Бюджет 2023 мина на първо четене с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС

Йорданка Веселинова 12 юли 2023 в 17:13 1396 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване в пленарна зала

След 6-часов дебат депутатите приеха на първо четене проектобюджета за 2023 г. Текстовете минаха със 156 гласа "за", 71 "против" и 1 "въздържал се".

"Против" бяха депутатите от "Възраждане", ИТН и БСП, а единственият глас "въздържал се" дойде от ГЕРБ-СДС. Очаква се план-сметката да бъде приета до края на месеца и да влезе в сила на 1 август. Бюджетът ще действа само пет месеца, като  управляващите дават заявка за истински реформи, но в бюджета за 2024 г.

На този фон пред сградата на Парламента се проведе протест на КНСБ под надслов  "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Към протестиращите се присъединиха и парламентарните групи на "Възраждане" и БСП. Депутати от левицата още в комисия се заканиха, че няма да подкрепят проектозакона на Асен Василев заради липсата на антиинфлационни мерки и недостатъчните социални разходи.

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Илюзорен бюджет" и "регрес"

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" определи бюджета на Асен Василев като "илюзорен" и "писан от илюзионисти". По думите му приходите в план-сметката е твърде вероятно да не се реализират, а заложената сума в частта приходи е твърде оптимистична. Това е и причината, поради която ИТН не подкрепи проектобюджета.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък определи проектозакона като "регрес" спрямо онова, което е било постигнато с предходния бюджет на кабинета "Петков".

Йордан Цонев от ДПС, който най-вероятно ще оглави бюджетната комисия в НС, обяви, че парламентарната му група ще подкрепи проектозакона, но ще направи предложения между двете четения. 

"След като преди няколко седмици видяхме имунитетна сватба, сега виждаме турска сватба", отговори му Тошко Йорданов.

От "Възраждане" се обявиха срещу план-сметката с аргумента, че единствената му цел е влизането на България в Еврозоната.

Групата на ПП-ДБ очаквано защити проектозакона и изтъкнаха, че това е реалистичният бюджет, а големите реформи ще се правят през Бюджет 2024.

В поредица от изказвания редица депутати от ГЕРБ-СДС изтъкнаха редица критики към бюджета, но дадоха заявка, че ще го подкрепят.

Бюджетът

В проектобюджета на Асен Василев е заложен дефицит от 3% (4.582 млрд. лв.), с което страната ще отговаря на критериите за влизане в еврозоната. 

Приходната част ще бъде завишена с 3.526 млрд. лв. От тях 780 млн. лв. са допълнителни приходи от дивидентите на държавните дружества. Финансовият министър ще предложи тези дружества да внесат в бюджета цялата си печалба от 2022 г., а не 50% от нея. (В проектобюджета на служебния кабинет бе заложен дефицит в размер на 6,4% - б.а.)

Макроикономическата прогноза предвижда растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8 на сто тази година, а догодина да има ускорение до 3,3 процента. За 2025 г. се очаква ръст от 3,2 на сто. Дефицитът за тази и следващата година остава 3 процента, но през 2025 г. година еднократно ще има повишение до 3,6 на сто заради доставката на новите бойни самолети. Средствата за отбрана ще достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт догодина. Държавният дълг ще бъде 22% от БВП. За сравнение в края на миналата година той бе 21,8%.

Заплати, помощи и пенсии

В бюджета е заложено е и увеличение на пенсиите от 1 юли с 12 на сто.

Бюджетните служители, които не са получи увеличение на заплатите миналата година, сега ще получат 10% ръст на доходите. Учителите също ще получат увеличение до достигане на 125% от средната заплата за страната, както и медицинските сестри - до минимум 1500 лв., а лекарите - до минимум 2000 лв. Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. 

Увеличение на възнагражденията на служителите на МВР не се планира, но от ДПС в комисия дадоха заявка, че между двете четения ще настояват за такова.

В план-сметката е заложено увеличение на обезщетението през втората година от майчинството - от 710 на 780 лв., на стипендиите на студенти и докторанти, а също и на фондове за култура и спорт.

Какви са исканията към бюджета

В бюджетната комисия синдикатите и омбудсманът Диана Ковачева поискаха увеличение на дневното обезщетение за безработица с пет лева - от 18 до 23 лв., с което хората без работа, ще получават доходи в размер на линията на бедността - 504 лв.

Критики имаше около идеята за увеличение на помощите за втората година от майчинството от 710 на 780 лв. Срещу тази разпоредба се изказаха както синдикатите, така и депутатите.

От ДПС пък настояха за минимални осигурителни прагове както за земеделците, така и за тютюневите производители. Партията направи заявка, че ще предложи увеличение на възнагражденията на служителите на МВР.

Друга основна критика към проектобюджета е свързана с надценените приходи, които може и да не се реализират.  Финансовият министър очаква страната ни да получи до края на годината втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като до края на септември ще бъдат гласувани всички законови промени. Този втори транш от 1.416 млрд. лв. трябваше да дойде още през миналата година.

Друг недостатък е и липсата на антиинфлационни мерки.

Дали ще има промени в проектозакона и какви ще бъдат те ще стане ясно след седмица, когато изтича срокът за предложения между двете четения. До момента всички парламентарни групи направиха заявки за редакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика