Топлофикациите: Манипулация са твърденията, че цената на парното ще се увеличава

OFFNews 17 април 2020 в 18:24 2912 2

Цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличавани, а напротив - ще бъдат намалявани. Това се посочва в становище на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ), изпратено до медиите.

Заявленията на топлофикациите за увеличение на цените са внесени преди решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ, подчертават от асоциацията и възразяват срещу опити за манипулативни твърдения.

В становището си от АТДБ посочват, че са подали заявления за утвърждаване на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период 2020-2021, но това е станало, според изискванията на закона, в края на месец март 2020 г., преди вземане на решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ.

Според тях нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42 процента.

"Дружествата не са имали възможност да отразят намалението на синьото гориво в ценовите си заявления, тъй като задължителният срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа", обясняват от асоциацията.

Цената на газа има най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната енергия. Тя задължително ще бъде взета предвид и ще доведе не само до запазване на сегашната цена на топлинна енергия, но и до намаляването ѝ. То ще бъде направено след преизчислението на стойността ѝ спрямо приетите вече по-ниски цени, договорени от "Булгаргаз". Окончателното решение за това се взима само и единствено от КЕВР, отбелязват от АТДБ.

"Опит за манипулация са твърденията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните дружества, се приема. Така или иначе, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната енергия се изчисляват с цената на природния газ, действаща към този момент, а не към момента на подаване на заявленията", допълват от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8119

1

Nelumbo

17.04 2020 в 19:25

,,според изискванията на закона, в края на месец март 2020 г"

Да бе, и никой от тях не е чул на връх 3 март, че Бойко се похвали, че цената на природния газ пада с 40%. И не са разбрали и през следващите дни, и така до края на март, нали?
И понеже не са знаели и са мислили, че цената остава същата!, та затова поискали и повишение с от 20, та до 140%!!!