Манолова: Борисов да спаси гражданите от топлофикациите

OFFNews 16 април 2020 в 09:38 10600 0

Призовавам премиерът Бойко Борисов да спаси гражданите от топлофикациите. Ако министър Теменужка Петкова отказва да се ангажира със сметките за ток и парно на българските граждани, то призовавам Борисов, който се обяви за спасител на българския народ първо от емигрантите, после от коронавируса, да поеме такъв ангажимент. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ. 

В тази ситуация, когато цената на природния газ намалява с 43% и се очаква през май да се намали с още 6,5%, топлофикациите искат увеличение на парното в сила от 1 юли 2020 г. Енергийният министър отказва да се ангажира с налагането на мораториум върху тези сметки. Ясно е, че КЕВР определя цените, но извънредното положение не е въведено от КЕВР, а се управлява от държавата, допълни Манолова.

Няма никакви причини цената на тока да се вдигне от 1 май, както и цената на парното от 1 юли, категорична е тя.

Манолова припомни, че на Националния празник 3 март премиерът Борисов тържествено обяви, че цената на природния газ в България намалява с над 40% и гражданите щели да го усетят в своите сметки незабавно, както и да получат надвзетите суми със задна дата – 5 август 2019 г. 

На Велики четвъртък питам кога гражданите ще усетят намалението в сметките си за парно и ще продължа да питам и на Гергьовден, и на 24 май, заяви още Манолова. 

Според думите й, държавата ще ползва безлихвено парите на гражданите чак до месец септември, когато евентуално ще се връщат надвзетите суми. 

Тя посочи, че Националният оперативен щаб се е справил добре със здравните мерки, но правителството отчайващо закъснява с икономическите мерки за излизане от кризата.

Питам Борисов къде е планът как излизаме от кризата, как рестартираме икономиката? Какво ще работят хората на 14 май? Къде е планът на държавата? Или всички отиват на социални помощи?, попита тя задочно премиера. 

На въпрос за бързите кредити Манолова заяви, че в Закона за мерките за извънредното положение депутатите удобно пропуснаха да ангажират с рестрикции фирмите за бързи кредити и колекторските фирми, както направиха това за банковите кредити. 

Бързите кредити и колекторските фирми не направиха никакви отсрочки и отстъпки за своите клиенти, защото никакъв закон не ги е задължил и дори се стигна до престрелки и побой между фирми за бързи кредити и колектори, подчерта Манолова. 

По думите й държавата в момент на криза не дава на гражданите стимули, а им дава кредити, като така превръща още и още българи в длъжници и клиенти на колекторските фирми и на фирмите за бързи кредити. 

Тя посочи, че и за еднократната помощ от 375 лв., и за мярката 60/40 правителството въвежда такива условия, че голямата част от хората и фирмите да са изключени от мерките. 

Тоест, държавата първо ще вземе нейното, а после ще даде. Това ли е солидарността?, попита председателят на „Изправи се.БГ".

Според Манолова най-уязвимите групи са оставени да се оправят сами в тази криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови