3.3 млрд. лв. налива правителството в службите и военните през 2019 г.

Юлиан Христов 23 октомври 2018 в 13:15 9323 1

3.3 млрд. лв. налива правителството в службите и военните през 2019 г.

3.3 млрд. лв. или с близо 400 млн. лв. повече спрямо 2018 година ще налее правителството в сектор "Сигурност" догодина.

Службите и силовите ведомства получават увеличения в бюджета за поредна година, като за 2018 г. и 2019 г. набъбването на парите е около половин милиард лева. Като цяло основните пари в бюджета за 2019 г. отиват в Министерството на отбраната, което трябва да реализира проектите за модернизация на армията - купуване на нови изтребители, сухопътна техника и патрулни кораби, и в МВР, където са заделени повече средства за заплати, а в същото време се вдигат парите за подслушване и се намаляват тези, с които се извършва контрол над СРС.

Както стана ясно, с бюджета за следващата година правителството прави актуализация на този за текущата година. Това става заради обещаните пари за увеличение на заплатите в МВР и на надзирателите в затворите. Близо 260 млн. лв. за МВР и 17 млн. лв. за правосъдното ведомство ще бъдат надписани в бюджетните разходи за тази година.

МВР

За следващата година МВР ще разполага с малко над 1.5 млрд. лв., докато за 2018 г. бяха предвидени 1.3 млрд., без в тях да влизат допълнителните пари за заплати. Раздуването на бюджета на вътрешното ведомство идва на фона на проблема с недостига на униформени, заради което правителство и парламент бяха принудени със законови хватки да компенсират липсата на полиция в малките населени места.

Базата, на която ще се изчисляват заплатите в МВР, МО, НСО, разузнаването, ДАНС и надзирателите в затворите, се запазва 380 лв.

Министерство на отбраната

1.277 млрд. лв. ще бъдат заделени в отбраната, но като цяло за 2019 г. общо разходите за отбрана ще възлизат на 1.839 млрд. лв., което представлява 1.58% от БВП. В тези пари се включват и разходите за военните училища.

За периода 2019-2021 ще бъдат похарчени 533 млн. лв. за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. 400 млн. лв. пък са предвидените разходи за придобиване на нов тип боен самолет.

Прогнозата на финансовото министерство предвижда разходите за отбрана да растат в периода 2019-2018 година като достигат 1.839,3 млрд. лв., 2.006,5 млрд. лв. и 2.179,3 млрд. лв. В края на периода процентът от БВП за отбрана трябва да достигне 1.64% и съответно 2 процента през 2024 година.

Служби

От специалните служби Държавна агенция "Национална сигурност" получава традиционно най-големия бюджет - 115 689 млн. лв., като намеренията са за три години той да се задържи на 116 млн. лв. 

Повече пари отиват и за НСО. Там за 2018 г. бяха отделени 37.4 млн. лв., а за следващата година са осигурени 40 482 млн. лв. Любопитното в случая е, че в Закона за държавния бюджет се прави промяна в Закона за НСО, с която отпада изискването омбудсманът да ползва специализиран транспорт от службата. 

След като за поредна година правителството вдига парите за държавните гардове, намеренията са през следващите години тези пари да не бъдат вдигани повече.

Държавна агенция "Разузнаване" ще има с 3 млн. лв. по-голям бюджет, който през 2019 г. ще бъде 36 589 млн. лв. 

В същото време правителството налива и повече пари в агенцията, която на практика извършва прилагането на специални разузнавателни средства. От 48 млн. лв. за 2018 г. бюджетът на ДАТО скача до над 52 млн. лв. В същото време се съкращават парите на Националното бюро за контрол на СРС, което на практика следи законно ли се прилагат методите за подслушване и проследяване. Орязването на бюджета на бюрото идва на фона на опита на прокуратурата да "обезглави" ръководството. По признанията на председателя контролния орган Бойко Рашков ДАНС и прокуратурата системно отказват да предоставят данни за прилагани СРС, с което саботират работата на бюрото. 

Затвори

В бюджета на Министерството на правосъдието за 2018 г. се прави актуализация, с която се осигуряват допълнително средства за персонал в размер на 17.3 млн. лв., от които 15 млн. лв. са предвидени за увеличение на възнагражденията на Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и 2.3 млн. лв. за изплащането на допълнителните възнаграждения за изпълнение на специфични дейности на служителите в двете главни дирекции, както и на разходите за извънреден труд, време на разположение, работа на официални празници и др.

С увеличение на средствата за персонал правителството се надява да мотивира надзирателите на фона на зачестилите бягтсва на затворници през изминалата година. Спокойствието на българските граждани, обезпечаването на сигурността на органите на съдебната власт и успешната охрана на местата за лишаване от свобода са обективна функция от ефективната работа и взаимодействието на всички структури в системата на обществения ред, включващи силите и средствата на Министерството на вътрешните работи, както и на служителите на Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, които имат своето важно място и роля за стабилността и сигурността на обществото, е записано в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019–2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови