Бербатов предлага професионалният футбол да се отдели от БФС

OFFNews 06 февруари 2024 в 19:49 1158 0

Бербатов

Снимка БГНЕС

Бербатов иска и мандатност на президентите, за да няма пожизнени президенти

Професионалният футбол трябва да се отдели от Българския футболен съюз и той трябва да се занимава само с аматьорски и детско-юношески футбол, националните отбори, треньорската школа и съдийската комисия. Това каза в Силистра кандидатът за президент на централата Димитър Бербатов. В крайдунавския град той и съратникът му Мартин Петров се срещнаха с представители на футболни клубове от региона.

Според Бербатов професионалните клубове трябва да направят нова структура, която да администрира първенството и да превърнат от него печеливш продукт.

За да може това да стане, трябва да се даде шанс за развитие на българските играчи. Един от акцентите в нашата програма е, че определен брой български футболисти ще играят задължително по 90 минути в мачовете от Първа и Втора лига. Предвиждаме и бонусна система за използване на повече български футболисти“, каза Бербатов.

Той заяви, че ще предизвика широка дискусия с клубовете за преминаване към формат пролет - есен на провеждане на първенствата. По този начин ще се избегнат мачовете през зимните месеци.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед ще настоява за преразглеждане на начина, по който се разпределят средствата от телевизионните права. Според него в България родния футбол се гледа повече от останалите първенства и това генерира огромни приходи, но за клубовете отива съвсем малко.

Бербатов определи мандатността на президента на БФС като много важна. По думите му три мандата по четири години е достатъчен период за управление. Той потвърди досегашната си позиция, че президенти на футболни клубове в Изпълкома на БФС не трябва да има.

Към момента президент на БФС от 18 години е Борислав Михайлов, а в Изпълкома личат някои имена на президенти на футболни клубове.

По-рано през деня Бербатов говори и в Русе. Там той коментира, че очаква конгресът да се състои на 15-и март, както е насрочен.

"Ние затова се подготвяме и в момента обикаляме. Клубовете не трябва да се поддават на фалшиви слухове или ако някой започне да ги агитира от БФС, да подписват някакви декларации на хвърчащи листи и да се казва, че искат да се отлага конгресът.

Това го няма в устава под никаква форма. Ти може да поискаш събиране на конгрес, но не и отлагане. В същото време това показва страхът, който е обзел хората от БФС, защото те знаят какво идва и какво ги очаква и искат да отложат неизбежното във времето", заяви Бербатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!