Кристиан Ериксен се завърна по мечтан начин на еврофиналите, но Дания не победи Словения

Донислав Донев 16 юни 2024 в 20:54 1429 0

Словения - Дания

Снимка Facebook: Nogometna zveza Slovenije

Бенджамин Шешко неуморно притеснява защитата на Дания

Дания и Словения завършиха наравно 1:1 в двубой от Група "С" на европейското първенство в Германия, игран на "MHPArena" в Щутгарт.

Халфът на Манчестър Юнайтед - Кристиан Ериксен даде аванс за "червения динамит" в 17-ата минута след асистенция на Йонас Винд. Легендата на скандинавците се разписа точно 1100 дни след ужасяващия инцидент на Евро 2020, когато той получи сърдечен арест на терена. В 77-ата словенците успяха да изравнят, благодарение на Ерик Янза.

Така двата отбора взеха по точка в първия си мач на Евро 2024. Следващият двубой от групата е между отборите на Сърбия и Англия. Срещата на "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен започва в 22:00 часа.

Двубоят започна добре за играчите на "червения динамит", които започнаха в много високо темпо в търсене на ранен гол. В 10-ата минута Андреас Кристенсен нанесе неточн удар с глава след центриране на Кристиан Ериксен от пряк свободен удар. Първата опасност за словенците дойде в 16-ата минута, когато голямата звезда Бенямин Шешко отправи опасен далечен шут, профучал покрай вратата на Каспер Шмайхел.

Минута по-късно скандинавците поведоха в резултата. След изпълнение на тъч Йонас Винд получи топката и с много техничен пас изведе Кристиан Ериксен, който пък с десния крак чукна топката във вратата на Ян Облак.

Добрата игра на датчаните продължи и в 27-ата минута те бяха близо до удвояване на преднината си. Ериксен центрира остро, а Шешко изчисти лошо в тялото на Ян Млакар. За късмет на Словения топката не намери очертанията на вратата им и излезе в корнер.

В следващите минути темпото на игра спадна драстично и футболистите на двата отбора не успяваха да стигнат до интересни положения. В 43-ата минута Йонас Винд добре пресира и успя да отнеме топката в опасна зона, след което достави пас по конец на точката на дузпата към Кристиан Ериксен, но полузащитникът бе безкрайно неточен. Така първото полувреме завърши при резултат 1:0 в полза на Дания.

През втората част темпото продължи да бъде все така ниско, но в 65-ата минута "червения динамит" стигна до отлична възможност да отбележи второ попадение. Расмус Хойлунд получи страхотно подаване отляво от Виктор Кристиансен и шутира от около два метра от голлинията, но Ян Облак бе заел перфектна позиция и предотврати гол във вратата си.

В 67-ата минута словенците също стигнаха до голов шанс. Ерик Янжа пусна пас по лявото крило за Андраж Шпорар, който напредна и от аутлинията центрира за Гнезда Черин, който бе забравен от отбраната на Дания и нанесе удар с глава, който премина покрай вратата на Каспер Шмайхел. Малко след това Бенямин Шешко нанесе фантастичен удар от над 20 метра, който разтресе левия страничен стълб.

Постепенно словенците набраха скорост и донякъде заслужено в 77-ата минута изравниха. Нападателят Бенямин Шешко изстреля снаряд от границата на наказателното поле, който рикошира в дяснята греда и излезе в ъглов удар. След изпълнението на корнера, топката достигна до Ерик Янза, чийто изстрел опъна мрежата на Каспер Шмайхел.

В 82-ата минута словенците стигнаха до нова опасност пред вратата на "червения динамит". Шпорар остана сам отдясно и стреля в близкия ъгъл, но Шмайхел спаси. В последните минути на срещата силите на символичните домакини понамаляха и датчаните наложиха играта си, но в крайна сметка така и не се стигна до нова промяна в резултата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов