Комисията за защита на конкуренцията отново спря Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

OFFNews 18 октомври 2018 в 19:57 4043 1

Комисията за защита на конкуренцията отказа да преразгледа решението си, с което забрани на "Инерком България" да купи активите на ЧЕЗ в България. 

През септември от дружеството на Гинка Върбакова поискаха ново разрешение от КЗК, като се аргументираха, че "в групата на Инерком е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й."

Председателят на КЗК обаче е отказал да образува производство по постъпилото уведомление от „Инерком България".

Мотивите за отказ са, че КЗК вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с решение от 19.07.2018 г. "Предвид обжалването на цитирания административен акт от страна на уведомителя „Инерком България” ЕАД и от „ЧЕЗ“ а.с., същият не е влязъл в сила и административното производство не е приключило, а е във фаза на съдебно оспорване. Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган по аргумент от чл. 27, ал. 2, т. 2 от АПК." - аргументират се от КЗК.

Никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда, посочват от  Комисията за защита на конкуренцията.

В мотивите е изтъкнато още: "Наред с горното, новите обстоятелства, на които се позовава уведомителят, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство." 

Разпореждането на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.10 2018 в 21:27

Мале кви лафове! Ако можех да говоря така - даже кварталната бакалница нямаше да смее да ми търси вересиите:))
Обаче звучи смъртоубийствено. Нищо не разбрах, ама види се, Гинка го е закинАла яко. Ако имах фейсбук, нямаше да излизам от групата за Морфичен резонанс, процесинг, студен резерв, и ошфорен гинкинг.