Вземеш ли 300 лева за заклано прасе, няма да гледаш друго още 12 месеца

OFFNews 26 август 2019 в 12:05 7164 0

Мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) предизвикаха напрежение в Първомайско, съобщи БНТ.

„Има една уловка. Хората се притесняват, че като получат сега тези 300 лв., няма да могат през следващите 12 месеца да отглеждат животни в тоя обект – да си гледат животни през следващата година“, обясни Тодор Тодоров, кмет на село Виница, цитиран от специализирания сайт agri.bg.

За същия проблем говори и Радка Петкова от село Крушево.

„Хората, като стигнем до точката в протокола, че 12 месеца не трябва да отглеждат свине в стопанството, отказват се. Какво става с тях? Как тяхното стопанство ще бъде дезинфекцирано? И не се ли ощетяват хората, които са извършили това? Значи, болестта, ако я има, пак ще я има“, обясни Радка Петкова.

Кметове на села в общината настояват за съдействие от страна на държавата при дезинфекцията на личните стопанства.

Днес изтича срокът, в който кметовете трябва да предадат констативните протоколи за стопанствата, които сами са умъртвили своите животни. Целта е от 1 септември да започне изплащането на помощта от 300 лв. на собственик.

Документите се представят в областните епизоотични комисии. Те трябва да бъдат заверени от областните управители и от официалните ветеринарни лекари с подпис и печат. Според някои кметове обаче срокът не може да бъде спазен.

По места се оказа проблем и това, че част от стопаните нямат банкови сметки и засега не е ясно как ще им бъдат изплатени парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови