Решено: Парното няма да поскъпва, исканията на топлофикациите са неоснователни

OFFNews 16 април 2020 в 12:23 3205 3

Регулаторът няма да допусне увеличение на цената на топлинната енергия, исканията за това са неоснователни. Това заяви председателят на Комисия за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов във връзка с предложенията на топлофикационните дружества за повишаване на цената на от 1 юли.  

Той подчерта, че всякакви искания за увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. 

Иванов е категоричен, че КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи. 

"Мога да заявя, че цената на парното отопление за този сезон ще бъде по-ниска от цената на изминалия отоплителен сезон", добави той. 

Иванов обясни, че в края на месец март топлофикационите дружества в страната са представили в КЕВР заявленията си за цени на топлинната енергия за новия отоплителен сезон 2020-2021 г. Той поясни, че комисията е изискала и неповелителни версии на заявленията, които са били публикувани на страницата на КЕВР на 10 април. 

Председателят на КЕВР се обърна към гражданите и заяви: "Посрещайте спокойно вкъщи най-светлия празник Възкресение Христово". 

Тази сутрин пред Нова телевизия говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова заяви, че дружеството е поискало повишаване на цената, но всички изчисления са направени на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. 

Вчера стана ясно, че общо 45 дружества са подали в Комисията по енергийно и водно регулиране заявления за цени от 1 юли, в които поскъпването е от 9 до 140% при намалена цена на газа с 42%. За София предложението е 20,5%, за Пловдив е 24%, за Плевен – 21%. Бургаската топлофикация предлага поскъпване на топлинната енергия с 44,77%, исканото увеличение за Враца е 62%, а за Велико Търново – 140%. Най-малко поскъпване предлага дружеството във Варна – 9,57%.

Тези проценти са спрямо действащите от 1 април цени на топлинната енергия, който бяха намалени за различните топлофикации от 8 до 26%, след като цената на природния газ падна от 1 април с 42,78%. Това намаление стана на база споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" за промяна на формулата за изчисляването на цената, която влиза в действие със задна дата от 5 август миналата година. Преди време стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец. "Булгаргаз" вече внесе в КЕВР предложение за поевтиняване с 6,6%, като това ще доведе и до още едно леко поевтиняване на топлинната енергия, тъй като от години регулаторът променя цените й при изменение на тази на газа с над 5%.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов заяви вчера, че сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 лева за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. И добави, че около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г., така общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн.

"Средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи "Топлофикация" във връзка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума трябва да се приспадне", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

3

JustSoYouKnow

16.04 2020 в 14:11

До yoghurt е 40% не са защото освен за суровина имаш разходи за инфраструктура и заплати и т.н., които си влизат в цената и така трябва и да бъде. Но намаляване трябва да има.
Да ти го илюстрирам нагледно, ако притежаваш кола и я караш, освен за бензин даваш пари и за подръжка ремонт, гражданска, пътни такси...... И ако горивото поевтинее с 40% разходите ти по автомобила няма да намалеят с 40%.

11300

2

yoghurt

16.04 2020 в 13:27

Ей, изедници мамини, нас ни интересува с колко процента ще Поевтинее парното, след като цената на газа намаля с 40 %! Съвсем дюнедейте да ми авате с това, че спирате поскъпването, като всъщност ако парното остане на сегашната цена, без корекция със задна дата, това е вече поскъпване с 40 % !

8959

1

Станчо Панса

16.04 2020 в 13:01

Такива изявления от председателя сме чували и преди, точно преди да приемат увеличения на цените.