Кандидатът за президент на БФС Христо Крушарски представи идеите си

OFFNews 08 февруари 2024 в 13:33 1142 0

Крушарски

Снимка Локо Пд

Крушарски сравни футбола с предприятие

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Христо Крушарски отличи детско-юношеския футбол, съдийството, методиката на работа и строежа на нов национален стадион като приоритети в неговия евентуален първи мандат като ръководител. Той добави, че е нереално да гарантира светло бъдеще и заради това обещава да въведе "ред и порядък" в родния футбол.

Изборният Конгрес на БФС е насрочен за 15 март.

"Проблемите се решават по един начин – с ред и порядък", заяви Крушарски на въпрос какво е първото нещо, което иска да промени в БФС.

"Футболът не е по-различен от едно предприятие. Той трябва да се управлява правилно. Първата ми задача ще бъде да огледам екипа и да преценя дали той може да работи. Трябва да се изберат точните позиции, защото в БФС вече има хора, които са влезли в проблемите. Те просто трябва да се управляват правилно. Първата сбирка ще бъде със зоналните съвети. Ще им представя моята визия и който може да работи, да си вдига ръката и да почва да бачка. Който не може, да си тръгва с бърза скорост".

Крушарски добави, че кани всички кандидати за президент на среща, на която да бъде излъчен фаворит за президентския пост.

"Върти ми се в главата една може би полезна идея – да поканя всички кандидати на едни боянски ливади (на базата на БФС в "Бояна" – бел.ред). Да седнем, да си поговорим и да видим кой какво мисли, както го правим в Локомотив. Дай Боже, може би и да се спрем върху една личност, която да бутнем и да тръгнат нещата. С боричкане няма да стигнем далеч", продължи съсобственикът на Локомотив Пловдив.

"Използвам тази трибуна (пресконференция, на която представя програмата си - бел.ред) и ги каня. Ако намерим допирни точки, да се обединим около една фигура. Всички говорим за нещо, обаче никой не го е виждал".

Крушарски отличи и най-големите проблеми, с които ще се захване при успешен за него изход на изборния процес.

"Най-важното нещо са Детско-юношеските школи (ДЮШ). От всички кандидати кой и какво е направил? Мога да кажа за себе си. В Локомотив първото нещо, което направих, е да вкарам ред в ДЮШ. Родителите знаят, че не могат да присъстват на тренировките. Правя две игрища, които ще бъдат готови напролет. Направена е поливна система и оставя затревяване. От Локомотив започват да излизат кадри и това ще го видите скоро. Ще завърша ДЮШ със сигурност, независимо дали като президент на БФС, или като съсобственик на Локомотив", започна Крушарски.

"Друго важно нещо е съдийството. За да се подготви за тежка битка, на един съдия му трябва време. Защо трябва да му сервирам, че утре ще свири Левски – ЦСКА? По-добре му кажи един месец предварително, за да може той да се подготви. Ще застана твърдо зад съдиите и ще ги защитавам от тези, които искат да им влияят. Ако има такива опити и ако съдията е съвестен, аз лично ще спра това.

"Мога да ви гарантирам, че националният отбор ще промени облика си още на втората година. Материал има, но той трябва да се подбере и този, който води националния отбор, се нуждае от сигурност. Той трябва да бъде човекът, който гради цялата пирамида. По неговата методика трябва да се готвят всички юношески отбори. Това са трите неща, които са най-важни за мен и са лесни за направа.

"Крайно време е да се изгради и национален стадион. В Аржентина направиха едно бижу в най-голямата криза в страната. 100 или 200 милиона за една държава са никакви пари. Крайно време е някой да започне да ръчка и да бута, за да се стигне до края. Другата тема е разговорите с държавата. Започваме една инициатива, която е изпратена до всички клубове от 'А' и 'Б' група. Това е инициатива за отделяне на част от данъците, които влизат в държавата от хазартния бизнес, да се разпределят във футбола. Ако това се направи, в аматьорските отбори ще бъдат гарантирани бюджетите за една година. В аматьорските групи е нужно държавно подпомагане. За тези теми само се говори, а никой не ги гони.

"Аз съм колективен играч и приемам критиките. Ние, като хора, ставаме агресивни от такива неща. Аз обаче не се притеснявам. Няма да ламтя, няма да не слушам, а ще преценявам. Обещавам и това, че за една година ще подготвя човек, който да ме смени, ако утре изчезна. Някой трябва да продължи каузата".

Крушарски разкри, че води разговори с клубовете, но не им обещава светло бъдеще и не им разнася безплатни топки. Той казва, че познава техните проблеми от опит и ще опита да ги разреши.

"Имам разговори с клубовете. Обяснявам им какво ще направя. На Конгреса ще изляза, ще си представя програмата и който застане зад мен, да гласува. Аз не обещавам светло бъдеще, а ред и порядък. Говоря с клубовете по теми, които знам, че са болезнени за тях. Знам какви са проблемите и няма какво да ги убеждавам. Аз ще помагам да решаваме проблемите. Един от тях е законът за спорта. Има юристи и финансисти, които ще подготвят тези неща и ще ги тропнем на масата", каза още той.

Запитан какво ще се случи с акциите му в Локомотив, ако стане президент на БФС, Крушарски отговори: "Не съм 100% собственик. Аз съм на 67 години и си подготвям човек за заместник. Както е по закон, ще прехвърля акциите на него".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!