Излязоха резултатите от стрес тестовете на европейските банки

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2016 в 16:05 10702 2

Банки от Италия, Ирландия, Испания и Австрия са се представили най-лошо на последните стрес тестове в ЕС, съобщи Reuters. Резултатите бяха публикувани от Европейския банков орган (EBA) на ЕС късно вечерта в петък.

Като цяло резултатите показват устойчивост на банковия сектор в Европа при неблагоприятна ситуация. Те не дават оценки от типа "издържал"/"не издържал", а ориентират надзора за състоянието и за това къде трябва да се насочат усилията.

Най-слаби резултати отчетоха италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две от големите ирландски банки. Сред 12 най-слабо представили се са и германските най-големи банки Deutsche Bank и Commerzbank, пише Reuters.

Италианската UniCredit също е сред банките, които се представят лошо. Тя обяви, че ще работи с надзорните органи, за да се види дали трябва да се предприемат мерки в бъдеще, отбелязва информационната агенция.

В стрес тестовете са включени 51 банки от 16 страни. Те трябваше да проверят дали банките могат да издържат при сериозен срив на икономиката и цените на имотите.

Банките от Португалия и Гърция не са включени в тестовете, които започнаха през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови