Емилия Миланова: Какво значи липсващи досиета от КТБ? В следствието ли са, в прокуратурата ли?

OFFNews 12 юли 2014 в 20:19 14767 10

„Одиторите казват, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредити, тъй като липсват съществени части от кредитните досиета на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. Ами да попитаме къде са тези досиета? В следствието ли са, в прокуратурата ли са? Няма ли електронни носители на тези кредитни досиета“, попита бившият ръководител на направление „Банков надзор“ и член на Управителния съвет на БНБ проф. Емилия Миланова в предаването „Деконструкция“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Тя коментира твърденията на днешния състав на УС на БНБ, според който част от досиетата били изчезнали. В същото време финансисти са категорични – досиетата не могат да изчезнат току-така, защото в случая става въпрос за информация на електронни носители, подавана предварително и към „Банков надзор“ на БНБ, и към кредитния регистър.

Миланова постави под съмнение още едно схващане – че всички тези кредити са били лоши.

„Да питаме: „Тези кредити обслужват ли се, не се ли обслужват“. Възможно е всички кредити да се обслужват, нищо че нямат кредитни досиета или не се знае точно какво е обезпечението. При добре управляван процес на обявяването по несъстоятелност е възможно да се съберат значителна част от въпросните 3.5 млрд. лв.“, заяви Миланова.

Тя упрекна ръководството на БНБ в прехвърляне на отговорността за ситуацията с КТБ единствено върху подуправителя Цветан Гунев.

„Текстът в закона, че подуправителят, ръководещ сектор „Банков надзор“, упражнява самостоятелно и независимо своите функции е с цел той да не бъде принуждаван по някакъв начин да предприема или да не предприема надзорни мерки. Това съвсем не означава, че управителят на БНБ и членовете на УС на БНБ не знаят какво се случва с финансовото състояние на банките или какви функции упражнява „банков надзор“ и неговия ръководител“, бе категорична проф. Миланова.

„Няма как подуправителят да реши да предприеме или да не предприеме някаква мярка, ако няма данни за това, тоест докладът, който е направен, да сочи съответните нарушения“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!