Гинка Върбакова vs. Елена Йончева: Нямаме политически протекции! Ще влезем в надзора на ЧЕЗ, ако има сделка

OFFNews 07 ноември 2018 в 14:52 3013 0

Не сме политически обвързани, нямаме политически протекции и не сме съгласни да бъдем използвани като инструмент за водене на политически кампании. Това послание отправи Инерком България на Гинка Върбакова по повод предложеното влизане на нейни представители в надзорните органи на ЧЕЗ ден. Изявлението си Инерком публикуваха ден, след като говорителят на парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева попита Бойко Борисов ли праща Гинка Върбакова в ЧЕЗ, по подобие на влизането на Митко Каратиста там през 2009 г.

Ето какво се казва дословно в позицията на Инерком България:

Във връзка с публично изказване на г-жа Елена Йончева, депутат и говорител от БСП, по повод избор на представители на Инерком в надзорните органи на Групата ЧЕЗ в България изразяваме категорично несъгласие с подхода търговски дружества и бизнес организации да бъдат въвличани като инструмент за водене на политически кампании.

Инерком България не е политически обвързана и не се ползва с политически протекции.

Твърдението на г-жа Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста. Предлаганата смяна на част от членовете на надзорните съвети на публичните компании ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България е под условие сделката да получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране.

Сделката между ЧЕЗ а.с. и Инерком следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики за подобни сделки.

Инерком е група от компании, които отдавна работят на българския пазар, спазват законите, уважават българските и европейските институции и възразява имената на предложените от нас членове в надзорни органи да бъдат използвани недобросъвестно за постигане на каквито и да е било политически или други цели. Поднасянето на информацията е манипулативно и цели да направи внушения, да нагнети напрежение и да създаде чувство за несигурност. 

Към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи.

В правото проява на съмнения и възражения срещу сделка е въпрос на интереси. Общественият интерес по отношение на сделката между Инерком и ЧЕЗ е защитен от законите и държавните институции, които ги прилагат.
Компетентни да се произнасят по сделката са само определените по закон български институции, като направят това в интерес на всички заинтересовани страни, и най-вече на българските граждани.

Инвеститорите трябва да бъдат уважани, защото те са основата на българската икономика и осигуряват благосъстоянието на гражданите. За стабилно икономическо развитие се изисква предвидима и спокойна среда, в която върховенство има Закона.

Вчера Йончева определи като "скандално" предложението Гинка Върбакова и част от нейния екип да влязат в управлението на ЧЕЗ България и посочи, че това може да се случи на извънредно събрание на 27 ноември.

Какво има предвид Върбакова с уверението, че влизането ще се случи, "след като сделката получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране", остава неясно, тъй като през октомври Комисията за защита на конкуренцията спря втория ѝ опит да купи активите на "ЧЕЗ" в България. Може би прогнозират какъв ще е изходът от обжалването им на отказа пред независимия български съд.

"КЗК отказа на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ България, премиерът Борисов в края на март ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката, самата Върбакова каза, че премиерът иска да има пълен контрол върху сделката", припомни Йончева вчера и попита дали Гинка Върбакова е държавата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх