Людмил Киров: Националният отбор ще се върне там, където му е мястото

OFFNews 14 февруари 2021 в 10:20 1844 0

Бившият наставник на Дунав - Русе, Людмил Киров, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет. В него специалистът сподели как се справя с пандемията от COVID-19 и как запълва времето си в месеците, в които няма възможност да практикува треньорска дейност.

Киров си припомни за последните си месеци в Дунав, които бяха белязани от огромни финансови катаклизми за клуба от Русе. Треньорът не смята, че клубове, които не разполагат с необходимото финансиране, трябва да започват участие в елитните нива на българското първенство.

За финал, Киров изрази и надеждата си, че новото поколение от талантливи български играчи ще успее да вдигне нивото на представителния тим, за да може българските зрители отново да се радват на качеството на футбола.

Здравейте, господин Киров! Изминалата 2020-та година, навярно, беше сложна за всички ни, но и за Вас, в частност, беше доста турбулентна. Как бихте обобщили изминалите 12 месеца?

Последните 12 месеца бяха доста трудни за мен, както предполагам за всички хора. От около година вече живеем в условията на коронавируса, но се надявам, че нещата вече ще започнат да се подобряват и че по-добри дни идват за всички ни.

Вече от няколко месеца сте без отбор. Как използвате времето, в което не сте толкова активно част от професионалния футбол?

Около 8 месеца съм вече без отбор, но в нашата професия е така. Аз не съм изявен специалист, не съм оставил все още някаква значима следа. За момента имам време за близките си. По отношение на футбола, постоянно се интересувам, събирам информация, чувам се с мои бивши треньори. Има много какво да се учи, човек се учи, докато е жив.

Сърби ли Ви вече да се върнете край тъчлинията?

Разбира се. Нямам търпение да се върна, направил съм анализ на грешките си. Всеки прави грешки, но ще се опитам да ги отстраня и да се върна по-силен в следващия ми ангажимент, за да оставя и някаква следа в бъдеще.

Усложнява ли сегашната ситуация търсенето на работа за Вас?

Ами аз няма как да си търся отбор, затова казвам, че ако получа оферта, то на драго сърце бих преговарял. Надявам се да се случи, предстои цял полусезон в efbet Лига, а знаем, че в България треньорското дълголетие далеч не е често срещано, за съжаление.

Вие бяхте последният треньор на Дунав, докато клубът все още имаше елитен и професионален статут. Какво е усещането толкова месеци да сте въвлечени в една толкова сюреалистична картина?

Какво да кажа, не искам да се връщам назад към случилото се. Първата година, след баража със Септември, когато останахме в лигата, всичко вървеше по мед и масло. Оттам насетне обаче отборът затъваше от ден на ден, това беше направено умишлено. Стараехме се с моя екип, заедно с футболнистите, да държим нещата под контрол, но в крайна сметка изпадането беше неизбежно. Всичко беше направено с цел и бяхме безпомощни.

Това вече обаче е затворена страница за мен, гледам мечтите си и вярвам, че един ден отново ще застана начело на клуба.

Виждате ли лек за българския футбол, за да може сценарии тип "Дунав" да не са толкова често срещани?

Правилно визирате ситуациите в Ботев Пд и Левски, надявам се двата тима да се възстановят от кризите. Лично аз бях треньор на Ботев Гълъбово, симпатичен отбор, който вече се намира в "А" окръжна група, същото нещо стана с Витоша-Бистрица.

За мен не е правилно отбори, които нямат подсигурен ресурс да участват efbet Лига или Втора Лига, да започват сезона. Щом няма финансиране, то не се занимавай с това. Трябва да се прави разчет докъде стигат финансовите ти възможности.

Възможно ли е повече клубове да погледнат към школите си, като метод за самоиздържане чрез създаване на собствени кадри и продажбата им?

За мен това е най-правилната рецепта. Всеки клуб обаче претендира, че работи правилно, когато истината е съвсем различна. Колко футболисти са излезли от ЦСКА, Левски, Дунав? Прекалено малко са. Някъде се къса нишката, за да не може да произведем достатъчно кадърни футболисти, а именно в тях е бъдещето.

Наскоро излезе информация по медиите, че сте опростили част от задълженията си към Дунав. Това ли са жестовете, които задържат пламъка на футболната романтика жив?

Определено направих компромис, опростих 40% от задълженията, които трябваше да ми бъдат изплатени. Разговарях с президента на Дунав, по-важно беше да се плати на футболистите. В крайна сметка исках да помогна на каузата „Дунав“, защото мястото, което клубът заема в момента, изобщо не му подхожда. Не всичко е пари в този живот.

Ако това нещо се беше случило в някой друг отбор, например някой от грандовете, щеше да стане война. При нас обаче всичко се случи целенасочено и се сложи под килима.

Редица Ваши колеги споделиха през последните месеци, че професията "треньор" в България е обезценена до краен предел. Защо сега чуждите треньори са на почит в родните клубове, докато специалисти като Мъри Стоилов, Стойчо Младенов, Сашо Станков и др. продължават да се доказват в чужбина, но не получават възможности в родината?

Причината е в президентите на отборите. Всеки, който чуе специалист от чужбина и си мисли, че нещата веднага ще тръгнат, но това рядко се случва. Има много добри български специалисти, които са без работа, част от които са били мои треньори – Сашо Станков, Ради Здравков, Едуард Ераносян. Това е неправилно и напълно незакономерно. Тези хора трябва по най-бързия начин да получат работа в отбори от efbet Лига.

Как оценявате качеството на шампионата в efbet Лига през този сезон и какво влияние оказа пандемията върху клубовете на спортно-техническо равнище?

Мисля, че първенството върви по план и е доста интересно. Всички клубове губят от пандемията, защото никой отбор не иска да играе на празни трибуни и така се търпят и сериозни финансови загуби. Всеки един отбор разчита на публиката си.

Мисля, че подготовката на отборите не беше пълноценна в сравнение с тази, която е била провеждана в предишни години. Всеки един отбор от елита спазваше стриктно указанията на РЗИ, но въпреки това имаше заболели футболисти, които пропускаха по 2-3 седмици. В комплект с това късите резервни скамейки не помагаха на треньорите. Надявам се обаче, че след зимната подготовка нещата ще дойдат по местата си и двубоите ще радват човешкото око.

Може ли да видим нов шампион? ЦСКА изглежда най-после се изравнява с Лудогорец на всяко едно равнище.

Нищо чудно. Лудогорец очаква 10-та си титла, разликата е 6 точки с ЦСКА. Няма да е лесно за нито един отбор, но всичко е в техните ръце. Мисля, че Лудогорец направи добра селекция, включително и с нов наставник. Аналогично е положението в ЦСКА. Ще бъде интересно първенство, със сигурност.

Има отбори, които се намират на незавидни позиции, като Ботев Пловдив и Славия, които ще искат да се изкачат максимално много. Ще бъде много интересно първенство и аз лично нямам търпение да започне вече!

Вие засегнахте и темата за новия треньор на Лудогорец, който сам призна, че никога не е играл професионален футбол. Кое ще е най-голямото предизвикателство пред него в България?

Трудно се работи с много чужденци в един отбор. Лично аз бях на 5-6 тренировки на Павел Върба и говорих често с него. Той сподели, че е много сложно по отношение на адаптацията. В този момент обаче се вижда характерът на един треньор, защото със страх не се работи. Убеден съм, че този човек ще свърши своята работа, не вярвам да направи кардинални грешки. Не виждам място за притеснения. Той заяви, че иска да изгради отбор, който да хваща окото на всички европейски отбори.

Мъжкият национален отбор изживя тежка 2020-та година, но младежите определено бяха хит с представянията си. Виждате ли играчи, сред новото поколение, които да излязат и да се задържат в чужбина?

Абсолютно, има много добри млади играчи, на които трябва да се разчита – Антов, Наумов, Здравко Димитров, Митко Митков и още много други. Всички показаха чудесен облик в младежкия национален отбор. Убеден съм, че новият национален селекционер, Ясен Петров, ще налага голяма част от тези момчета и представителният ни тим ще се върне там, където му е мястото.

Ясен Петров беше назначен за национален селекционер на мъжете, както отбелязахте. Каква е рецептата за успех начело на представителния ни тим?

Ясен Петров е един много добър специалист, който в продължение на 5-6 години имаше много добри постижения, работейки в Китай. Лично съм гледал мачове на негови отбори в интернет и се наслаждавах на еуфорията, която неговите отбори създават.

Рецептата за мен минава през спокойствието, за да наложи идеите, които са му в главата. Трябва да налага млади футболисти, които заслужават, а не да робува на имена. Пожелавам късмет на Ясен, убеден съм, че ще има раздвижване и ще гледаме един симпатичен национален отбор на България.

И за финал – какво си пожелавате в личен и професионален план през тази година?

В личен план си пожелавам здраве и съответно да започна работа възможно най-скоро. Ще видим какво ми е писано. Също така, надявам се да бъда приет за Pro лиценз през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови