Какво да очакваме от Световното по художествена гимнастика в Баку

Василена Иванова 11 септември 2019 в 15:16 4732 0

Точно след 5 дни 312 гимнастички, представляващи 62 нации ще излязат на килима на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан в борбата както за световната титла, така и за олимпийска квота.

В предстоящото световно общо 41 души ще спечелят възможността да участват на Олимпиадата в Токио догодина, като ще бъдат раздадени 16 квоти в индивидуалното и 5 при ансамблите, където нашите момичета вече има квота, извоювана от Световното първенство в София през 2018. Квота има и отборите на Русия и Италия.

Битката обаче ще е ожесточена. Особено в индивидуалното. Ние имаме за цел спечелването на 2 квоти, което означава, че Катрин Тасева и Боряна Калейн, които ще играят 4 съчетания, трябва да се класират в многобоя до 16-то място. Невяна Владинова няма да се бори за квота, тъй като тя ще играе две съчетания, които ще й дадат шанс за класиране на отделните уреди и в отборното класиране.

Русия отпътува с големи надежди за продължаване на традицията

Оглавявайки таблицата с медали от всяко световно първенство, а и не само, през последните години Русия остава доминираща сила в художествената гимнастика, а трите им индивидуалистки - близначките Аверини и буквално сменената седмица преди състезанието Екатерина Селезньова , са доказани световни победители. По време на този олимпийски цикъл индивидуалистките на Русия са спечелили всеки възможен златен медал в многобоя, което още повече ги мотивира да продължат подвига си, пишат от Международната федерация по художествена гимнастика (FIG).

Припомняме, че фаворит при рускините е Дина Аверина, в чиято чест по време на Световни купи и първенства най-често звучи руският химн. За нея това световно първенство е и шанс да се включи в клуба на трикратните световни шампионки - българките Мария Гигова и Мария Петрова и рускините Евгения Канаева и Яна Кудрявцева.

Нашите грации

Факт е, че можем да си отдъхнем за едно – спечелената квота от ансамбъла ни. Това, което обаче трябва да осъзнаем, е реалният шанс за две олимпийски квоти, за които ще се борят Тасева и Калейн, които записаха един много успешен сезон. Това потвърди и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, която пред сайта "Красивата страна на спорта" коментира избора на индивидуалистките ни:

"Нямахме друг правилен избор. Последната година Неви не може да се справи със състезанията, даде й се шанс – ето, не пуснахме Боряна Калейн на Световната купа в София. Всички, които правят Световни купи, пускат най-силните си състезатели, на домакинските състезания, защото знаете, че у дома и стените помагат. Все пак Неви е на една възраст, а и новият правилник… всичко ги боли наистина. Това е правилното решение, защото състезанията от миналата година показват, че Боряна навсякъде е по-добре. Ние я спряхме миналата година на Световното в София, за да участва Неви. Пуснахме я на лента, където базата бе доста по-ниска. Катрин въобще не я коментираме – тя навсякъде в многобоя е по-добра от всички. В този случай вече трябваше да гледаме справедливостта. Тя беше на страната на Боряна и Катрин", каза тя в интервю, дадено за сайта.

Това, което можем да направим ние, зрителите, е да им стискаме палци и да вярваме в тях, защото не веднъж са показали, че заслужават не само да спечелят тези квоти, а и да бъдат на стълбичката.

Ожесточена конкуренция

Определено фактът, че рускините са смятани за фаворит, не трябва да ги успокоява. С развитието на художествената гимнастика и на правилника, на всяко състезание индивидуалните гимнастички и ансамблите отбелязват напредък и по-сложни композиции. Оценките се повишават със всяко изминало състезание. Може да се каже, че на всяка световна купа или първенство е възможно да се случи нещо изненадващо. Отборите осъзнават шансовете си, което пък прави конкуренцията жестока.

Най-голям успех досега има представителката на Израел Линой Ашрам, която е истински виртуоз с уредите. Тя е доказателство, че дори и да нямаш физическите данни на рускините, можеш да ги победиш със сложни композиции, желязна психика и безгрешна игра. Ашрам е вид олицетворение на новия правилник и мотивация за много гимнастички като нея.

Списъкът с кандидатките са квоти е дълъг. Освен Ашрам и нашите грации, трябва да следим и другата представителка на Израел Никол Зеликман, която прогресира с всяко състезание. Съставът на израелките се допълва от Никол Воронков и Юлияна Телегина. Представителките на Беларус имат много силен отбор, който включва изключително опитната Екатерина Галкина, Алина Гарнаско, Анастасия Салос, Юлия Евчик.

Италия добавя към фаворитките Милена Балдасари и Александра Аджуржукулезе други две надежди Алесия Русо и София Мафе. Украйна ще бъде представена от Влада Николченко, Кристина Погранична и Виктория Оноприенко. Не трябва да се подценяват и американките Лаура Зенг, Евита Грискенас и Камила Фийли. Япония залага на Кахо Минахава, Чисаки Оива и Сумире Кита. Трябва да следим и грузинката Саломе Пажава, която е изключително атрактивна.

Олимпийски квоти

Ясно е, че напрежението е още по-голямо поради квотите и всички очаквания върху спортистите. Все пак това не е "последният влак" за гимнастичките, а квоти ще могат да бъдат извоювани и догодина като ще бъдат раздавани според класирането на четирите Световни купи през 2020г. (Песаро, София, Ташкент, Баку) и на съответните континентални първенства.

Ето и критериите, според които гимнастичките могат да си осигурят билет за Токио. Припомня ги сайтът "Красивата страна на спорта":

АНСАМБЛИ:

ПЪРВИ КРИТЕРИЙ – 3 ОТБОРА
Световно първенство 2018г. (София, България)
Директна квота получават класиралите се от 1во до 3то място в многобоя отбори – (Русия, Италия, България);

ВТОРИ КРИТЕРИЙ – 5 ОТБОРА
Световно първенство 2019г. (Баку, Азербайджан)
Директна квота получават класиралите се на първите 5 места в многобоя отбори, с изключение на вече получилите квота според критерий 1;

ТРЕТИ КРИТЕРИЙ – 5 ОТБОРА
Континентални първенства 2020г. (За Европа – Киев, Украйна)
Директна квота получават отборите с най-добро класиране в многобоя на съответните континентални първенства, с изключение на вече получилите квота според критерий 1 или 2. Ако шампионатът на континента не се проведе през май 2020г., съответният континент губи квотата си и тя се присъжда на най-добре представилия се отбор в многобоя на СП 2019г. , който не е получил квота според критерий 1 или 2;

ЧЕТВЪРТИ КРИТЕРИЙ – 1 ОТБОР
Страна домакин (В случая – Япония)
Ако държавата, която е домакин на ОИ, не успее да класира отбор според критерий 1, 2 или 3, нейният отбор получава директна квота. Ако страната домакин класира отбор, тази квота се присъжда на най-добре представилия се отбор в многобоя на СП 2019г., който не е получил квота според критерий 1, 2 или 3;

ИНДИВИДУАЛНО:

ПЪРВИ КРИТЕРИЙ – 16 СЪСТЕЗАТЕЛКИ
Световно първенство 2019г. (Баку, Азербайджан)
Директна квота получават класиралите се от 1-во до 16-то място във финала на многобоя гимнастички (макс. 2 от страна);

ВТОРИ КРИТЕРИЙ – 3 СЪСТЕЗАТЕЛКИ
Световни купи 2020г. (февруари до април)
Първите 3 в индивидуалното класиране за многобоя на ФИГ (макс. 1 гимнастичка от страна), с изключение на:
– Държави, които вече са класирали 2 състезателки според 1-ви критерий;
– Гимнастички, които вече са получили квота според 1-ви критерий;
Квотите са поименни, с изключение на страните, класирали гимнастичка според 1ви критерий;

ТРЕТИ КРИТЕРИЙ – 5 СЪСТЕЗАТЕЛКИ
Континентални първенства 2020г. (За Европа – Киев, Украйна)
За гимнастички, които не са се класирали според 1-ви или 2-ри критерий и са участвали на СП 2019г.
Директна квота получават гимнастичките с най-добро класиране в многобоя на съответните континентални първенства, с изключение на вече получилите квота според критерий 1 или 2.
Ако шампионатът на континента не се проведе през май 2020г., съответният континент губи квотата си и тя се присъжда на най-добре представилата се гимнастичка във финала на многобоя на СП 2019г. , която не е получила квота според критерий 1 или 2. Ако няма състезателка, която да отговаря на това условие, квотата се дава на следващата най-добре представила се в квалификациите за многобоя на СП 2019г.
*(напр.: всички 24 състезателки от финала на многобоя в Баку ’19 са класирани според критерий 1 или 2. Квотата отива при 25тата от квалификациите)

ЧЕТВЪРТИ КРИТЕРИЙ – 1 СЪСТЕЗАТЕЛКА
Страна домакин (В случая – Япония)
Ако държавата, която е домакин на ОИ, не успее да класира гимнастичка според критерий 1, 2 или 3, квота получава по-добре класиралата се на СП 2019г. състезателка от тази страна. Ако състезателка от държавата домакин успее да получи квота по един от горните критерии, квотата се присъжда на най-добре представилата се гимнастичка на СП 2019г., чиято страна не е успяла да класира друга гимнастичка (според резултатите от финала на многобоя, а в случай, че това е невъзможно – от квалификациите за финала).

ПЕТИ КРИТЕРИЙ – 1 СЪСТЕЗАТЕЛКА
Покана от тристранната комисия
За гимнастичка, участвала на СП 2019г. – т.нар. "wild card"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови