Наско Сираков: Критиците да си набият в главата, че аз съм собственик на Левски

OFFNews 12 април 2023 в 16:05 1998 0

Наско Сираков

Снимка Официален сайт на Левски

Сираков размаха пръст на критиците

Мажоритарният собственик акциите на столичния ПФК Левски Наско Сираков даде специална пресконференция, на която говори по всички наболели проблеми в клуба, свързани с напускането на треньора Станимир Стоилов и уволнението на изпълнителния директор Иво Ивков.

"Знаете, че се случиха непредвидими събития в Левски. Станимир Стоилов напусна преди най-важните мачове за сезона. С него напусна и целият му екип, както и шефът на школата. И в най-лошите си мисли не съм си представял, че ще се случи това. Треньор на Левски до края на сезона ще бъде Елин Топузаков, той ще ви запознае кои ще бъдат помощниците му", бяха първите думи на легендата на "сините".

Сираков обясни, че пресконференция е за "синята" общност, за да разбере, че е направил "всичко възможно" за оставането на Мъри Стоилов.

"Извиках го на последна среща в понеделник. Бях готов да направя компромис - да има представител на сдружението в управлението на клуба, да оставя Ивков като шеф на правния отдел на Левски. Той отказа, не направи компромис. Иво Ивков е мой избор, но той не можеше да остане изпълнителен директор на Левски, защото в последните месеци се държеше много арогантно с представителите на генералния спонсор, без който нямаше да го има и Мъри Стоилов в клуба", каза още собственикът на Левски.

От думите на Сираков стана ясно, че Стоилов е накарал Ивков да се извини на Сираков "за арогантното отношение", което Ивков напрали "с половин уста два часа по-късно".

"Петър Ганев отказа да подпише протокол, с който да бъде освободен Разпопов като член на Управителния съвет на клуба. Не мога да държа хора, които блокират работата на клуба. Ако иска Мъри, да заповяда още утре и да води тренировката на отбора. За него винаги вратите на Левски са отворени", заяви още Сираков.

Според него изпълнителният директор е направил неща, които не са съгласувани със собственика и това е неприемливо.

"Когато казах, че ще си тръгна 5 минути преди Мъри съм имал предвид колко сериозно го подкрепям. Дори и с лоши резултата в 11 мача не ми е минавало през главата да се разделяме с него. Но не мога да отговарям за решения, които той е взел", уточни собственикът.

Сираков разкри, че футболистът от Пирин (б. а. - Чебраил Макрекис) не е взет заради правни проблеми: "Такива нямаше, но ни вмениха, че има. Ако ме бяха послушали, сега той щеше да бъде в Левски".

"На Тодор Симов му предложих да стане шеф на школата. Той ми каза, че вижда бъдещето си като старши треньор. Говорих и с Мечо (б. а. - Телкийски). Отказаха да останат. Аз съм направил всичко възможно Стоилов да остане, но неговото мнение може да е различно", смята той.

Наско Сираков каза още, че Стоилов му е споделял, че не идва щастлив на работа: "Не смятам, че неговите доводи са правилни. Не можеш да се настройваш срещу генералния спонсор заради това, което ти говорят другите. И не е сериозно да се пришива Даниел Боримиров към спонсора".

Собственикът на Левски допълни ,че няма обяснение защо се стигна до този разпад за 9 месеца.

"Не мисля, че момента за това напускане бе избран точно с оглед на това, което ни очаква през следващите два месеца. Проблемите започнаха преди 2-3 месеца. Ние изиграхме два фантастични мача с ПАОК, след това ни сполетя нещастието с Хамрун. Аз заведох и Мъри Стоилов на срещата с Диксън - говорихме два часа за финансиране, за база, школа, всичко. Срещнах се и с Драган Шолак, Стоилов и Ивков също са се видели след него след това. Не приемам, че аз съм лъжец за "Юнайтед Груп", а никой друг не лъже. И Шолак нямаше нищо против да продължи да работи с генералния спонсор", каза още той.

"Това е срамно. Няма случай в световния футбол, в който треньор си тръгва, защото се сменя изпълнителен директор. Ако бъркам, ме поправете. Изпълнил съм всички условия на Стоилов, за да се върне. Ако беше поискал да определя и изпълнителния директор, и с това щях да се съглася, но той не го направи. Аз съм застанал с името и лицето си, че ще спася този клуб и ще го направя", каза Сираков.

Собственикът на Левски даде и пример, че ако някой му дава 20 стотинки и той трябва да му върне 5 в името на Левски, ще го направи: "Ако този някой ми дава 20 стотинки и не иска нищо в замяна, два пъти ще го направя. Имаше договори с генералния спонсор и те всички са консултирани от Иво Ивков".

"Няма стотинка в клуба, която да няма отчетност, защото всичко се плаща по банков път. Не обвинявам Иво за договорите и анексите, които е подписал, но ще направя одит на всички сделки след празниците заради липсата на доверие. Бях сам на срещата с Шолак, след това и Стоилов и Ивков са се видели с него. Не са намерили за нужно да ме уведомят, но така са решили. Аз им разказах всичко за сделката. Не съм взел една стотинка от Левски за тези две години и 10 месеца", коментира той.

Сираков е категоричен, че "не е взел и стотинка" от генералния спонсор. Каза още, че не е президент на длъжност като Оливер Кан, който "взима голяма заплата".

"Вкарал съм лични пари в клуба. Сега имам нужда от тях, но не си ги търся, защото знам, че сега не е моментът. Левски вече си е стъпил на краката. В рамките на няколко месеца ще изплатил и голяма част от задълженията към държавата", обеща Сираков.

"Бяхме на една седмица от изстрелване на Левски в друга орбита, имаше разговори 7-8 месеца. Не съм си представял, че нещата няма да станат, но аз нямам никакви вина за това. Не попадаме в тази точка на УЕФА, но генералният спонсор не може да се бърка в управлението на клуба. Аз обаче гарантирам, че няма нито едно решение на Стоилов и Ивков, което да е бламирано от мен и нито едно решение, което да е наложено от спонсора или от мен. И не ми задавайте въпроси от поставени лица защо е нараснал дългът към НАП. В последните две години само Ивков е нареждал плащанията като изпълнителен директор, аз съм влизал за това време пет пъти при счетоводителката", защити се той.

Според Сираков клубът и сега се управлява от Ивков като изпълнителен директор. Повтори, че е имало само една компания, която е даваше 5 милиона лева за 5 години: "Аз намерих спонсора, който дава 4 пъти повече пари. И този спонсор беше много хубав преди няколко месеца, а сега е много лош".

"Имаше среща с г-н Мило Борисов, на която ги убедих, че сега е моментът да дадат пари напред, защото до две години Левски отново ще е на печалба. Някои обаче вече изплюха камъчето и искат да депозирам моите акции в клуба, а любимците на "синя" България да управляват с 10% от акциите. Нека те знаят, че аз вече не съм пазител на акциите, а мажоритарен собственик, да си го набият в главата", посочи той.

Наско Сираков обясни, че ще отпадне като член, ако не си плати членския внос в сдружението "Левски на левскарите". "А аз нямам никакво намерение да го плащам. Беше моя идея Левски да бъде на привържениците и го споделих веднага, след като поех клуба. Нека някои не се бият в гърдите, че те са измислили това нещо", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови