Радко Калайджиев пред Nostrabet: Публиката на Берое трябва да се върне на стадиона

OFFNews 15 май 2023 в 10:41 1318 0

Снимка

Радко Калайджиев е рожба на Берое, легенда на Берое и един от най-обичаните футболисти в историята на клуба. Радко е и част от шампионския отбор на заралии, и когато играеше, радваше публиката с футболен интелект и нестандартни отигравания на терена.

Днес той е запален фен на Берое и непоправим оптимист за едно по-успешно бъдеще на тима. Спортният сайт Nostrabet.com потърси Радко Калайджиев , за да даде своето мнение за представянето на неговия любим Берое през пролетния полусезон в елитното ни първенство.

Радко, как видяхте Берое срещу Септември?

Вижте, за нас най-важна беше победата и съм доволен, че изиграхме умно мача. Момчетата спазиха треньорските указания и това, от което се нуждаехме, го взехме. Дори заслужавахме да спечелим по-убедително, но все пак и за 2:0, и за 4:0 се дават по три точки.

Васил Василев обра аплодисментите със силната си игра. Какво мислите за този беройски талант?

Приятно съм изненадан от Васко. Той няма и 18 години, но показа неща, които биха впечатлили всеки футболен естет и неутрален любител на футбола. Според мен това е пътят за абсолютно всички кадри на Берое, на които да им да се радваме и да допринасят за наши успехи, а на по-късен етап да преминат и в европейски отбори.

Имена като Василев и Божидар Пенчев ли са бъдещето на Берое?

Абсолютно. Вие знаете, че Берое винаги е бил най-силен с беройци в състава. Важното е обаче някой да подава редовно ръка на нашите перспективни играчи и търпеливо да ги налага, а те да имат нужното спокойствие и самочувствие, за да се получават нещата.

Защо Берое страда на моменти тази пролет?

Заради това, че се гради нов отбор от зимата и е необходимо време. Нашият състав още не е направен и изоставаме в развитието си от други клубове, което се отразява на продукциите и резултатите. Като цяло обаче не ми е приятно, че има нещо сбъркано в нашия футбол. Всички го знаем, но никой не го казва.

Бъдете по-конкретен и го кажете Вие?

Това, което ще кажа, не се отнася за Берое, тъй като ние даваме шансове както на наши юноши, така и на български млади играчи. Но ме дразни това, че в родните клубове масово се водят играчи от Африка и други континенти само заради едни комисионни, тъй като от един юноша не може да се изкара комисионна. Най-лошото е, че президентите се връзват на цялата тази цяла схема. Ако край тях обаче има повече футболни хора, които разбират от футбол и са преживели футбола, мисленето ще е друго и ще бъде правилно. Същото е и с треньорите. Младите такива се учат от компютъра, а треньори, които са минали през големия футбол, доказали са се, и имат знания и опит, те не се вписват в схемите.

Как се справя треньорът на Берое?

Белия е доказано име в бранша, и където и да е отишъл, се е справял. И в Ботев Пловдив, и в Арда. Под негово ръководство отборите му играят правилен и атакуващ футбол, и аз доста симпатизирам на Николай Киров.

Такъв футбол ли играе Берое?

Киров полага основите през този полусезон на един отбор, който той иска да играе по този начин. Но трябва да се вземат под внимание някои фактори. Първо, Берое има по-малък бюджет спрямо много други отбори и привлича попълнения според възможностите си. Повечето момчета пък не успяха да направят добра зимна подготовка заради контузии. Заради травми не можеше да се разчита на тях и в много мачове, както и на някои от добрите ни чужденци, тъй като не бяха уредени навреме с картотека заради законите у нас. Поради тези причини Белия не разполагаше с дълбочина в състава, имаше лимитиран избор и нямаше как да компенсира липсата на основни изпълнители. Той обаче показа, че може да се справи със ситуацията.

В кой пролетен двубой Берое Ви хареса най-много?

Възхитен останах от поведението на Берое срещу Лудогорец в Разград. Никой не е очаквал, че момчетата ще направят толкова силен мач и много малко не ни достигна да си тръгнем с точки от този неудобен стадион. Срещу Левски нашите също бяха на добро ниво, както и в някои други мачове. В тях обаче и късметът ни обърна гръб, а във футбола задължително трябва да имаш спортен шанс, за да успяваш.

Колко беройци искате да виждате в състава на Берое?

Ако в една календарна футболна година, един-двама наши юноши от набора си, влизат и играят за мъжете, ще е страхотно и за отбора, и за посещаемостта на мачовете му, тъй като и нашата публика иска да гледа повече беройци. По наше време, при моето поколение, се даваше смело път на младите. Тогава младежки и юношески национални отбори на България ставаха шести на едно световно, шести на второ световно, шести на европейско и за мен е привилегия, че бях част от такива формации. Ако и сега се гласува повече доверие на млади български играчи, след време ще имаме и силен държавен тим. Не е нормално с години в наши отбори да не виждаме повече от един, двама млади българи.

Какво трябва да се направи, за да стане Берое по-силен и да класира по-нагоре през следващото първенство?

Нужни са ни попълнения във всяка една линия, хора с опит, които дават гаранции, че ще свършат работа. Надявам се това да бъдат повече българи.

Какво бихте казали на публиката на Берое?

Нека феновете ни да подкрепят отбора в трудните моменти. Мисля, че този Берое е длъжник на привържениците си, но въпреки всичко смятам, че хората трябва да се върнат на стадиона, тъй като тези млади беройци очакват подкрепа от тях. Все пак едно е да играеш пред хиляди души, а съвсем друго – пред 5 хиляди. Ние сме беройци, кръвта ни е зелена и мястото на нашата публика е на трибуните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!