Италия нокаутира Хърватия в края, Лука Модрич и компания почти сигурно са аут от Евро 2024

Двата отбора завършиха наравно 1:1

Донислав Донев 24 юни 2024 в 23:56 3594 0

Италия - Хърватия

Снимка Facebook: Nazionale Italiana di Calcio

Италия и Хърватия не излъчиха победител

Италия и Хърватия стигнаха до драматично равенство 1:1 в двубой от Група „B“ на Европейското първенство, което се провежда в Германия. Срещата се изигра на стадион "Ред Бул Арена" в Лайпциг.

"Шахматистите" поведоха в резултата в 55-ата минута, когато Лука Модрич вкара при добавка след удар на Анте Будимир. Малко преди това Джалуиджи Донарума спаси дузпа именно на Модрич. В 8-ата минута от добавеното време Матия Дзакани донесе равенство за "скуадра адзура".

Така Италия се класира за 1/8-финалите като втори в групата си с 4 точки и ще се изправи срещу Швейцария в елиминационната фаза. Хърватия остава на трето място и почти сигурно отпада от Евро 2024. "Шахматистите" са с 2 точки и в момента 3 от третите отбори от другите групи имат по 3 пункта.

Двата отбора започнаха равностойно срещата и веднага започнаха да търсят път към противниковата врата. Първият шут дойде в петата минута, когато Лука Сучич стреля от далечно разстояние, но Джанлуиджи Донарума изби в ъглов удар.

В 11-ата минута Лоренцо Пелегрини засече центриране с глава, но така прати топката в аут. Десет минути по-късно Ретеги също отправи изстрел с глава, но и той беше блокиран от Йошко Гвардиол за корнер.

В 22-ата минута Лоренцо Пелегрини центрира отдясно и намери Матео Ретеги фронтално срещу вратата, но ударът на нападателя бе блокиран от хърватски защитник.

Доминик Ливакович направи великолепно спасяване в 27-ата минута, когато след ъглов удар, топката стигна до Николо Барела, който бе вляво от наказателното поле на Хърватия. Последва меко центриране към далечната греда, където Алесандро Бастони бе оставен без опека и стреля с глава, но Ливакович показа котешки рефлекс и спаси.

След това дойдоха по-силни минути за възпитаниците на Златко Далич, които обградиха наказателното поле на Джанлуиджи Донарума. В крайна сметка обаче така и не се стигна до гол в някоя от двете врати.

В началото на втората част символичните домакини от Хърватия поискаха дузпа в своя полза, след като в 51-ата минута изстрел на Станишич се отклони в ръката на Фратези. Първоначално нидерландският рефер Дани Макели подмина ситуацията, но получи "покана" да отиде на ВАР и преразгледа игровата обстановка. Така се стигна до корекция от "лалето", който посочи бялата точка. С отговорната задача се нагърби ветеранът Лука Модирч, чиито нерви обаче не издържаха и той бе надигран от реагиралия блестящо Джанулиджи Донарума.

Секунди след това появилият се от скамейката Анте Будимир бе захранен със страхотно центриране, което беше отиграно с глава от №15. Донарума отново беше непробиваем, но за негов ужас защитата на "адзурите" остана апатична към непокрития Модрич, за когото остана само да отклони топката във вратата и така да се реваншира за пропуснатата дузпа.

Италианците реагираха като опарени, но така и не успяваха да стигнат до изравнително попадение. Постепенно обаче, остротата в действията на "скуадра адзура" се загуби и след 75-ата минута хърватите се окопитиха, въпреки че действаха и доста твърдо и след като поведоха трима техни играчи получиха жълти картони.

Двубоят вървеше към победа за Хърватия, когато в 98-ата минута драмата стана пълна. Калафиори напредна дълбоко в половината на съперника, отклони вляво към Дзакани, който със страхотен удар прати топката в далечния ъгъл и осигури равенството на Италия, както и сигурното класиране напред!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Онлайн банкиране без такси? Вече е възможно