Иван Атанасов пред Nostrabet: Шейхът на моя клуб ми предложи нов договор и аз го подписах

OFFNews 18 юли 2023 в 12:36 1477 0

Снимка

Иван Атанасов

Футболният треньор Иван Атанасов подписа договор за още една година като технически директор и главен треньор на ФК Судеар. Бившият вратар, който притежава над 15 години най-големия във футбола „UEFA PRO“ LICENEZE, получи предложението за нов контракт от шейха, който издържа клуба от Саудитска Арабия, след като записа големи успехи през миналия сезон. 19-годишните играчи на Судеар стигнаха до финал за Купата и влязоха в Първа лига, а 17-годишните запазиха мястото си в елита.

Nostrabet потърси Иван Атанасов, за да разкаже за работата си в Саудитска Арабия, която нашумя във футбола, след като на последно Световно първенство победи в първия си мач бъдещия световен шампион Аржентина, а след това големите й клубове започнаха да привличат световни звезди. Крак провлачи Кристиано Роналдо, а след това бе последван и от други.

Г-н Атанасов, какво изисква от Вас президентът на Судеар?

Аз съм получил пълен картбланш от него и всички отбори тренират по моята методика. Давам план за тренировките и график, но и сам участвам минимум 60 минути в тренировките на всички отбори. Влизам на терена, след като треньорите загреят футболистите, а методите ми на работа най-общо се основават на това, че колкото по-голяма е основата и работата е качествена, толкова по-дълго се съхранява физическата форма на футболистите. Защото много бързо може да се вкара един отбор да влезе в спортно-техническа и физическа форма, но ако не е правилно изградена подготовката, физическата форма много бързо ще приключи. Затова обръщаме внимание на работата за всички компоненти - физическа, техническа, тактическа и психологическа подготовка.

Какво означава за Вас новият договор?

Това е признание за добре свършена работа. Шейхът, който издържа клуба, и принцът са доволни, и разбира се, президентът, от представянето на отборите ни и израстването на всеки един футболист. Хората ми имат доверие, но аз зная, че за 6 месеца един треньор не може да постигне това, към което се стреми. Затова исках да работя и тази година, защото колкото повече работиш с един отбор, толкова по-добре може да се осъществят идеите на един футболен специалист. Иначе през първия сезон резултатите на клуба му донесоха големи приходи за следващия сезон. Футболният съюз ще плати близо 1 милион реала, благодарение на отличната ни работа с отборите, класирали се в Първа лига – U-19 – 400 хиляди реала, U-17 – 300 хиляди реала, 200 хиляди за мен и 100 хиляди от продажбата на един футболист на 18 години в столичен клуб. Това прави около 500 хиляди лева, което е добре за един малък клуб като нашия.

Къде ще се вложат тези пари?

Ще отидат за инфраструктурата на клуба, макар че той е спонсориран от шейха. По-важно е обаче, че съвместната ни работа вече дава плодове, тъй като в клуба се опитват да наложат правилна стратегия и да работят доста добре. В близко бъдеще във всички клубове се планира да се въведе главен скаут при селектирането на деца, юноши и мъже, а дотогава аз ще отговарям и за това.

Лесно ли се работи там?

С местните се работи добре, тъй като не са комплексирани и искат да се развиват. Но в школите работят много треньори от Египет, Тунис, Мароко и Алжир, главно заради езика и религията. Те са предпочитани заради по-ниското заплащане. Много важни са обаче отношението и подходът към играчите, защото ако не са доволни от един треньор, те просто не го искат и той си отива.

Молитвите на мюсюлманите не пречат ли на работата Ви?

В арабския свят това е най-важно, и аз го приемам като даденост и се съобразявам с него във всяка една тренировка. По време на Байряма местните не ядат и не пият вода от изгрев до залез, и затова тренираме след 21 часа. Молитвите са нещо съвсем нормално, те съвпадат преди мач, на полувремето и след мач, защото мачовете са следобед. Тренировките ни пък са така направени, че след загрявката спирам за 10 минути и те се молят. След всяко упражнение правим и 2-3 минути почивка, в която те пият вода.

Ако изключим клубовете от елита, какви са терените на по-малките отбори?

Терените са им отлично подготвени. Веднъж на едни наши контролни мачове със съседен отбор, който играе във Висшата лига, видях, че десетина работници покриват тревното покритие с найлон и така го пазят от студено време. В средата на май бях на един финал с 15-годишните в друг съседен град и теренът бе перфектен, благодарение на грижите, които се полагат за него, и спокойно може да се конкурира с тези на Барселона и Реал Мадрид. Иначе там като заваля, за първи път видях и град с ледени зърна, колкото яйце. Досега бях виждал да са като орехи. Добре, че скрихме навреме колите в един покрит паркинг, иначе щяха да станат на хармоники.

Що се отнася да терените на Судеар, поддържат ги няколко индийци, като ги поливат рано сутрин и късно вечер, тъй като през деня температурата е 50-55 градуса на сянка, но на слънце е над 60-65. Най-горещо е през юли, август и септември.

На какво учите Вашите футболисти и на какво още не можете да ги научите?

Относно заниманията, съм въвел загрявката на всички отбори да бъде 30 минути, както пише във футболните книги, въведох и моите прословути физически комплекси, като много наблягаме на усъвършенстването на различни комбинации по фланговете и през центъра, както и на центриранията от статични положения, дори и тъчове. Особено голямо внимание отделям на различите видове преса, както на високата преса, така и по целия терен. Това ми е приоритет в работата. Изисквам много рядко да им свирят фалове и да играят на ръба на позволеното, гледам също емоциите на отделните играчи да не вземат връх и да спазват тактическите указания на треньорите. Възстановяването на футболистите също е от голямо значение. Ние имаме голяма спортна зала с басейн и два дни преди мачовете играчите възстановяват с лед. След края на тренировките задължително правят стречинг и коремни преси. По-трудно ми е обаче да променя техния начин на хранене, тъй като те са свикнали да се хранят с пиле и ориз, а аз искам да свикнат да ядат пилешко филе, телешко, спагети, много зеленчуци и плодове. Трудно ми е също да ги накарам да тренират с кори, тъй като на единоборства влизат сериозно на тренировка, и искам да ги предпазя от контузии.

Какви са бюджетите на големите им клубове?

Всеки клуб формира бюджета си според шейха и според решението на управата. Едни имат 10 милиона долара, други -50, а някои - 100, 200 или 500 милиона. Всеки елитен клуб разполага с модерен стадион, много добри тренировъчни терени и възстановителни бази, а чужденците се привличат от мениджъри. Те основно са араби, сърби, нидерландци, португалци, испанци и хървати, но за съжаление българите липсват.

Как Саудитска Арабия започна да привлича световни звезди. Първо Роналдо, после други, сега и Бензема?

Всичко това е стратегия за развитието на футбола и за имиджа на страната. Тези най-големи трансфери обаче, абсолютно всичко по тях, се плаща от кралското семейство, не от клубовете. Защото няма как един клуб, колкото и пари да има, да дава 200 милиона евро годишна заплата на Роналдо.

Това е страхотна реклама за Саудитска Арабия, но в същото време страната оттегли кандидатурата си за домакин на Световното през 2030 година. Защо се получи така?

В Саудитска Арабия първо искат да подобрят много сериозно авторитета на държавата. От една страна като популяризират футбола и вдигнат нивото му с най-големите играчи, а от друга като развият туризма. Когато го постигнат, бъдете убедени, че не само ще се кандидатират за домакин на Мондиал, но и ще го спечелят. Иначе еуфорията с Роналдо дава стимул за израстване на местните футболисти. Похвално е и решението на Футболния съюз да няма повече от един чужденец в школите и да се инвестира в местните саудитски играчи. Друго важно нещо е, че Футболният съюз поема самолетните билети за мачовете в първенствата на всички отбори в Саудитска Арабия – деца, юноши и мъже.

Какви мерки предприемат саудитците, за да ги забележи светът?

В момента властите строят на Северозапад до Червено море един нов град Неом. Той ще е 400-500 метра широк, 200 метра висок и 120 км дълъг, и по него вече се работи. Огромен, затворен град, с всички удобства, молове, магазини. Всичко ще има за богати хора. В югозападната част, малко над границата с Йемен, има над 90 необитаеми острова. Там се правят туристически луксозни комплекси и хората ходят да се гмуркат, тъй като да идеш на дайвинг и шнорхелинг в уникалното Червено море, изживяването е огромно. По-голямо е от това в Малдиви, Хаваи, Доминикана. По този начин Саудитска Арабия иска да се представи пред света и продължава да се отваря като държава. Неслучайно вече има и аеролиния Рияд-София и София-Рияд всяка сряда и неделя, като полетът в едната посока е 5 часа.

Как арабите се справят с престъпността?

В Саудитска Арабия имат страхотен респект към полицията. Престъпността е малка, но дори и да я има, този, който е нарушил закона, го осъждат и влиза в затвора, независимо кой е.

Скъпа ли е храната и какви са заплатите?

Храната е толкова скъпа, колкото и в България. Що се отнася да заплатите, има много хора от Индия, Бангладеш и Пакистан, които са евтина работна ръка, й вземат 200, 300, 500 долара на месец. Но сред тях има и сериозни специалисти, архитекти, адвокати, учители, които получават и хиляди долари месечно.

Какво са чували там за България?

Постоянно ме питат за Христо Стоичков и Димитър Пенев, които са били част от Ал Насър. Един фен пред мен пък свърза нашата страна с Бербатов, тъй като симпатизира на Манчестър Юнайтед, но като цяло не знаят къде се намира България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!