Quantcast

Емилия Миланова: Какво значи липсващи досиета от КТБ? В следствието ли са, в прокуратурата ли?

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2014 в 20:19 13450 10

„Одиторите казват, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредити, тъй като липсват съществени части от кредитните досиета на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. Ами да попитаме къде са тези досиета? В следствието ли са, в прокуратурата ли са? Няма ли електронни носители на тези кредитни досиета“, попита бившият ръководител на направление „Банков надзор“ и член на Управителния съвет на БНБ проф. Емилия Миланова в предаването „Деконструкция“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Тя коментира твърденията на днешния състав на УС на БНБ, според който част от досиетата били изчезнали. В същото време финансисти са категорични – досиетата не могат да изчезнат току-така, защото в случая става въпрос за информация на електронни носители, подавана предварително и към „Банков надзор“ на БНБ, и към кредитния регистър.

Миланова постави под съмнение още едно схващане – че всички тези кредити са били лоши.

„Да питаме: „Тези кредити обслужват ли се, не се ли обслужват“. Възможно е всички кредити да се обслужват, нищо че нямат кредитни досиета или не се знае точно какво е обезпечението. При добре управляван процес на обявяването по несъстоятелност е възможно да се съберат значителна част от въпросните 3.5 млрд. лв.“, заяви Миланова.

Тя упрекна ръководството на БНБ в прехвърляне на отговорността за ситуацията с КТБ единствено върху подуправителя Цветан Гунев.

„Текстът в закона, че подуправителят, ръководещ сектор „Банков надзор“, упражнява самостоятелно и независимо своите функции е с цел той да не бъде принуждаван по някакъв начин да предприема или да не предприема надзорни мерки. Това съвсем не означава, че управителят на БНБ и членовете на УС на БНБ не знаят какво се случва с финансовото състояние на банките или какви функции упражнява „банков надзор“ и неговия ръководител“, бе категорична проф. Миланова.

„Няма как подуправителят да реши да предприеме или да не предприеме някаква мярка, ако няма данни за това, тоест докладът, който е направен, да сочи съответните нарушения“, допълни тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 07:35

Сега разбрахте ли откъде идваха парите за новия политически проект "дудук" и защо така безгрижно бяха харчени? Но и това скудоумие е дреболия в сравнение със завлеченото от кукловодите. Ще увисне ли някой на кукичката на БНБ за 10% от брутния вътрешен продукт на страната, теглен кеш и пренесен през граница на един лот? Тези съвсем ни взеха за идиоти. Този път обаче, нещата трябва да се разнищят докрай и възмездието народно трябва да бъде за назидание на следващите поколения крадливи комунисти. Жалкото е, че Бойко един път не успя да докаже, че желае това възмездие от сърце и остави мерзките типове от тройните коалиции да повторят и потретят пладнешкия партизански грабеж. Ако му дадем втори опит, дали ще положи повече усилия, или и той ще се съсредоточи върху интересите си? Ако до една година сегашните престъпници не бъдат зад решетките до живот, кой ще решава съдбините ни? Народе ???!!!

13.07 2014 в 01:07

Точно па Емилия ще дава акъл,тази цяла банка ми открадна като шефка на БН при БНБ,но Господ види и възмездието иде

12.07 2014 в 23:52

Браво ПРОФЕСОРЕ.Кажи и им да не ни правят на малоумни.Не сме

12.07 2014 в 22:19

Къде са гледали надзорниците от БНБ?Нали там са част от парите на държавата?Защо не са подведени под отговорност за пропуски в задълженията им,или още по-зле,за саботиране на финансовата стабилност на държавата?

12.07 2014 в 22:18

Президента на САЩ кога ще се изкаже по случая?

12.07 2014 в 21:03

съмнявам се,че накрая ще излезе виновна чистачката и обикновената касиерка.Другите ще се покрият и изчезнат в чужбина.

12.07 2014 в 21:02

Докарайте няколко млади хакерчета, дайте им 100к от някоя от световните валути и ще намерят за няколко часа всичката "загубена" информация.Това е най-евтиния вариант, пред това всички служби в БГ да се упражняват седмици наред в изявления, обяснения, цитиране на закони и т.н.

12.07 2014 в 20:45

Еми мене преди така ми изчезна котката, щото нямах резервно копие на електронен носител.

12.07 2014 в 20:40

Цялата история е много мътна и не изключвам участието на определени медийни групировки в нея.

12.07 2014 в 20:32

Чии са тези кредити?
Да не се окажат на спонсорите на подалите сигнала срещу банката?
Никой вариант не трябва да се пренебрегва вече....