикация София" заради сигнали на потребителите за завишени сметки за март, съобщиха от регулатора. 

От КЕВР казват още, че ако в хода на проверката бъдат установени нарушения от страна на дружеството, ще бъдат предприети мерки. 

Извънредната проверка на КЕВР е в следствие на подадени жалби от потребители, които се оплакват, че сметките им за парно и топла вода са по-високи.

Същевременно от "Топлофикация София" напомниха, че по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. 

От топлофикационното дружество изтъкват, че от началото на извънредното положение в страната голяма част от столичаните работят от вкъщи и употребената топлоенергия е повече. 

"Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на март т.г. столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч", добавят от дружеството. 

Те напомнят, че мартенските сметки са изчислени на база действащата цена на топлинната енергия до 1 април.

Новата цена на топлоенергията, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април 2020 г. и е с 26,5% по-ниска, 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/. Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон, обясниха от "Топлофикация София". 

Обявеното поевтиняване е в сила от 1 април и ще се отрази в бъдещите сметки.

Въпреки че се очакваше парното на софиянци да бъде спряно веднага след празниците, това няма да стане поне до края на тази седмица заради новото застудяване.

Миналата седмица стана ясно, че общо 45 дружества са подали в Комисията по енергийно и водно регулиране заявления за цени от 1 юли, в които поскъпването е от 9 до 140% при намалена цена на газа с 42%. За София предложението е 20,5%, за Пловдив е 24%, за Плевен – 21%. Бургаската топлофикация предлага поскъпване на топлинната енергия с 44,77%, исканото увеличение за Враца е 62%, а за Велико Търново – 140%. Най-малко поскъпване предлага дружеството във Варна – 9,57%.

Тези проценти са спрямо действащите от 1 април цени на топлинната енергия, който бяха намалени за различните топлофикации от 8 до 26%, след като цената на природния газ падна от 1 април с 42,78%. Това намаление стана на база споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" за промяна на формулата за изчисляването на цената, която влиза в действие със задна дата от 5 август миналата година. Преди време стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец. "Булгаргаз" вече внесе в КЕВР предложение за поевтиняване с 6,6%, като това ще доведе и до още едно леко поевтиняване на топлинната енергия, тъй като от години регулаторът променя цените й при изменение на тази на газа с над 5%.

Малко след това от Асоциацията на топлофикационните дружества в България заявиха, че цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличавани, а напротив - ще бъдат намалявани.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов заяви в средата на миналата седмица, че сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 лева за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. И добави, че около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г., така общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн. От сумите му стана ясно, че средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

21.04 2020 в 17:33

Христо Ботев:
„Нашият народ от ден на ден сиромашее и се парализира както нравствено, така и физически, защото управлението, което той търпи на себе си, е основано на кражби, на обири, на насилия, на убийства и на сякакъв вид разврат“ – от статията на Христо Ботев „Изчакване или незабавен бунт”, в-к „Знаме“, брой 19 от 22.06.1875 г.