Чума по свинете или гавра със стопаните: цяла община изби прасетата, няма да получи нито лев

За безцеремонната дискриминация на дребните стопани алармират от селата край Гулянци

Мая Младенова, Александра Маркарян 05 септември 2019 в 08:35 14049 4

Снимка Pixabay

Цяла община в Плевенско ликвидира прасетата си до едно в борбата с африканската чума. След като заклаха животните си, стопаните в Гулянци и околните села научиха, че освен с прасетата, ще се простят и с обезщетенията от 300 лева.

Това става ясно от писмо от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен д-р Иван Йорданов до кмета на Гулянци Лъчезар Яков, с копие от което OFFNews разполага. В него д-р Йорданов пише, че общината не попада в 20-километрова зона около индустриална свинеферма и затова хората в нея нямат право на обезщетения. Информацията изненада жителите на селата.

Защо тогава са избили животните? Защото се намират в 3-километрова зона около малко огнище (напр. плевенското село Брест, в което бяха открити заразени животни) и са били принудени с указание от София, сведено до знанието им чрез заповеди от областната управа, "доброволно" да унищожат прасетата си в точно определен срок. След него ги заплашваха проверки, при които оцелелите животни така и така щяха да бъдат умъртвени от пратените от Агенцията по храните ветеринари.

Абсурдната ситуация е породена от правилата, определени от държавата. Тя въвежда два типа санитарни зони. Първият е 3-километрова зона около малко огнище в заден двор. Ако огнището е в свинекомплекс, тогава зоната е 20-километрова. Парични обезщетения ще има само за попадащите в 20-километровите зони около индустриални свинеферми.

Така община Гулянци се превърна в нагледен пример за дискриминацията при изплащането на паричните помощи за заколено прасе. Прокарана бе разделителна линия, която облагодетелства големите свинекомплекси и ощетява стопаните с прасета в двора. Пари за едните ще има, а за другите не.

За тази дискриминационна политика и за нередностите около ликвидирането на животните OFFNews алармира в публикацията "Как се убиват прасета с измама".

В Община Гулянци свинекомплекси няма, значи няма да има и пари. Всички обаче са унищожили животните си под натиска - официално регистрираните убити прасета там са десетина, но реално повечето не са били регистрирани. Хората не виждат смисъл в регистрацията и казват, че на практика избитите животни са поне 200, научи OFFNews от свои източници.

Те недоумяват как е възможно да нямат право на обезщетения, когато са до огнище на чума по свинете. Винят и общината, която не защитила правата им и не поискала разширяване на 20-километровата зона, така че да могат да бъдат включени в списъка с имащите право на такива.

За да изясним ситуацията, потърсихме автора на писмото д-р Йорданов, който обаче отказа да разговаря с наш репортер под претекст, че такива са правилата, които не той е определял, че каквото е имал да каже, го е написал в писмото и че, независимо, че е директор, няма право да разговаря с журналист без разрешението на пресцентъра на земеделското министерство.

Странното разделение между дребни стопани и индустриални ферми не е единствената причина за липсата на обезщетения. Хаосът с документацията не е малък и вече дори има населени места, от които просто не са подадени искания за обезщетения в срок, въпреки разпратените до всички писма с указанията кой има право на пари и кой - не и до коя дата трябва да се поискат обезщетенията, научи още OFFNews. Хората се надяват на втори транш, но от БАБХ и земеделското министерство не споменават да се обмисля такова нещо.

Ни прасета, ни пари

"При нас на практика бе засегната цялата община. Болни животни имаше в селата Брест, Гиген, в Гулянци, Милковица, Долни Вит, Дъбован и др. В почти всички селища", обясниха пред OFFNews от Община Гулянци. Създадени са санитарни зони от 3 километра около всеки регистриран случай и животните са избити. В района няма нито един свинекомплекс, а паричното подпомагане разделя стопаните на едри и дребни, потвърдиха от общината. 

"Къде доброволно, къде не прасетата минаха под ножа. Живи свине не останаха. Малка утеха бяха обезщетенията. Когато дойде време да се плаща, стана ясно, че пари няма да има", разказа наш читател. 

Изглежда единственото ясно около мерките срещи АЧС е, че нищо не е ясно.

Въпреки опитите ни не успяхме да открием документ, регламентиращ изрично в кои зони как ще се обезщетяват стопаните. 

Натъкнахме се обаче на важно разминаване. На 5 август земеделското министерство обявява, че помощта от 300 лева ще се дава на стопаните и в 20-километровите, и в 3-километровите зони. Две седмици по-късно, на 21 август, МЗХ заявява, че става въпрос само за зоните от 20 км около свинекомплексите.

За капак, седмица по-късно, на 28 август, Министерският съвет излиза с постановление за отпускане на 28 млн. лева за тези обезщетения. В постановление няма и дума за делене по видове зони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

05.09 2019 в 17:49

Егати идиотията. Държава няма. Има само безочливи некадърници, които обръщат файлове. Не виждам смисъл да поддържаме финансово това.

18551

2

Нострадамус

05.09 2019 в 14:44

Никога в 13 Вековната История на България не е имало толкова Прости, Некадърни, Корумпирани и Некомпетентни Далавераджии като индивидите от Шайката ГЕрП.