Красимир Коев: Наско Сираков трябва да успее и като мениджър, за да извади Левски от пропастта

OFFNews 05 февруари 2021 в 17:47 1771 0

Красимир Коев е юноша на Левски, бивш футболист на Левски и един от футболистите на Левски, които винаги ще се помнят. С родния си син клуб е пет пъти шампион и три пъти носител на Купата на България. Краси е един от онези кадри на Левски, които са със статут на едно незабравимо златно поколение на синия клуб. Другите бяха Боби Михайлов, Петър Петров, Ники Илиев, Наско Сираков, Емо Велев и Божидар Искренов.

В интервю пред Нострабет Красимир Коев коментира мрачното настояще на Левски и разкрива дали бившите му съотборници Наско Сираков и Ясен Петров могат да се справят със своите мисии в момента.

Г-н Коев, свикнахте ли със загубите на Левски?

Не мога да се примиря, боли ме. Как няма да ме боли, след като съм болен левскар. Ние, когато играехме, много често бързо повеждахме с три гола над нашия съперник на „Герена“. И публиката започваше да вика “Още, още“. Като минеше самолет, тъй като летището е наблизо, вече знаехме, че трябва да вкараме нов гол.

Само заради безпаричието ли страда Левски толкова?

Не. Причините са комплексни. След като знаеха, че годината ще е нулева, можеха да рискуват с налагането на повече наши юноши. Навремето Бобата Жечев така пое този риск, наложи седем сини кадри, когато бяхме на 17-18 години, и след време те превърнаха Левски в страхотен отбор, доминиращ у нас.

Щом казвате нулева година, значи Вие сте отписали сезона?

Нищо не съм отписал, докато има надежда. Но още не мога да проумея, как е възможно Левски да пада редовно. Не помня в един полусезон нашият отбор да е записвал толкова много загуби, включително и на „Герена“, и да има мачове, в които да се радваме и на равен. Очевидно е, че машината скрибуца.

Тогава какви са очакванията Ви от Левски напролет?

Да подобри класирането и резултатите си, както и играта. Турнирът за Купата на България е последният ни влак към Европа и спасяването на сезона, така че дано се възползваме там от шансовете си.

Вашето послание към играчите на „сините“?

Във всеки мач да се борят със зъби и нокти за Левски, и да влагат сърце и душа за Левски. Така, както правихме ние.

Считате ли, че Славиша Стоянович е правилният треньор за Левски?

Моето мнение е, че разполагаме с по-добри български треньори. Но разбирам, че Стоянович бил добър мотиватор и психолог, и умеел да надъхва футболистите. Дори и да е така, задачата му да върне Левски на победния път, изглежда непосилна поради липсата на качество. Вижда се, че таванът в Левски се оказа висок за много от настоящите футболисти.

Мнозина специалисти зачеркнаха Николай Михайлов за големия футбол. Вие какво мислите?

Мисля, че Ники притежава безспорни качества и вече е по-опитен и зрял, което му позволява да не прави детински грешки, както преди. Ники навлиза в най-хубавата възраст за един вратар и очаквам да даде още много на Левски и родния футбол.

Полезен ли е Валери Божинов на Левски?

Аз лично не го виждам като централен нападател в нашия клуб. Той не е от футболистите, които харесвам и не очаквам да надскочи нивото си. Може би ще е полезен само като духовен лидер.

Ще успее ли Наско Сираков да извади Левски от пропастта?

Пожелавам му да го направи и вярвам, че ще изправи отбора на крака, дори да се мъчим още известно време. Той бе сред лидерите на Левски, когато играех, упорит и твърд е. Като ръководител на Левски също е показал, че умее да взема точните решения.

По-атрактивен ли ще е Левски за спонсорите с име като Наско Сираков начело?

Наско има име преди всичко като футболист, но сега трябва да работи за име като мениджър, защото в близките години Левски ще се нуждае от правилен мениджърски подход и решения.

Г-н Коев, кой ще стане шампион и кои ще са другите отбори в Топ 4?

Лудогорец ще ликува с 10-а титла поред. Няма кой да го стигне, предвид финансовия му потенциал, качествените изпълнители и начина на игра. ЦСКА само се докосва до Лудогорец, но ще се задоволи с второто място. Третото ще е за Локомотив (Пд), чийто стил на игра ми допада. За четвъртото място претендентите са няколко, нищо чудно да станем свидетели на изненада.

Вие играхте една година с Ясен Петров в Левски. С какви впечатления сте от него?

През онзи сезон станахме добри приятели. Добър и коректен човек, а на терена – техничен полузащитник. През последните години изгубихме връзка, но сега по-често ще е в София и много ще се зарадвам, ако се видим. Иначе следях треньорската кариера на Ясен, както в България, така и в Китай, и мога да кажа, че с назначението му като селекционер на България има добри перспективи пред националния отбор.

Какво трябва да промени Ясен Петров, за да тръгне държавният тим нагоре?

Да избере правилните играчи, да ги сплоти и да ги постави на точните им места на терена. Голяма е вероятността да го направи, защото все пак е бил атакуващ футболист, има поглед върху играта и футболът му е ясен. Той безспорно ще наложи млади футболисти, но не бива да сме с големи очаквания, че момчетата, които излизат от младежкия национален отбор, ще вдигнат нивото на трикольорите, за да не се окаже накрая, че сме вдигали само „пушек“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!