Мароко разплака Роналдо и Португалия и е на 1/2-финал на Мондиал 2022

OFFNews 10 декември 2022 в 19:09 3050 1

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Мароканците ликуват, португалците плачат

Драматичните развръзки на световното първенство по футбол в Катар продължават. Отборът на Мароко шокира считания за фаворит тим на Португалия с мегазвездата Кристиано Роналдо, след като го отстрани с 1:0 в предпоследния 1/4-финал.


Жителите на мароканската столица Рабат изпълниха улиците и площадите веднага след последния съдийски сигнал.

За тима от Северна Африка беше достатъчно попадението на Юсеф Ен Несири в 42-ата минута, за да стигне до успеха и да стане първият тим от континента, достигнал толкова напред на световни финали. Съперник на Мароко в полуфиналите ще бъде победителят от мача между Англия и световния шампион Франция.

Португалците не скриха разочарованието си от отпадането, като особено емоционален беше Роналдо, който се прибра облян в сълзи в съблекалнята. За Роналдо, който записа своя мач номер 196 за националния отбор на страната, тази загуба окончателно зачеркна мечтата да спечели световна титла в кариерата си.

Очаквано Португалия започна по-активно мача и още в 4-ата минута създаде първото положение пред вратаря Буну, който спаси удара на Жоао Феликс. След това още няколко пъти имаше напрежение пред вратата на Мароко до 20-ата минута, но и Мароко използваше възможности да пренесе събитията пред Диого Коща. Ен-Несири стреля с глава след центриране от статично положение, но топката излезе високо в аут.

В 30-ата минута отново се откри възможност пред Жоао Феликс, който стреля с обратен фалц, но топката се отби в гърба на марокански бранител и излезе в ъглов удар. Събитията бяха по този сценарий в следващите десетина минути, но в 42-ата грешка на вратаря Диого Коща стана причина Мароко да излезе напред в резултата. Коща не се ориентира добре при центриране от ляво на Атия-Алла, тръгна да излиза, но се размина с топката, удари се в съотборника си Рубен Диаш, а за Ен-Несири не беше трудно с глава да насочи топката в мрежата.

В следващата атака обаче Португалия можеше да се възползва от неразчетена изява на вратаря Буну, а Бруно Фернандеш опита да центрира, топката изненада стража и се отби в горната греда. В добавеното време най-напред имаше ситуация за португалците в наказателното поле, която беше подмината от съдията. В ответната атака Атия-Алла стреля по диагонала при контраатака, но крайно неточно.

Второто полувреме започна с нова грешка на вратаря на португалците, който отби неумело едно балонно центриране, и по чудо след рикошет в Джавад ел Ямик и по чудо кълбото не се спря в мрежата.В следващата атака обаче Португалия можеше да се възползва от неразчетена изява на вратаря Буну, а Бруно Фернандеш прати топката в гредата. Селекционерът им Фернандо Сантош реагира веднага и пусна на терена звездата Кристиано Роналдо и Жоао Кансело. Така Роналдо записа своя мач номер 196 в националния отбор.

Натискът на португалците се увеличаваше и най-напред Гонсало Рамош с глава от чудесна позиция не успя да насочи в очертанията на вратата след подаване на Бруно Фернандеш. Само след още 6 минути самият Фернандеш получи топката на границата на наказателното поле, но изстрелът му профуча над гредата.

В 83-ата минута Ясин Буну спаси вратата си от сигурен гол, след като Жоао Феликс стреля фалцово след асистенция на Роналдо. В следващите минути португалците продължиха да владеят топката и да опитват центрирания. В 90-ата минута при една контраатака топката попадна в Кристиано Роналдо, но стреля от далече и Буну спаси без големи трудности. В 7-ата минута на добавеното време Рафаел Леао успя да извади топката от ляво, центрира и сложи главата на ветерана Пепе, който обаче я изпрати в аут край страничната греда.

Витрина на мача

Мароко – Португалия 1:0 (1:0)

Голмайстори: 1:0 Юсеф Ен-Несири 42

червен картон: Уалид Шедира (Мароко) – 90+2 минути

жълти картони: Ашраф Дари, Уалид Шедира (Мароко) , Витиня (Португалия)

Главен съдия: Факундо Тейо Фигероа (Аржентина)

Стадион "Ал Тумама": 44 198

Полуфинали:
13 декември от 21 часа: Хърватия - Аржентина
14 декември от 21 часа Мароко - Англия/Франция

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!