Quantcast

Банките в България са стабилни, държавата няма да налива пари в тях

OFFNews Последна промяна на 11 август 2016 в 17:31 3564 7

Снимка БГНЕС

"Банките в България са стабилни, капиталовата им адекватност на всички трезори е над минималните законови изисквания и не се налага държавата да осигурява средства за подкрепа на нито една банка", се казва в изявление на гуверньора на БНБ Димитър Радев, разпространено до медиите.

От него се разбира, че днес Управителният съвет на БНБ е приел резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания "Делойт".

В събота се очаква да бъдат предоставени подробни данни за всички банки у нас.

Финансовият министър Владислав Горанов веднага коментира резултатите от стрес тестовете:

"Удовлетворен съм от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени Оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес-тест на банковата система. Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността", ликвидността и доверието в нито една банка."

Следва пълният текст на изявлението на Димитър Радев:

Днес Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт.

Основната цел на прегледа беше да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло. Това беше безпрецедентна по своите мащаби инициатива в банковата история на страната, в която под ръководството на БНБ бяха пряко ангажирани над 900 експерти, включително представители на най-реномираните международни одитни компании.

В събота, съгласно предварително обявения график, в 13 часа ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване.

Провеждането на прегледа и стрес теста бяха възложени на БНБ със закон и произтичат от Националната програма за реформи на правителството. На това основание предоставих доклада с резултатите на министъра на финансите, а в понеделник ще го депозирам в Народното събрание.

Целта на това изявление е да информирам широката общественост за основните заключения на Управителния съвет от прегледа и стрес теста. Те са главно три:

1. Банковата система на страната е стабилна. Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест. Този показател, след корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите, възлиза на 18.9% при регулаторен минимум от 4.5%. Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22.2%. В случай на дълбока икономическа криза, която е малко вероятна, този показател би се понижил до 14.4%. За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат съответно на 13.9 и 9.4%. Следователно, капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия.

2. Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции. Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота. Изпълнението им започва от понеделник, 15 август 2016 г. Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ.

3. Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници.
В заключение искам да посоча, че прегледът на качеството на активите и стрес тестът на банките не бяха самоцелно действие, а важна част от 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ, който представих при избора ми за управител през юли 2015 г. Други ключови елементи на този план са същественото подобряване на дейността на банковия надзор и изграждането на институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор. Стриктното изпълнение на плана досега помогна за установяването на дисциплина и подобряване на резултатите в сектора. Постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат от прегледа на качеството на активите и стрес теста.

Искам да уверя обществеността, че линията на дисциплина и реформи в банковия сектор ще продължи, като нейната основна насоченост ще бъде не към решаване на проблеми от миналото, а към успешно посрещане на бъдещите предизвикателства, свързани с поддържането на финансовата стабилност в страната и нейното пълно интегриране в европейската финансова инфраструктура.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

7

Jinx

12.08 2016 в 21:04

Професоре, пропускаш тука по-голямата картинка. Buriata обясни какъв е механизмът. Това се прави се цел да се запази спокойствието у хората и в паниката си да не фалират всички банки. В съвременната банкова система никоя банка не държи в брой толкова пари колкото има влогове. Представи си какво би станало, ако утре всеки българин иде да си изтегли парите. Гарантирам, че това ще е началото на последната криза в България, защо след нея няма да остане никаква икономика. Независимо каква е методиката на тези стрес тестове, един положителен резултат е индикация за стабилна банкова система.

8320

6

Buriata

12.08 2016 в 07:29

ЕЙ, ама много компетентни коментари има. Доста се смях на разсъжденията народът ли, банките ли са държавата. Наливане на пари означава, че ако има някакъв недостиг в капиталите на банки в момента, държавата ще им заеме пари, за да могат те да го попълнят и после ще върнат парите на държавата (разбира се с лихви) Във всяка страна практикуваха по този начин. ЕЦБ до момента е наляла 2-3 трилиона евро по различни пакети за подпомагане на банките в Еврозоната. Само дето там никой не им държи сметка и всички са доволни, че ЕЦБ и държавата работи, за да се стабилизира финансовата система.

8202

3

SK

11.08 2016 в 20:41

Не съм специалист в тази област, затова задавам глупави въпроси:
- банките държавни ли са, че да се налага евентуално тя да налива пари в тях?
- в такъв случай държавата какви пари би наливала, след като постоянно се заявява, че пари няма? Нови дългове?

21762

1

spirit оригиналът

11.08 2016 в 17:47

Значи, да чакаме фалити,както при КТБ.