Година и 5 месеца цените в България ще са в евро и в левове

Левът ще остане в обращение само през първия месец от въвеждането на еврото през 2024 г.

Георги А. Ангелов 06 юли 2021 в 13:13 8289 0

Снимка TaxCredits.net

Един месец след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото в България цените на всички стоки и услуги трябва да бъдат обозначени в лева и евро. Двете цени трябва да останат 12 месеца след датата на въвеждане на еврото Това се предвижда в проекта на Национален план за въвеждане на еврото в Република България. Целта е присъединяването на България към еврозоната да стане на 1 януари 2024 година. Датата ще бъде приблизително 6 месеца след решението на ЕС. Така излиза, че двете цени на етикетите ще важат около година и 5 месеца. 

Възможно е обаче Съветът на ЕС да вземе решение за отмяна на дерогацията и фиксиране на курса по-късно, например два или три месеца преди въвеждането на еврото, вместо традиционните шест месеца преди приемането му, предполагат от Министерството на финансите, което е автор на проекта. Тогава може да има промяна в срока за влизане в сила на изискването за двойното обозначаване на цените.

Един месец лев и евро

През първия един месец след деня на въвеждането на единната европейска валута в България левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След това еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

През този един месец гражданите ще могат да плащат и в двете валути в търговските обекти и центрове за услуги. Търговците трябва да връщат рестото на клиентите си изключително в евро, освен ако не могат да го направят от практически съображения. Така част от левовете в обращение ще бъдат обменени чрез търговците и бюра за услуги, като това ще послужи за обменен канал.

Всички безкасови плащания минават веднага в евро

От датата на членство на България в еврозоната всички видове банкови сметки и платежни сметки при други доставчици на платежни услуги ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро. Това означава, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро. От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите плащания ще се извършват изключително в евро.

Закръглянето до 1 цент

Превалутирането на парични стойности от лева в евро ще се извърши чрез прилагане на пълния цифров размер на фиксирания курс на преобразуване. Това означава, че ще се използват всичките пет знака след десетичната запетая и след това получената сума ще се закръгля до два знака след десетичната запетая. Едва тогава полученият резултат може да бъде закръглен до един цент. От МФ смятат, че така ще бъде избегнато повишаването на цените при преминаване в евро.

Не се разрешава преизчисляване на цени при курс, различен от фиксирания обменен курс. Не следва да се допуска налагането на допълнителни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите, пише още в проекта. Това се отнася за цените (в магазините), депозитите, заемите, финансовите инструменти и др.

В случаите, в които дължимите данъци и такси не могат да бъдат точно преобразувани съгласно правилата за закръгляване, същите се закръгляват надолу, а плащанията към гражданите – нагоре.

Безплатен обмен на парите

През първите шест месеца от ефективното влизане в еврозоната кредитните институции в България и „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро, а през следващите шест месеца ще могат да налагат такса за тази услуга.

В периода след изтичането на една година от въвеждането на еврото банките и „Български пощи“ ЕАД по своя преценка ще предоставят услугата за обмяна на банкноти и монети от лев в евро, като могат да въвеждат такса за тази услуга. В БНБ обаче банкноти и монети от левове в евро ще се обменят от деня на приемане на еврото за неограничено време – без такса.

Обмяната на парите в брой ще се извърши чрез прилагане на фиксирания курс на обмяна, приет от Съвета на ЕС. Правителството очаква курсът да бъде същият като сегашния при валутния борд, но решението за това ще бъде на ЕС. 

Всички сметки и заеми в евро

Преобразуването на банковите сметки от лев в евро ще се извърши в деня на въвеждането на еврото. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки и други доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани в евро безплатно в деня на въвеждането на еврото. 

От деня на въвеждането на еврото всички заеми, оригинално отпуснати в лева или заеми с валутна клауза в евро, ще се считат за заеми в евро. Не се допуска превалутирането да се използва като условие за предоговаряне на клаузи по вече сключени договори между банките и техните клиенти или като основание за други подобни действия от банките по отношение на техните клиенти, които биха ги поставили в по-неблагоприятна финансова позиция спрямо позицията им преди превалутирането. Същото ще важи и за небанковите финансови институции, които предоставят кредити на клиенти.

В декларациите и формулярите, които гражданите и юридическите лица ще попълнят след въвеждането на еврото и които се отнасят за данъчни и други задължения към държавата или вземания от държавата за периода, предхождащ годината на въвеждане на еврото, сумите ще бъдат в български левове. Самите плащания на базата на тези задължения и вземания обаче ще се извършват в евро, като сумите се превалутират в новата валута по официалния курс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови