Трагедията на Единсон Кавани

OFFNews 25 септември 2017 в 19:49 8821 0

Уругвайският нападател на Пари Сен Жермен Единсон Кавани сякаш винаги е обречен да свири втора цигулка. Едва отърсил се от мощната сянка на Златан Ибрахимович, той трябваше да приеме второстепенната роля в ПСЖ заради бразилеца Неймар, закупен за рекордна сума от 222 милиона евро.

Прeз миналия сезон Кавани натрупа самочувствие, като стана водещ реализатор на ПСЖ. Той го демонстрира в отношението си към Неймар по време на мача с Лион, когато помежду им избухна скандал кой да бие дузпа. В крайна сметка Кавани се наложи, но пропусна. Неймар не игра в следващия мач с Монпелие, което беше златен шанс за Кавани да покаже на какво е способен. Какво мислите се случи? Уругваецът го пропусна, както поредица от други преди това.

Мачът завърши 0:0, а ако се погледне статистиката, то човек ще си помисли, че Кавани също го е пропуснал от солидарност с Неймар. На сметката му има 0 удари към вратата, 0 спечелени въздушни дуели и оценката му е най-ниска от започналите като титуляри за парижани. Това подчертава една тъжна закономерност в кариерата на уругваеца.

През 2014 година по време на световното той стана надежда номер 1 за страната си след дисквалификацията на Луис Суарес. В четвъртфинала с Колумбия него сякаш го нямаше на терена.

След напускането на Златан шефовете на ПСЖ гледаха на него като на новия фронтмен на тима, но резултатът беше, че тимът сдаде титлата и отпадна рано в Шампионската лига. Ситуацията с пропуснатата дузпа срещу Лион също е характерна за Кавани. За последните седем години той е пропуснал 11 наказателни удара, повече от Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Оказва се, че Неймар е бил в правото си да иска да бие.

Кавани в същото време е страхотен нападател, но му липсва характер за лидер и суперзвезда. Той не може да зарази с енергията си своите съотборници и е изключително зависим от формата на останалите.

Когато отборът върви, всичко е наред и с Кавани и обратното. Това на практика означава, че той е просто един качествен детайл, болтче в замислите на треньора и изходът на дискусията с Неймар изглежда предрешен в полза на бразилеца. Неймар може да е всякакъв, но е по-силен ментално от Кавани и определено не е по-слаб футболист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови