Раева хвали Калейн, Тасева се насочва към треньорската професия

OFFNews Последна промяна на 10 август 2021 в 13:14 1885 0

Снимка Българска федерация по художествена гимнастика

Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че Боряна Калейн е направила огромен скок в развитието си, а Катрин Тасева ще остане в залата, защото има огромно желание да работи като треньор.

На олимпийските игри в Токио Калейн завърши пета във финала на многобоя, а Тасева остана 14-а в квалификациите и не намери място сред десетте финалистки.

"В невероятната еуфория след олимпийската титла на ансамбъла, нито за момент не съм забравила индивидуалните гимнастички и прекрасните треньори Бранимира Маркова и Марияна Памукова. Напротив! Откакто е свършила Олимпиадата до момента не се разделяме с Бранимира и говорим и говорим...

Можеше ли Боряна Калейн да се пребори за медал и да се включи в битката с първите четири? Да! Можеше! Но грешките, които допусна през квалификацията изиграха своята роля. При тази огромна конкуренция трябва всеки път да си бетон! Но за многобоя Боряна даде всичко, на което е способна и завърши състезанието, оставяйки отлични впечатления за класата си! Тя направи отлична година, победи и Линой Ашрам, и Аверина, и Харнаско през годината. Направи огромен скок в развитието си и трябва да е доволна от себе си и представянето си! Трябва да е изпълнена с вяра и амбиция за бъдещето, което и предстои. Показа сила, класа и огромни възможности за медал през цялата година и на самата Олимпиада. Трябва да работи много и да иска много! Познавайки я, вярвам, че ще го направи", написа Раева във Фейсбук.

"Катрин Тасева мина през различни перипетии, но нито за миг не се поколеба дали трябва да продължи след световното в Баку 2019 година. Стилът на Катрин е много запомнящ се и не се включва в тази нова, модерна гимнастика, в която динамиката и темпото са водещи. Независимо от това тя направи всичко, за да се включи в невероятната конкуренция и успя. Не излезе от първата осмица (дори шестица) през годината.

Анализирахме с Бранимира, че на тази Олимпиада няма слаба гимнастичка! Такова развитие, такъв подем в гимнастиката има за първи път! На този фон, ако Катрин не беше изиграла с толкова грешки съчетанието си с лента, със сигурност щеше да остане в призовата десетка за многобоя. Но аз винаги казвам, че всичко се случва така, както трябва да бъде. Това беше последното състезание за Катрин, която ще остави след себе си незабравими композиции, дело на талантливата Бранимира, изиграни от Катрин запомнящо се. Катрин ще остане в залата, защото има огромно желание да работи като треньор.

Боряна ще продължи, защото има сили и талант да постигне повече! Нейната млада и талантлива треньорка Марияна винаги иска повече и повече и аз вярвам, че двете ще го постигнат! Марияна направи отличен сезон със своята състезателка и направи своето бойно кръщение на Олимпийските игри. Тя е много амбициозен и трудолюбив треньор и бъдещето зависи само от нейната отдаденост. Аз вярвам и в двете", добави Раева.

"Сега няколко думи за главния мениджър Бранимира Маркова. През този олимпийски цикъл индивидуалното направи огромен скок. Няма да изброявам всичките завоювани медали от 2017 година. Бранимира със своите безспорни качества успя да създаде един сплотен и много добре работещ екип, който създаде едно младо поколение гимнастички, които започнахме да налагаме при жените ударно веднага след качването им в категория жени.

Тя като вещ диригент ръководи тренировъчния процес на няколко треньорки и всичките състезателки при жените и девойките. В един чисто женски спорт, където емоциите често взимат връх, тя нито веднъж не допусна нещо подобно да съпътства работата. Тук, в Япония, вече няколко дни не спираме с нея да правим планове за следващия цикъл, а в България вече състезателките и и треньорите работят по плановете, които тя направи.

Бранимира си е поставила много високи цели и аз знам, че ще успее с нейния талант и екип от можещи и искащи треньори! В заключение: Огромен скок в развитието и постиженията при индивидуалното, но има още какво да подобряваме и да работим, за да се поздравим в Париж с медал. А вече имаме примера пред себе си на олимпийските шампионки и техните треньори Весела Димитрова и Михаела Маевска. Пътят е пред нас!", написа още президентът на БФХГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови