Македонската футболна салата, която засенчи шопската

OFFNews 16 ноември 2020 в 19:11 4747 0

Тези дни македонският национален отбор по футбол е хит в цяла Европа, включително и у нас. Причината е, че съседите постигнаха най-големия си спортен успех, класирайки се на финалите на Европейското първенство по футбол догодина. Победата с 1:0 над Грузия в баража на стадион „Борис Пейчадзе“ в Тбилиси е един от най-важните епизоди в историята на нашите съседи. 

Между многото повърхностни текстове за това огромно постижение, които акцентираха само на гола и ролята на 37-годишния легендарен капитан на отбора Горан Пандев, настрана остана анализът на приноса на отбора за подобряването, както на футбола и спорта в страната, така и за изграждането на по-добри отношения между нейните граждани.



Разбира се, отделна тема е сравнението с нивото на нашия футбол и огорчението от голямото ни изоставане, както спрямо собственото ни минало, така и спрямо средноевропейското ниво в момента. Припомняме, че България не е участвала на голямо първенство от Европейското в Португалия през 2004 г., а след това дори не е достигала до бараж за класиране. Логично в ранглистата на ФИФА вече сме на 66-то място, на едно зад Македония.

Тема на друг анализ може да е нивото на македонския клубен футбол, инвестициите, подобренията, проблемите, силните и слабите страни на работата с подрастващите при тях. 

Преди да обърнем внимание на представянето на играчите, които създадоха македонското футболно чудо, само ще припомним, че преди три години младежкият национален отбор на страната игра финали на Европейското до 21 г., а малко след това Вардар /Скопие/ се класира за груповата фаза на Лига Европа. Трима от играчите, участвали и в двете кампании, играха хоро на стадиона в Тбилиси след последния съдийски сигнал на баража.



Известният български журнналист Димитри Иванов многократно е разказвал в колонката си във вестник „Сега“ една кулинарна гео-политическа история, която тук ще цитирам:

„Куца ми руският, но знам, че руснаците не казват "руска салата", казват "салат оливие", а французите й казват "маседоан", македонче, понеже е мешавица като македонците; това го знам от готварските книги на майка ми, които бяха френски“.

Няма да проверявам кулинарната достоверност на написаното, но обществената бе потвърдена с радост от премиера Зоран Заев, който посрещна отбора на границата с Косово. След мача с Грузия се наложи чартърният полет на футболистите да кацне в Прищина, защото над Скопие имаше гъста мъгла. 



„Вие ни направихте наистина горди, всички граждани на нашата страна. Показахте колко мощен е спортът, като обединяващ фактор и истински носител на популярност на родината ни по света. Всеки наш гражданин, всеки град и населено място бяха обединени в огромната радост, която ни донесохте. Един гол в Тбилиси, една победа и една огромна радост за всички нас. И нашият сън се сбъдна, когато всички вие – македонци, албанци и турци, така обединени ги защитихте цветовете на червено-жълтия екип. Благодарим ви, за това че ни направихте щастливи в тези тежки времена", заяви Заев.

Ето кои са играчите на Северна Македония, които спечелиха баража с Грузия:

Столе Димитревски /вратар, на 26 г., от Куманово/
Юноша на Евроспорт /Куманово/ и Работнички /Скопие/. Играл е за Работнички и испанските Кадис, Гранада и Химнастика /Тарагона/. От 2018 г. е в Райо Валекано, този сезон в Сегунда. За националния отбор има 36 мача.

Висар Муслиу /защитник, на 25 г., от Гостивар/
Юноша на Гостивар и Ренова /Тетово/. Играл е за Ренова, Вардар /Скопие/ и Шкендия /Тетово/. От 2019 г. играе за унгарския Фехервар. За националния отбор има 23 мача и 1 гол.

Дарко Велковски /защитник, на 25 г., от Скопие/
Юноша на Македония /Гьорче Петров, Скопие/ и Работнички. Играл за Работнички и Вардар. От 2018 г. е в хърватския Риека. За националния отбор има 11 мача.

Егзон Бейтулай /защитник, на 26 г., от Тетово/
Юноша на Тетекс /Тетово/. Играл за Тетекс. От 2013 г. досега е в Шкендия. За националния отбор има 11 мача.

Езджан Алиоски /дясно крило, на 28 г., от Прилеп/
Юноша на швейцарския Йънг Бойс. Играл за дубъла на Йънг Бойс, Шафхаузен и Лугано. От 2017 г. е в английския Лийдс Юнайтед, този сезон във Висшата лига. За националния отбор има 38 мача и 7 гола.

Ариян Адеми /полузащитник, на 29 г., роден в Шибеник, Хърватия/
Фамилията му се мести в Далмация от близкото до Тетово село Пирок след края на Втората световна война. Юноша на хърватския Шибеник. Играл е за родния си клуб, а през 2010 г. преминава в гранда Динамо Загреб срещу 400 000 евро. През 2015 г. е наказан за две години за употреба на допинг. След силно завръщане, този сезон е капитан на Динамо Загреб. Има 32 мача за юношеските и младежки национални отбори на Хърватия и три участия в приятелски мачове за мъжете на „ватрените“. През 2014 г. решава да играе и дебютира за Македония и вече има 17 мача и 3 гола за родината на своите деди. В мача с Грузия игра на обезболяващи инжекции, за което получи множество похвали пред медиите от своите съотборници.



Бобан Николов /полузащитник, на 29 г., от Щип/
Юноша на Брегалница /Щип/ и румънския Академия Хаджи /Констанца/. Играл за Виторул /Констанца/ и Вардар. От 2018 г. е в унгарския Фехервар. За националния отбор има 27 мача и 2 гола.

Стефан Ристовски /полузащитник, на 28 г., от Скопие/
Юноша на Вардар. Играл е за Вардар, италианските Парма, Кротоне, Фрозиноне, Бари и Латина, както и за хърватския Риека. От 2017 г. е в португалския гранд Спортинг Лисабон. За националния отбор има 57 мача и 2 гола.

Елиф Елмас /нападател, на 21 г., от Скопие/


Юноша на Форца и Работнички /Скопие/. Играл за Работнички и турския Фенербахче. През 2019 г. преминава в италианския Наполи с трансфер от 16 млн. евро плюс бонуси. Две години по-рано Фатих Терим го кани да играе за националния отбор на Турция, заради потеклото на своите родители. Младият нападател отказва и решава да защитава цветовете на родината си, с което моментално печелели симпатиите на всички фенове в страната. За националния отбор има 20 мача и 4 гола.

Илия Нестороски /нападател, на 30 г., от Прилеп/
Юноша на Победа /Прилеп/. Играл за Победа и Металург /Скопие/, Словачко и Виктория Жижов в Чехия, хърватския Интер Запрешич и италианския Палермо. От 2018 г. е в Удинезе. За националния отбор има 36 мача и 8 гола.

Горан Пандев /нападател, на 37 г., от Струмица/


Юноша на Беласица /Струмица/. Играл за Беласица и италианските Интер, Специя, Анкона, Лацио, Интер, Наполи и турския Галатасарай. От 2015 г. е в Дженоа. За националния отбор има 101 мача и 33 гола. Най-голамата звезда на Македония, спечелил всичко с Интер и създател на успешния футболен проект Академия Пандев в родния си град. 
...

Резерви

Стефан Спировски /полузащитник, на 30 г., от Битоля/
Юноша на Пелистер /Битоля/. Играл за родния си клуб, за сръбския Борац /Чачак/, Раотнички /Скопие/, Берое /Стара Загора/, Вардар, унгарския Ференцварош и израелския Апоел /Тел Авив/. От този сезон е в кипърския АЕК Ларнака. За националния отбор има 35 мача и 1 гол.

Тихомир Костадинов /полузащитник, на 24 г., от Валандово/
Юноша на Работнички /Скопие/. Играл за сръбския Моравец, Тетекс /Тетово/ и словашките Дукла и Злате Моравце. От 2017 г. играе в Ружомберок, отново в Словакия. За националния отбор има 5 мача.

Гьоко Зайков /защитник, на 25 г., от Скопие/
Юноша на Работнички /Скопие/. Играл за родния си клуб и дубъла на френския Рен. От 2015 г. е в белгийския Шарлероа.

Контузен за мача с Грузия:

Енис Барди /полузащитник, на 25 г., от Скопие/
Юноша на Шкупи (клуб, който носи албанското име на Скопие) и датския Брьондби. Играл е за Преспа Бирлик в Швеция и унгарския Уйпещ. От 2017 г. играе за испанския Леванте. За националния отбор има 13 мача и 1 гол.

С вирус преди мача с Грузия

Кире Ристевски /защитник, на 30 г., от Битоля/
Юноша на Пелистер /Битоля/. Играл за родния си клуб, за албанските Елбасан, Бюлис и Тирана, за Славия /София/, Работнички /Скопие/ и унгарския Вашаш. От 2018 г. играе за Уйпещ, отново в Унгария. За националния отбор има 33 мача и 1 гол.

Треньор на отбора е 44-годишният Игор Ангеловски от Скопие, който в кратката си кариера е водил Работнички /Скопие/ и е бил асистент в националния отбор.

Северна Македония е един от малкото балкански отбори, които се класираха за това първенство, което очаквано даде повод за малко завист, дребни заяждания и добронамерени футболни щеги в целия регион. 

На Европейското Северна Македония попадна в група с Холандия, Австрия и Украйна и може би най-доброто за тях тепърва предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews