Стрес тестовете нямало да разкрият цялата истина за кредитите към свързани лица

Интервю: Щом има подобни практики в КТБ, вероятно има и в другите банки

OFFNews 10 август 2016 в 12:32 4477 1

Очаквам, когато на 13 август БНБ обяви резултатите от стрес тестовете на банките у нас, да имаме повече информация и числото 13 да не е фатално за банковата ни система.

Това коментира пред OFFNews финансистът Румен Гълъбнов.

Централната банка би трябвало да си е свършила добре работата по оценките, за да сме сигурни, че банките ни са в добро финансово здраве, обясни бившият председател на Агенцията за застрахователен надзор и зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Според Гълъбинов това означава две неща.

"Едното е да имат добра капиталова адекватност, а второто да не надхвърлят регулациите за концентрация на риск при кредитиране към свързани лица, защото знаем, че една от причините за фалита на КТБ бяха кредитите към свързани лица", добави той.

Според финансиста обаче в момента не е съвсем ясно дали от стрес тестовете ще излезе пълната информация за свързаните кредити.

"Всички знаем, че допустимият праг е 25 процента на експозиция към едно лице или група доказано свързани лица, но дали имаме достатъчно основания да считаме, че реално можем да знаем каква е тази концентрация извън формалния критерий за оценка", каза още Гълъбинов.

Той допуска, че щом в КТБ е имало практика на SPV-та (Special Purpose Vehicle - дружества със специална инвестиционна цел) вероятно подобен подход има и в други банки.

"Това се прави и в международен мащаб. Още повече, че имахме примера на Банко Еспирито Санто в Португалия. Нейните проблеми през 2014 г. също дойдоха от дружества, създадени специално да усвоят едни кредити", добави финансовият експерт.

Според него би било добре обществото да разбере от стрес тестовете доколко нашата банкова система е успяла да се изчисти от тази практика.

Гълъбинов обяснява и че само формалното изпълнение на критериите за капитал и за 25-те процента експозиция към свързани лица не дава достатъчна увереност и не изсветлява всички детайли на картината.

"От правна гледна точка е допустимо да има кредити към скрити фирми. Те могат да са с офшорна регистрация в дестинации извън ЕС, в които ще е трудно проследяването на това кои са собствениците и акционерите им и дали те не са свързани с български фирми така че да се превишава ограничението от 25 процента.

Няма кого да виним, ако не разберем тази информация, защото по съществуващата методика и одиторите, и БНБ ще са си свършили работата", обяснява Гълъбинов.

Като цяло очакванията му от стрес тестовете са да излезе задоволителна оценка за българската банкова система

"Стрес тестовете обаче трябва да са повод да се продължи нататък засилване на надзорната дейност на БНБ с цел максимална прозрачност на кредитните портфейли", завърши Гълъбинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

1

newfoundland

22.08 2016 в 19:07

Нито едно нарушение на правилата за раздаване на големи кредити или на заеми към свързани лица не е засечено при мащабния преглед на активите на банковата система.
 
X

Да помогнем на украинските деца!