След критики към Цацаров: Депутат от ГЕРБ намекна за смяна на шефа на бюрото за СРС

Има нови случаи като "Червеи", но прокуратурата мълчи, твърди Бойко Рашков

Юлиан Христов 06 декември 2017 в 13:13 10914 2

След критики към Цацаров: Депутат от ГЕРБ намекна за смяна на шефа на бюрото за СРС

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов намекна, че настоящият председател на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков няма да получи втори мандат. Това се случи, след като парламентът гласува годишния доклад за работата на бюрото.

В хода на дебатите Рашков критикува работата на прокуратурата и ДАНС, като дори пряко ги обвини в опит за блокиране на работата на бюрото. В същото време Цацаров не отрече, че е поискал на бюрото да бъде отнета възможността да се запознава с материалите, които обосновават искането пред съда за прилагане на СРС. 

В края на няколкочасовото заседание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е гласувал против доклада, тъй като Рашков е направил опит да го политизира. Без да споменава името му, Кирилов, който преди да премине в десния политически спектър, беше част от левицата, заяви, че се създава внушение за масово подслушване. Малко преди това същата теза беше лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Кирилов шефът на бюрото е изразил свое мнение, като мнение на целия орган, който обаче е колективен и не било ясно какво е мнението на останалите членове. 

"Този случай беше брилянтен пример на политическа злоупотреба", заяви Кирилов и допълни, че до този момент не е имал лични впечатления за Бойко Рашков. След като вече имал такива, той заяви, че "живот и здраве ще доживеем друга процедура" за избор на ръководство на бюрото.

Това предизвика реакция от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Вие разбирате ли какво става, грубо показване на правовата държава", заяви от трибуната тя. 

Преди това Бойко Рашков каза, че практиката от случая "Червей", заради който в съда беше изправена бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, продължава да се прилага. Има случаи, в които СРС-та се прилагат значително над законно установения срок от 300 дни. Той посочи "схеми", при които подслушване се прилага от ДАНС, а след като изтече законовия срок, прокуратурата иска разрешение за СРС по същия случай. Така се стигало до прилагане на СРС като се заобикаля законът и подслушвания се прилагали и до 480 дни. 

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС и ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“, бел. ред.), които традиционно нямат медийни изяви, се включиха в нападките срещу Бойко Рашков, чието изказване стана повод за оценка на юридически качества. 

От парламентарната трибуна той обясни, че първоначално не е имал намерение да се изказва, но след като чул изнасянето на „дълбоко неверни факти“, променил мнението си. Той също застъпи мнението, че изказаното от трибуната имало политическа окраска.

„Пред вас беше нарисувана една апокалиптична картина от нарушения, в която колегите от ДАНС, ДАТО и МВР общо взето мълчат, а бюрото се оказва единствената институция, която познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразията“, заяви Цацаров.

Цацаров заяви, че бюрото има правомощия само да наблюдава процедурите по разрешаване и прилагане на СРС и искането му за това то да няма достъп до материалите по делата, за които се иска СРС, не било призив за ограничаване на контрола над подслушванията.

Цацаров отговори и на твърденията на Рашков за това, че от прокуратурата не отговорили на бюрото на многобройни писма за нарушения при прилагането на СРС. „Оказва се, че институциите мълчат. Включително и аз“, каза Цацаров и обясни, че всеки един сигнал, който е стигал до него, се изпращал по компетентност до съответния прокурор, който пък се произнасял с постановление. „Няма сигнал на бюрото, който да не е получел отговор под формата на прокурорско постановление“, каза Цацаров и отправи съвет към Рашков: „Когато има недоволство от прокурорско постановление, то се изразява не до писмо до главния прокурор, а до горната инстанция“.

Главният прокурор отрече да има подслушвания на журналисти, политици и магистрати.

Той взе отношение и по работата на спецсъда и това, че най-много искания за СРС били свързани с организирани престъпни групи, като обясни, че случаи като измами са извършвани от организирани групи.

Неверни били и твърденията на Рашков за това, че имало 8000 неприложени от ДАТО СРС, за които имало надлежно издадени разрешения. „Тази сензация беше изречена преди малко, но не беше казано, че не ДАТО самоволно не е изпълнило тези способи, а че е практически невъзможно – например разрешение са за пет телефона, при условия, че заподозреният вече ползва само три. Как да бъе приложен способът?“, отговори Цацаров.

Той отвърна и на твърденията на Рашков, че бившият шеф на СГС е подведен под отговороност заради нарушения при издаването на разрешения за СРС. В същото време нейните заместници, които били също с нарушения, не са подведени под отговорност. Цацаров се оправда с това, че наследникът на Янева Калоян Топалов не давал достъп на прокуратурата до съответните материали. „Това поставя въпроса, доколко докладът отговаря на истината“, заяви Цацаров.

Рашков контрира, че преди този доклад бюрото е извадило своя с подобни констатации, но прокуратурата не е реагирала.

Рашков заяви, че е в бюрото са разглеждани съдебни актове, които били „безобразни“. За това е сезиран ВСС, но отговор нямало. И коментира искането на Цацаров за ограничаване на достъпа на бюрото до материали по съответните дела:

„Ако ние нямаме възможност да погледне материалите, било на ДАНС, прокуратура и МВР, нашата дейност ще стане формална и ние няма да можем да направим дори наблюдение“, каза той и посочи, че вече тази година е отказван такъв достъп. Единият от случаите касаел „много известен човек“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

07.12 2017 в 07:27

Такава курвенска държава никога не е било.

8000

1

Titi Titora

06.12 2017 в 17:50

Нищо не се е променило 28 години.

"Ако ние нямаме възможност да погледнем материалите, било на ДАНС, прокуратура и МВР, нашата дейност ще стане формална и ние няма да можем да направим дори наблюдение“, каза Рашков. Най-вече това се отнася да един "много влиятелен човек."